Tangkapan skrin yang diambil dari video menunjukkan Tentera Pembebasan Rakyat China, Komando Teater Timur melancarkan latihan ketenteraan bersama berskala besar di sekitar Taiwan dengan kapal-kapal tentera laut dan pesawat ketenteraan di China pada 24 Mei 2024.

(SeaPRwire) –   China telah menghantar bilangan pesawat perang yang memecahkan rekod merentasi sempadan yang ditarik oleh Amerika Syarikat di Selat Taiwan — satu langkah yang dilakukan ketika presiden baru kepulauan itu menimbang perjalanan yang mungkin termasuk singgahan di Amerika Syarikat.

Setakat awal Khamis, sebanyak 56 pesawat telah merentasi garis tengah yang disebut-sebut itu, kata Kementerian Pertahanan Nasional di Taipei di laman media sosial X.

Pesawat, kapal tentera laut dan sistem peluru berpandu Taiwan telah digunakan “sebagai tindak balas” kepada serangan itu, kata pihak tentera, tanpa memberikan butiran mengenai apa yang telah dilakukan.

Presiden Taiwan Lai Ching-te sedang mempertimbangkan untuk melalui Amerika Syarikat semasa berpotensi melawat negara-negara yang mempunyai hubungan dengan kepulauan itu, kata Menteri Luar Negeri Lin Chia-lung pada hari Rabu, menurut Central News Agency yang separa rasmi di Taipei. Butiran mengenai perjalanan itu masih dalam perancangan, tambah Lin.

Beijing bertindak balas terhadap singgahan yang serupa di Amerika Syarikat oleh pendahulu Lai, Tsai Ing-wen, pada tahun lalu dengan mengadakan latihan ketenteraan besar-besaran. Tsai telah bertemu dengan Speaker Dewan Perwakilan ketika itu, Kevin McCarthy, satu langkah yang telah menimbulkan kemarahan Beijing, yang menentang negara-negara yang mempunyai hubungan dengannya daripada mengadakan hubungan rasmi dengan Taiwan.

Penerbangan pesawat perang terbaru itu menambah tekanan yang dilancarkan China sejak kemenangan pilihan raya pada Januari Lai, yang dituduh oleh Beijing mengejar kemerdekaan. Usaha itu telah termasuk mengadakan latihan ketenteraan utama sejurus selepas beliau memegang jawatan pada bulan Mei, melepaskan salah satu daripada sekutu diplomatik Taiwan yang tinggal dan memperluas undang-undang yang mensasarkan apa yang dianggapnya sebagai “pemisah”.

China telah berjanji untuk membawa kepulauan yang mempunyai 23 juta penduduk itu di bawah kawalannya suatu hari nanti, dengan menggunakan kekerasan jika perlu.

Pada 2 Julai, China telah merampas sebuah bot nelayan Taiwan buat kali pertama sejak 2007 kerana beroperasi di luar musim di perairannya. Dua anak kapal Taiwan kekal di China, yang telah menyatakan bahawa kejadian itu merupakan penguatkuasaan undang-undang yang normal. Taipei telah menggesa Beijing untuk menahan diri daripada meningkatkan keadaan itu.

Walaupun Beijing tidak pernah secara rasmi mengiktiraf garis tengah yang ditarik oleh Amerika Syarikat pada tahun 1954 semasa tempoh ketegangan antara selat, pasukan tenteranya telah menghormati sempadan itu selama beberapa dekad.

PLA telah meningkatkan serangan merentasi garis itu dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan berkesan mengecilkan zon penampan antara kedua-dua pihak dan mengurangkan jumlah masa yang dimiliki oleh tentera Taiwan yang lebih kecil untuk bertindak balas terhadap sebarang serangan dari China.

Presiden Joe Biden telah berulang kali menyatakan bahawa Amerika Syarikat akan membantu Taiwan jika berlaku pencerobohan China. Amerika Syarikat juga telah meningkatkan bantuan ketenteraan kepada kepulauan itu dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan harapan untuk menghalang sebarang serangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.