(SeaPRwire) –   NEW YORK – Carl Weathers, bekas pemain garis depan NFL yang menjadi bintang filem tindakan Hollywood dan komedi, memainkan watak Apollo Creed yang menjadi lawan dan sekutu dalam filem “Rocky”, berhadapan dengan Arnold Schwarzenegger dalam “Predator” dan mengajar golf dalam “Happy Gilmore”, telah meninggal dunia. Beliau berusia 76 tahun.

Matt Luber, pengurusnya, berkata Weathers meninggal dunia Khamis. Keluarganya mengeluarkan kenyataan menyatakan beliau meninggal dunia “dengan tenang dalam tidurnya”.

Weathers selesa mempamerkan ototnya di layar besar dalam “Action Jackson” seperti dia selesa bercanda di skrin kecil dalam rancangan seperti “Arrested Development”, Weathers mungkin paling rapat dikaitkan dengan Creed, yang membuat penampilan sulungnya sebagai juara tinju berat tidak terbantah dunia yang sombong dalam 1976’s “Rocky,” membintangi Sylvester Stallone.

“Ia meletakkan anda pada peta dan membuat kerjaya anda, jadi berbicara. Tetapi itu hanya satu kali, jadi anda perlu mengikutinya dengan sesuatu. Untunglah filem-filem itu terus datang, dan Apollo Creed semakin lama semakin dalam kesedaran orang dan selamat di hati mereka, dan ia hanyalah orang yang betul pada masa yang betul,” katanya kepada The Daily Beast pada 2017.

Baru-baru ini, Weathers telah membintangi Disney+ hit “The Mandalorian,” muncul dalam semua tiga musim.

Creed, yang muncul dalam empat filem “Rocky” pertama, terkenang meninggal dalam gelanggang 1984’s “Rocky IV,” berhadapan dengan Ivan Drago yang besar dan bersteroid, dimainkan oleh Dolph Lundgren. Sebelum beliau memasuki gelanggang, James Brown menyanyikan “Living in America” dengan penari latar dan Creed muncul pada balkoni dalam kombinasi baju pendek dan pinggang dan topi Uncle Sam, menari dan mengejek Drago.

Creed yang terluka teruk meninggal dalam gelanggang selepas menerima pukulan ganas, berkedut dan dipeluk oleh Rocky sebagai beliau meninggal, secara tidak terelakkan menetapkan perlawanan antara Drago dan Rocky. Tetapi sementara Creed pergi, watak anak lelakinya, Adonis Creed Jordan B. Michael dari 2015 akan memimpin trilogi boks sendiri.

Weathers kemudian pergi ke 1987’s “Predator,” di mana beliau mempamerkan dadanya bersama-sama Schwarzenegger, Jesse Ventura dan kumpulan lain, dan 1988’s filem blaxploitation baru “Action Jackson,” di mana beliau melatih pemancar api ke arah orang jahat dan bertanya, “Bagaimana anda suka tulang rusuk anda?” sebelum membakarnya.

Kemudian beliau menambah tangan palsu kayu untuk memainkan pro emas untuk komedi klasik 1996 “Happy Gilmore” menentang Adam Sandler dan membintangi spin-off Dick Wolf Chicago Justice pendek pada 2017 dan dalam Disney’s “The Mandalorian,” memperoleh pencalonan Anugerah Emmy pada 2021.

Weathers membesar di New Orleans, memulakan persembahan dalam pementasan seawal sekolah rendah. Di sekolah menengah, sukan membawanya ke jalan lain tetapi beliau akan bersatu semula dengan cinta pertamanya kemudian dalam hidup.

Weathers bermain bola sepak kolej di Universiti Negeri San Diego – beliau mengkhususkan dalam teater – dan pergi untuk bermain selama satu musim di NFL, untuk Oakland Raiders, pada 1970.

“Apabila saya mendapati bola sepak, ia adalah saluran yang sangat berbeza,” kata Weathers kepada Detroit News. “Ia lebih tentang fizikal, walaupun satu menyokong yang lain. Anda perlu bijak kerana ada buku permainan untuk dipelajari dan filem untuk dipelajari, untuk mempelajari tentang lawan pada mana-mana minggu.”

Selepas Raiders, beliau menyertai Liga Bola Sepak Kanada, bermain selama dua tahun semasa menamatkan pengajiannya semasa musim lapang di Universiti Negeri San Francisco. Beliau lulus dengan Ijazah Sarjana Muda dalam drama pada 1974.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.