Foretelling the future through astrology

(SeaPRwire) –   Gerhana matahari pada 8 April akan membawa perubahan besar ke Amerika Syarikat, menyaksikan peningkatan keuntungan dalam industri perjalanan dan hospitaliti, dan kemungkinan perubahan melintasi laluan keseluruhan daripada Texas ke Maine. Tetapi minat yang semakin meningkat dalam fenomena astronomi ini juga membawa lebih banyak perhatian, dan perniagaan, kepada subset penduduk yang berbeza: ahli astrologi.

Astrologi—yang mempelajari bagaimana pergerakan planet, bintang, dan objek langit yang lain mempengaruhi kehidupan manusia—berbeza daripada astronomi, bidang sains alam. Hanya kira-kira 34% orang Amerika mempercayai astrologi, menurut Associated Press. Tetapi terdapat momen seperti gerhana matahari yang akan datang ini apabila kedua-duanya bertembung, menyebabkan peningkatan minat terhadap astrologi, bahkan di kalangan mereka yang hanya “berminat secara perifer”, untuk menonton kandungan online, memuat turun aplikasi, atau mencari jawapan lain secara online.

“Gerhana selalu menjadi perkara yang sangat penting dari perspektif astrologi kerana ia mengungkap dan menyembunyikan,” Jessica Lanyadoo, yang telah bekerja sebagai ahli astrologi sepenuh masa sejak 1999, memberitahu TIME. “Semasa musim gerhana, tetapi juga semasa retrogradasi mercury—yang kebetulan berlaku pada masa yang sama—ini adalah masa-masa apabila orang cenderung untuk menghubungi lebih kerana dalam kedua-dua peristiwa astrologi ini kita lebih banyak memikirkan.”

Lanyadoo, yang menjalankan rancangan astrologi dan nasihat bernama Ghost of a Podcast, mengatakan bahawa semasa musim gerhana, orang lebih cenderung untuk menghubungi “dalam keadaan emosi yang lebih mentah.” Lanyadoo tidak memberikan konsultasi satu lawan satu di luar podkasnya, bagaimanapun, beliau mengatakan bahawa fenomena astronomi ini memotivasi lebih ramai orang untuk mendengar karyanya, atau menonton video yang dihantar di media sosialnya.

Chani Nicholas, pengasas bersama aplikasi astrologi Chani dan ahli astrologi selama lebih 20 tahun, juga mengatakan beliau menyedari peningkatan penglibatan di seluruh laman media sosial, blog dan buletin semasa musim gerhana. Kerana itu, beliau bekerja untuk meningkatkan “pengeluaran kandungan percuma tentang gerhana matahari dan menawarkan akses penuh ke” kandungan premium selama 30 hari. “Peningkatan ini menunjukkan nilai yang diberikan pengguna dan pembaca kami terhadap astrologi sebagai alat untuk menavigasi kehidupan mereka,” Nicholas mengatakan.

Carol Starr, ahli astrologi dan peramal selama 35 tahun, mengatakan bahawa beliau telah menyedari permintaan yang meningkat untuk pembacaan carta kelahiran semasa musim gerhana ini, terutamanya dari orang berusia antara 18 hingga 35 tahun. Sebahagian daripada itu kemungkinan disebabkan oleh kepopularannya di TikTok, kerana beliau telah mengumpulkan lebih daripada 480,000 pengikut di laman media sosialnya. Walaupun begitu, Starr mengatakan beliau juga menyedari bahawa astrologi telah menjadi lebih arus perdana dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan bahawa generasi muda semakin bergantung kepada ramalan ahli astrologi untuk membuat keputusan hidup. “Apabila saya menjalankan siaran langsung di TikTok, saya akan mendapat kira-kira 6,000 orang dan saya boleh lihat dari komen mereka bagaimana perasaan mereka tentang astrologi,” kata Starr. “Peratusan besar mereka selalu berkata kepada saya, ‘Perkara-perkara menjadi sangat buruk bagi saya. Terima kasih kerana memberitahu saya bahawa [zodiak saya] akan mempunyai kehidupan yang lebih baik sekarang.'”

Industri secara keseluruhan semakin besar—Allied Market Research mengatakan nilai pasaran astrologi akan mencapai $22.8 bilion menjelang 2031, berbanding $12,816.7 juta pada 2021. Tetapi orang dewasa muda Amerika juga lebih cenderung untuk mengatakan mereka mempercayai astrologi berbanding golongan tua. “Kita hidup dalam landskap yang lebih sukar,” kata Starr selepas menyentuh bagaimana peningkatan kos sara hidup menyebabkan generasi muda semakin berasa cemas tentang masa depan mereka, lantas mencari jawapan untuk menenangkan kebimbangan mereka.

Starr merancang untuk memenuhi permintaan yang meningkat bulan ini untuk pembacaan dengan menawarkan pembacaan khas yang hanya akan memfokuskan bagaimana orang akan terjejas secara peribadi oleh gerhana matahari. “Saya tahu dalam masa lima hari ke depan saya akan mendapat kebanjiran [perjanjian],” katanya.

Cara Villarreal, ahli astrologi dan pembaca tarot, mengatakan bahawa walaupun kebanyakan kerjanya dengan klien yang kembali, beliau telah melihat beberapa klien baru—kebanyakannya dalam kedudukan Libra dan Aries, yang Villarreal kata mungkin mengalami gerhana matahari ini dengan lebih kuat.

“Apabila kita bergerak melalui tempoh astrologi berat seperti gerhana, apa yang saya cuba lakukan adalah menyesuaikan jadual saya di mana saya tidak mendapat lima hingga 10 pembacaan setiap hari, mengetahui bahawa akan ada pertumbuhan,” kata Villarreal. Selain menyesuaikan berapa banyak temu janji yang boleh diambil setiap hari dengan klien sedia ada untuk memberi ruang kepada klien baru, Villarreal mengatakan beliau merancang untuk merakamkan episod untuk podkasnya, Cosmic Tia, untuk berkongsi gambaran April mengenai gerhana, dan acara astrologi lain.

Bagi kebanyakan orang, sesi-sesi dan penawaran atas talian ini boleh membawa ketenangan yang tidak dapat mereka temui di tempat lain. “Sering kali apabila orang menghubungi ahli astrologi, itu bukan pilihan pertama mereka, ia seperti pilihan ketiga mereka,” kata Lanyadoo. “[Mereka] macam, ‘Oh tuhan, macam mana saya hendak hadapi kehidupan? Mungkin ahli astrologi akan mempunyai wawasan yang tidak akan dimiliki orang lain.’

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.