William Lai Ching-te, Taiwan's presidential candidate from the ruling Democratic Progressive Party (DPP), poses for photographs at the DPP headquarters in Taipei on 24 October, 2023.

(SeaPRwire) –   Lebih dari sekali ketika William Lai masih kanak-kanak, angin ribut melepas bumbung rumahnya. Ia adalah kenangan yang membawa senyuman miring kepada naib presiden Taiwan, yang dibesarkan di kampung batu arang kecil Wanli yang terletak di hujung utara pulau itu.

Bapa Lai meninggal dunia dalam kemalangan di lombong ketika beliau baru berusia 2 tahun, meninggalkan ibunya untuk membesarkan enam orang anak sendirian. Wang sangat sukar. Daripada mainan, Lai mempunyai pokok beringin untuk memanjat; daripada pakaian baru, beliau memakai pakaian tangan; beliau tidak mempunyai keistimewaan, beliau perlu membuktikan diri.

“Salah satu harta paling berharga yang ditinggalkan bapa saya ialah kemiskinan,” kata Lai kepada TIME pada akhir Oktober. “Kerana dalam persekitaran ini, saya bekerja lebih keras, lebih gigih dalam segala yang saya lakukan. Ia memberi saya rasa tekad.”

Ia adalah etos kerja yang telah mengangkut Lai ke Harvard, bekerja sebagai doktor buah pinggang di Taiwan, dan kemudian pejabat awam sebagai datuk bandar bandar selatan Taiwan Tainan. Hari ini, Lai, 64 tahun, adalah calon terdepan dalam pilihan raya Januari untuk menggantikan Presiden Taiwan keluar Tsai Ing-wen, yang berada dalam parti Demokratik Progresif (DPP) yang sama tetapi tidak layak untuk bertanding bagi penggal ketiga.

Dua hari selepas perbualan kami Lai kembali ke Wanli dalam kempen pilihan raya, di mana beliau disambut dengan seruan anggapan “halo, presiden!” oleh jiran masa lalunya. Selepas menghidupkan lilin di kuil berisi lentera, Lai memberitahu orang ramai di luar bahawa beliau akan berusaha untuk memperbaiki sambungan pengangkutan dan kemudahan kesihatan untuk warga tua, sebelum berpaling ke kebimbangan yang lebih berat. “Keutamaan saya ialah mengekalkan kestabilan di rantau Indo-Pasifik,” kata Lai kepada kumpulan petani dan nelayan ketam.

Lai mungkin tidak bimbang tentang ribut, tetapi angin geopolitik terus menggempur rakyat Taiwan. Beijing menganggap pulau berdaulat Taiwan berpenduduk 23 juta sebagai wilayah kedaulatannya dan berulang kali menjanjikan untuk menuntut semula- dengan kekerasan jika perlu. Statusnya kekal sebagai salah satu pertengkaran yang paling meletup yang kini mendefinisikan hubungan antara kuasa-kuasa super. Pada empat kesempatan, Presiden Joe Biden berjanji untuk melindungi Taiwan daripada agresi tentera China.

Perkataan bahawa “semua politik adalah tempatan” datang dengan pengecualian yang agung di Taiwan, di mana pilihan raya Januari akan bergantung kepada cara terbaik untuk menguruskan hubungan merentasi Selat. CCP membenci calon DPP Lai dan telah menabalkannya sebagai “pengganggu.” Ketiga-tiga pesaing Lai untuk istana kepresidenan menegaskan bahawa meningkatkan dialog dan penglibatan akan lebih melindungi autonomi de facto Taiwan, menjadikan kempen mereka jauh lebih mudah diterima oleh Beijing.

Menurut satu kaji selidik pada akhir Oktober, Lai memimpin dengan 32% sokongan, dengan 22% untuk Hou Yu-ih dari pembangkang utama atau KMT; dan 20% untuk Ko Wen-je dari parti baru Rakyat Taiwan. Terry Gou, pengasas bilioner Apple pembekal Foxconn, membawa belakang dengan hanya 5%. Pada 15 Nov, Hou dan Ko bersetuju untuk bersatu di bawah calon tunggal, mengancam untuk mengubah keseimbangan kepada kempen mesra China (walaupun setakat ini belum bersetuju siapa)

Undian itu juga mempunyai implikasi global yang mendalam. Taiwan adalah ekonomi perdagangan ke-16 terbesar di dunia, bertukar barangan dan perkhidmatan bernilai $907 bilion pada 2022. Ia menghasilkan 90% cip semikonduktor maju di dunia, yang penting untuk setiap industri tetapi terutamanya untuk ledakan kecerdasan buatan. Pengepungan ke atas Taiwan akan membahayakan lebih $2 trilion aktiviti ekonomi, Rhodium Group, bahkan sebelum mempertimbangkan sanksi atau sebarang tindak balas tentera.

Lai tahu bahawa perang tidak memberi manfaat kepada sesiapa.

“Taiwan berharap menjadi kawan kepada China-kami tidak mahu menjadi musuh,” kata Lai. “Kami akan menyambut Presiden China Xi Jinping ke Taiwan dan menyediakan makanan kegemaran Taiwan untuk beliau cuba.”

William Lai Ching-te, Taiwan's presidential candidate from the ruling Democratic Progressive Party (DPP), works in his office at the DPP headquarters in Taipei on 24 October, 2023.


Sama ada ketua autokratik akan menghargai jemputan ke wilayah yang dianggapnya sebagai halaman belakang sendiri adalah soalan bermasalah. Yang pasti ialah penggal ketiga berturut-turut untuk DPP musuh Beijing akan mewakili pengukuhan skeptisisme terhadap China di seluruh masyarakat Taiwan dan mungkin titik perubahan untuk hubungan. Walaupun Xi telah memanggil penyatuan “misi sejarah dan komitmen yang tidak dapat diganggu gugat,” Lai membalas bahawa “kami sudah merupakan negara berdaulat dan bebas.”

Tetapi sedikit negara lain bersetuju. Taiwan secara politik berpecah dari tanah besar China berikutan perang saudara negara pada 1949. Hari ini, kerajaannya mengekalkan hubungan diplomatik rasmi hanya dengan 13 negara. Amerika Syarikat menukar pengiktirafan ke Beijing pada 1979, walaupun mengekalkan pelbagai hubungan tidak rasmi, dan terikat oleh Kongres untuk menyediakan senjata kepada Taiwan. Namun, usaha oleh Taiwan untuk membina hubungan diplomatik terus atau komersial dihadapi dengan balasan ganas oleh Beijing, termasuk latihan tentera, embargo perdagangan, dan pembekuan diplomatik.

Berikutan kembalinya perang ke Eropah, dan lebih baru-baru ini ke Timur Tengah, rakyat Taiwan secara semula jadi bimbang konflik Perang Dingin Asia yang belum diselesaikan mungkin akan menyala semula. Bahawa ekonomi China mengalami kemerosotan yang teruk juga meningkatkan ketakutan bahawa krisis mungkin berguna bagi Xi. Pengangguran belia di China berdiri pada 46.5% oleh , manakala ekonomi kedua terbesar dunia sekali lagi merosot ke deflasi pada Oktober. Satu ukuran pelaburan langsung asing ke China dalam suku ketiga 2023 untuk pertama kalinya dalam rekod. Mengingat kelesuan sedemikian, “Taiwan adalah kambing hitam mudah bagi China,” kata Menteri Luar Negeri Taiwan Joseph Wu kepada TIME.

Bendera Ukraine digantung secara kekal di pejabat Wu, dan kedua-dua beliau dan Lai menyatakan bahawa serangan Presiden Rusia Vladimir Putin adalah peringatan keras kepada semua di Taiwan bahawa keamanan tidak boleh diambil ringan. Suhu meningkat mendorong Tsai tahun lalu untuk perkhidmatan kebangsaan wajib untuk lelaki Taiwan dari empat bulan ke satu tahun. Pada Ogos, beliau meningkatkan perbelanjaan pertahanan ke rekod $19.1 bilion, atau 2.6% KDNK, kenaikan yang termasuk membeli 400 peluru berpandu anti-kereta kebal javelin Amerika Syarikat (setengah telah diserahkan setakat ini). Pada Oktober, Taiwan melancarkan kapal selam buatan dalam negeri pertamanya. “Jika China melancarkan serangan, kami mesti mampu melindungi negara kami,” kata Lai.

Sebarang harapan untuk membaiki hubungan merentasi Selat memerlukan pengesahan Konsensus 1992- persetujuan politik antara Beijing dan Taipei bahawa terdapat “satu China,” walaupun mereka tidak bersetuju mengenai yang mana kuasa sah. DPP dengan tegas enggan mengakui Konsensus 1992, dengan Lai memanggil sebarang pengorbanan sedemikian sebagai “melepaskan kedaulatan kami.” Beijing menangani persetujuan kabur itu sebagai sokongan Taipei untuk penyatuan akhirnya, tetapi ia mempunyai sedikit kredibiliti di kalangan warga pulau hari ini, di mana 78% menggambarkan diri mereka sebagai orang Taiwan, bukan Cina atau campuran, mengikut satu kaji selidik Mac.

“Semakin banyak orang muda hari ini menyokong kemerdekaan,” kata Lai, “yang bermakna sokongan teguh terhadap cara hidup kami, termasuk demokrasi, kebebasan, dan menghormati hak asasi manusia.”

William Lai Ching-te, Taiwan's presidential candidate from the ruling Democratic Progressive Party (DPP), poses for photographs at the DPP headquarters in Taipei on 24 October, 2023.


Itu mungkin benar, tetapi hakikatnya kepimpinan Lai dalam kaji selidik telah diberikan kepada perpecahan China-mesra dalam pembangkang yang kini diperbaiki daripada sebarang pengesahan calon atau kerajaan keluar Tsai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Pertumbuhan di Taiwan untuk 2023