China secara berterusan mengumpulkan angkatan di pangkalan tentera pantai menghadap Taiwan, pulau yang memerintah sendiri memberi amaran Selasa.

Taiwan berkata ia memperkukuhkan pertahanannya sendiri sebagai tindak balas. Kementerian Pertahanan pulau itu mengeluarkan laporan mengenai pengembangan landasan udara China dan aktiviti tentera di ambang pintu Taiwan, dengan mengatakan China telah mula menyelidik wilayah Taiwan hampir setiap hari.

“Tahun ini, Parti Komunis China secara agresif memperluaskan persenjataannya dan terus membina pelbagai jenis jet pejuang dan dron,” kata Mej. Jen. Huang Wen-Chi mengenai laporan itu. “Maklumat yang kami terima ialah semua pangkalan tentera penting di sepanjang pantai… sentiasa dikemas kini.”

Tentera China juga menghantar hampir dua lusin pesawat perang dalam satu sorti berhampiran wilayah Taiwan pada Selasa pagi. Kementerian Pertahanan melaporkan bahawa 22 pesawat perang China dan 20 kapal perang memasuki Selat Taiwan dan 13 daripada pesawat itu melintasi garis tengah, yang secara historis berfungsi sebagai garis pemisah aktiviti tentera.

China telah lama mengancam akan mengambil alih Taiwan dengan paksa jika perlu, dan ia semakin agresif terhadap pulau itu dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Pada hari Isnin, China mengerah salah satu daripada tiga kapal pengangkut pesawatnya, Shandong, ke selat Taiwan. Kumpulan kapal pengangkut pesawat itu berlayar dalam lingkungan 70 batu dari pulau itu dan menjalankan pelbagai latihan.

Peragaan kuasa tentera di sekitar Taiwan telah menjadi strategi tetap China, sering menggunakan amalan itu apabila seorang pegawai Taiwan mempunyai mesyuarat yang tidak diingini dengan AS.

Bekas Speaker Dewan Perwakilan Nancy Pelosi, D-Calif., membuat China marah tahun lalu apabila beliau melawat Taiwan, menjadi speaker pertama yang berbuat demikian dalam tempoh 25 tahun. Speaker Dewan Perwakilan Kevin McCarthy juga bertemu dengan Presiden Taiwan Tsai Ing-Wen awal tahun ini di California.

China bertindak balas terhadap kedua-dua insiden itu dengan minggu latihan tentera yang luas mengelilingi Taiwan dalam simulasi serangan yang jelas.

Taiwan berpisah daripada tanah besar China pada 1949, apabila kuasa demokratik melarikan diri ke pulau itu selepas kalah dalam perang saudara kepada Parti Komunis China. PKC telah mendesak penyatuan semula sejak itu, walaupun Taiwan menikmati sokongan daripada AS dan negara-negara Barat yang lain.