Unfrosted: The Pop-Tart Story

(SeaPRwire) –   Filem Unfrosted, karya Jerry Seinfeld tentang perlumbaan untuk mencipta roti panggang Pop-Tarts, mula disiarkan hari ini (3 Mei) di Netflix. Dalam penampilan sulungnya sebagai pengarah, Seinfeld turut memegang watak sebagai ketua pembangunan Kellogg’s, berhadapan dengan maskot sereal dan pekerja susu marah kerana takut makanan sarapan yang tidak memerlukan susu akan menyebabkan mereka bangkrut.

Filem ini, yang turut dibintangi dan , mengambil masa lebih 10 tahun untuk disiapkan. Seinfeld dan penulis skrip Unfrosted Spike Feresten, seorang penulis Seinfeld, pernah bercanda untuk menghasilkan filem berdasarkan makanan kegemaran komedian itu seawal 2013. Tetapi kemudian berlaku wabak COVID-19, apabila Seinfeld terpaksa berhenti berlakon lawak, dan beliau bersama Feresten cuba menukarkan lelucon dalaman itu kepada filem untuk penonton luar. Kedua-dua penulis mendapati perniagaan sereal kanak-kanak sememangnya lucu, kata Feresten kepada TIME, membayangkan “lelaki berpakaian serius membuat perkara konyol untuk kanak-kanak.”

Walaupun filem ini sepenuhnya komedi, ia berlandaskan persaingan sejarah antara pengeluar sarapan utama Amerika Syarikat. Kellogg dan Post diasaskan di Battle Creek, Michigan, dan pernah bersaing sejak dahulu. Pada awal 1900-an, C.W. Post mencuri resipi Kellogg untuk bijirin jagung, yang dinamakannya ‘post-toasties.’ Howard Markel, sejarawan yang menulis buku tentang Kellogg, menggambarkan syarikat-syarikat itu kepada TIME sebagai “sentiasa berkelahi macam kucing dan anjing, seperti Ford dan General Motors.”

Perlumbaan angkasa lepas untuk makanan sarapan

Maju ke 1960-an, apabila Post dan Kellogg bersaing untuk membangunkan makanan sarapan untuk pensteril dalam masa yang sama. Filem ini membandingkan perlumbaan itu dengan perlumbaan angkasa lepas, dengan Kellogg memperkenalkan “juruterbang ujian” seolah-olah mereka adalah ahli angkasa NASA. Sebenarnya, Post telah mengumumkan bahawa “Country Squares” mereka sedang dalam proses, dibungkus dengan kertas aluminium, tetapi Kellogg memasarkan produk terlebih dahulu pada 1964.

Ingredien utama kejayaan Pop-Tarts Kellogg ialah merekrut Bill Post pada 1963, yang ketika itu mengurus kilang Hekman (kemudian Keebler Food Co.) di Grand Rapids, Michigan. Post membawa beberapa prototaip Pop-Tart pulang kepada anak-anaknya, dan mereka suka. Anak-anaknya “selalu minta saya bawa ‘buah-buahan roti’ pulang,” katanya kepada Agensi Berita Associated Press pada 2003. “Itulah nama kami beri awalnya, di dalam. Buah-buahan roti. ‘Bawa beberapa pulang, ayah?'” Dalam filem ini, kanak-kanak memainkan peranan penting sebagai penguji rasa: Seinfeld mendapati kanak-kanak menyantap sisa di dalam tong sampah Post.

Pop-Tarts Kellogg menjadi hits dengan pasaran ujian di Cleveland pada akhir 1963. Tahun seterusnya, Kellogg terus kehabisan stok empat perisa asal—stroberi, blueberi, epal dan madu cinnamon. Kellogg menambah krim pada 1967 dan kemudian butir-butir pada 1968, atas cadangan Post. Kini Pop-Tarts hadir dalam lebih dua puluh empat perisa, dan kilang menghasilkan kira-kira 7 juta Pop-Tarts setiap hari. Pada satu ketika, Bill Post memandu kereta dengan nombor pendaftaran “Pop Tart.”

Pop-Tarts merupakan produk zamannya. Laman web Pop-Tarts menyatakan nama—dicipta oleh pegawai eksekutif Kellogg William LaMothe—merupakan permainan kata kepada genre muzik pop yang popular pada 1960-an. Dan apabila wanita menduduki jawatan lebih tinggi dalam pekerjaan mereka, diperkasakan oleh gerakan hak wanita 1960-an dan 1970-an, mereka memerlukan makanan yang boleh dimakan cepat oleh anak-anak, menurut Heather Arndt Anderson dalam Breakfast: A History.

Tony the Tiger

Beberapa watak dalam filem ini berdasarkan orang sebenar dengan nama yang diubah suai. Jack LaLanne, juruterbang ujian Kellogg yang dilakonkan oleh , kemudiannya menjadi perintis senaman di rumah, dan dalam filem, beliau memberi inspirasi kepada pembungkus Pop-Tarts berbentuk kertas aluminium. Thurl Ravenscroft (Grant) benar-benar mencipta slogan “Grrrrreeeat!” untuk maskot Frosted Flakes Tony the Tiger. Seperti yang dikatakannya kepada akhbar Orange County Register pada 1996, “Saya adalah satu-satunya lelaki di dunia yang berjaya dengan satu perkataan: Grrrrreeeat!” memegang watak dermawan dan eksekutif Post Marjorie Post, digambarkan begitu berhasrat untuk perniagaan sehingga terbang ke Moscow untuk mempromosikan idea sereal kepada Soviet. Sebenarnya, beliau meletak jawatan sebagai pengarah korporat Post pada 1958, enam tahun sebelum keluarannya Pop-Tart.

Bill Post yang membantu cipta Pop-Tarts tidak akan dapat menonton filem Netflix ini, kerana beliau meninggal dunia pada 10 Februari, pada usia 96 tahun. Pembikin filem tidak bekerjasama dengannya untuk filem ini, tetapi watak eksekutif Kellogg Bob Cabana milik Seinfeld agak berdasarkan beliau. Namanya ditukar kerana Feresten berfikir mempunyai watak bernama Post bekerja untuk Kellogg dalam filem tentang persaingan Kellogg dan Post akan membingungkan penonton.

Seinfeld dan Feresten memulakan penulisan apa yang menjadi Unfrosted melalui Zoom selepas pengeluaran Hollywood tergendala akibat wabak COVID-19. Feresten, yang mana perisa Pop-Tart kegemarannya ialah biru berkrim, menggambarkan filem ini kepada TIME sebagai “episod Seinfeld dengan bajet yang sangat besar.”

Pop-Tarts mungkin bukan makanan sarapan paling sihat—ia mengandungi banyak bahan pemprosesan—tetapi filem ini adalah hiburan murni dan menyenangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.