(SeaPRwire) –   Ia adalah beruntung bahawa poket pembohong tidak benar-benar terbakar. Jika mereka benar-benar terbakar, kebanyakan penduduk dunia akan terbakar pada setiap masa. “Orang berbohong pada kebanyakan hari,” kata Kevin Colwell, profesor psikologi di Universiti Negeri Selatan Connecticut yang mengkaji penipuan. Kebanyakan pembohongan adalah jenis pembohongan putih yang tidak menyakiti sesiapa. (Anda sebenarnya tidak suka gaya rambut baru Bibik Mildred? Dia tidak akan menjadi lebih buruk jika percaya sebaliknya.) “Berbohong adalah kemahiran sosial yang sangat penting,” katanya. “Ia melicinkan roda masyarakat dan membuat hubungan kita berfungsi lebih baik.”

Pembohongan yang lebih merosakkan, bagaimanapun – yang merupakan salah nyata fakta material – mempunyai kesan yang bertentangan. Jika dibohongi atau tentang seseorang, ia boleh merosakkan kesihatan mental mereka dan menyebabkan kesan riak dalam kehidupan mereka, Colwell menunjukkan, termasuk memusnahkan hubungan mereka. Itulah sebabnya banyak daripada kita bermain detektif, cuba memisahkan fakta dari pembohongan.

Jadi bagaimana anda boleh tahu jika seseorang berbohong kepada anda? Kuncinya adalah memasuki perbualan tanpa prasangka, kata Colwell, yang telah melatih pegawai penguatkuasa undang-undang dan penyiasat dengan kumpulan seperti Pusat Penentangan Keganasan Negara dalam pengesanan penipuan. “Anda perlu tidak memasuki perbualan dengan menganggap mereka berbohong kepada anda, kerana jika anda melakukannya, ia akan mengubah cara mereka berinteraksi dengan anda,” katanya. “Anda perlu menjadi mesra dan menghubungkan diri dengan mereka dengan cara yang memudahkan perbualan bagi mereka.”

Anda tidak selalu dapat memberitahu dengan pasti. Tetapi ini adalah apa yang perlu anda perhatikan dan dengarkan jika anda cuba menentukan sama ada seseorang berbohong kepada anda.

Biasanya akan ada tanda fizikal

Untuk mengetahui sama ada seseorang berbohong, anda mesti mempunyai pemahaman asas tentang apa yang normal bagi orang itu, jelaskan Jim Clemente, bekas pendakwa negeri New York dan bekas ejen khas FBI yang bersara. Semakin banyak masa anda habiskan dengan mereka, semakin baik anda akan mengenali perubahan tingkah laku dan komunikasi. Beberapa orang, contohnya, mungkin mengalami kesukaran membuat kontak mata dalam semua perbualan; bagi orang lain, ia akan menjadi tanda bahawa sesuatu tidak kena. Sekali anda mengetahui apa norma mereka, perhatikan perubahan fisiologi yang disebabkan oleh tindak balas serang atau lari: seseorang yang berbohong mungkin mula berkeringat, atau denyutan nadi mereka akan kelihatan berdegup di leher mereka. Apabila kadar jantung dan tekanan darah mereka meningkat, pengeluaran air liur mereka akan berkurangan, yang bermakna anda mungkin menyedari mereka sedang menelan atau menjilat bibir mereka. Beberapa orang akan mula bergerak-gerak. “Bergeser badan mereka, menjauhkan kerusi dari orang yang bercakap dengan mereka, berdiri atau cuba meninggalkan tempat – saya pernah melihat semua itu,” kata Clemente. “Anda mungkin melihat menggesel atau menggenggam tangan, mencubit bahagian badan, membersihkan tenggorokan, menarik rambut. Semua perkara ini boleh menjadi pengeluaran tekanan dan ketegangan.”

Mereka akan mengulangi cerita yang sama berulang kali

Katakan anda tanya pasangan anda apa yang mereka lakukan pada hari Rabu malam. Selepas mereka menerangkan, balas: “Bunyi menarik. Saya ingin berada di sana – ceritakan lebih lanjut tentang apa yang berlaku.” Orang yang berkata benar cenderung berbual dengan cara semula jadi, mengalir bebas – mereka tidak risau akan tertangkap. Jadi mereka akan memberikan butiran baru yang relevan yang tidak termasuk kali pertama.

Orang yang berbohong, sebaliknya, berjalan dengan berhati-hati. Mereka mungkin bercakap banyak, tetapi “mereka akan memberitahu anda perkara yang sama yang baru mereka beritahu anda, sama seperti cara mereka sudah katakan sebelum ini,” kata Colwell. “Mereka menjamin mereka tidak membuat percanggahan dan memberikan maklumat yang boleh membawa mereka tertangkap.” Jika anda mendengar banyak perkara yang sama, teruskan menanya soalan khusus – dan ia akan segera menjadi jelas bahawa anda telah menemui pembohongan.

Mereka akan berurutan secara aneh

Orang yang berbohong cenderung menceritakan kisah secara kronologi, Colwell menunjukkan – berbanding mereka yang berkata benar, yang akan pergi dari bahagian paling penting kepada yang kurang penting. Jika anda tidak ada apa-apa untuk disembunyikan, “perkara pertama yang akan anda ingat ialah bahagian paling penting dari acara itu, dan kemudian bahagian lain akan kembali,” katanya. “Jika anda tahu anda akan berbohong, anda telah berlatih dan anda mempunyai skrip – dan skrip bermula pada permulaan dan berakhir pada akhir.”

Mereka akan berbahasa dengan lebih berbelit

Walau bagaimanapun, orang sering berbahasa lebih baik apabila mereka berbohong daripada apabila mereka berkata benar. “Mereka terlibat dalam pengurusan kesan,” kata Colwell. Ini mungkin bermakna menggunakan perkataan yang lebih kompleks dan sofistikated daripada yang dijangka, dengan perkataan yang anda tidak sedar mereka ketahui. Jadi jika anda kagum dengan kemahiran bahasa baru rakan anda? “Ia adalah petunjuk bahawa mereka berbohong kepada anda pada masa itu,” katanya.

Mereka akan mengubah atau mengubah kata ganti

Apabila seorang wanita bertanya suaminya tentang hari, dia mungkin membalas: “Saya pergi ke taman. Makan tengahari.” Perhatikan bahawa dia meninggalkan “saya” di hadapan “makan tengahari,” Clemente berkata. Ini mungkin kerana dia sedang menutup-nutupi bahawa dia dan orang lain – “kami” – makan tengahari. Begitu juga, dia mengingat suspek yang berkata: “Meninggalkan rumah saya. Ia sedang terbakar.” Jawapannya: “Adakah anda meninggalkan rumah anda kerana anda mendapati ia sedang terbakar, atau kerana anda membakarnya?”

Ayat mereka mungkin penuh dengan kualifikasi

Beberapa pembohongan tidak langsung: Orang meninggalkan fakta penting atau pura-pura lupa. Dalam kes-kes ini, mereka sering menjawab soalan dengan soalan, Clemente berkata. Ambil kira adegan terkenal dalam Seinfeld di mana rakan Elaine bertanya kepadanya jika dia sedang berselingkuh dengan George. “Mengapa anda fikir saya sedang berselingkuh dengan George?!” Elaine yang gelisah membalas. (Spoiler: Dia tidak, tetapi dia sedang menutup-nutupi George, yang pergi pada kencan dengan Marisa Tomei.) Atau, apabila ditanya jika dia membunuh adiknya, pembunuh mungkin membalas: “Mengapa saya mahu menyakiti Jack?” Jika anda menanya soalan ya atau tidak, Clemente berkata, perhatikan dengan teliti jika anda tidak mendapat jawapan terus.

Orang yang berbohong dengan meninggalkan juga cenderung kabur atau mengelak dengan menggunakan ungkapan seperti “Saya fikir,” “mungkin,” “agak,” “mungkin saya,” dan “Saya mula” Clemente menunjukkan. “Jika seseorang berkata, ‘Saya mula memandu ke pejabat, dan kemudian apabila saya tiba di sana….,’ mereka mungkin menyunting apa yang berlaku di antara,” katanya.

Mereka akan berbunyi berbeza

Memberi perhatian kepada petunjuk verbal bukan bahasa – seperti nada, isi, kadar, dan nada – boleh memberikan maklumat. Orang yang memberitahu kebenaran biasanya berbahasa dengan cara konsisten, Clemente berkata; mereka yang berbohong cenderung mempunyai kadar pecah, dengan variasi dalam nada dan amplitud. “Jika seseorang di bawah tekanan, nada mereka mungkin naik cukup tinggi,” katanya. “Kadar mereka mungkin melambat kerana mereka sedang berfikir, atau ia mungkin sangat cepat kerana mereka begitu gugup.”

Mata mereka mungkin menyimpan rahsia

Terdapat anggapan umum bahawa orang memalingkan pandangan apabila mereka berbohong – tetapi sebenarnya, penghindaran pandangan itu biasa apabila kita berfikir, yang tidak semestinya bermakna memberitahu pembohongan. “Orang yang mempunyai pembohongan siap untuk dilancarkan sering melihat anda terus di mata, kerana mereka mahu tahu jika anda akan membelinya,” kata Wendy Patrick, pendakwa berpengalaman dan penulis Red Flags: How to Spot Frenemies, Underminers, and Ruthless People. “Mereka cuba melihat jika anda membeli apa yang mereka jual.”

Tambahan pula, orang yang berbohong biasanya tidak tersenyum dengan mata mereka, beliau menambah. Secara umumnya, jika seseorang memberitahu kebenaran, “anda akan melihat lipatan mata mereka apabila mata mereka rileks ke dalam senyuman mereka.” Ia mungkin selamat untuk mempercayai apa yang mereka katakan.

Gaya mereka tidak akan sepadan dengan situasi

Apabila orang memberitahu kebenaran, mood dan gaya mereka seharusnya sepadan dengan mesej, kata Patrick. Jika anda mengesan ketidakpadanan visual-lisan, pertimbangkan ia sebagai bendera merah. Ini mungkin bermakna tersenyum atau ketawa ketika membincangkan subjek serius – seperti pada tahun 2018 apabila polis menemubualnya tentang pembunuhan isterinya, dia tersenyum dan ketawa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.