Bumble Celibacy Ads

(SeaPRwire) –   (SAN FRANCISCO) — Aplikasi temu janji Bumble menerima kecaman selepas melancarkan iklan papan tanda yang kelihatan mengejek janji bujang sebagai alternatif untuk bertemu orang ramai.

Pada Isnin, syarikat itu menarik balik dan meminta maaf kerana papan tanda yang memaparkan mesej “Anda tahu betul janji bujang bukanlah jawapan” disandarkan terhadap pengenalan kepada “Bumble baharu.” Aplikasi itu melancarkan semula reka bentuk jenama pada April dalam harapan memulihkan minat pengguna, yang telah merosot.

Wanita dalam media sosial mengutuk syarikat itu atas dakwaan bahawa bujang bukanlah pilihan peribadi yang sah. Sesetengah pengkritik dalam talian membaca slogan itu sebagai pantulan gagasan patriarki bahawa wanita seharusnya bersedia untuk bersanggama dengan lelaki walaupun mereka tidak mahu.

Dalam satu kenyataan, Bumble berkata ia akan mengeluarkan iklan yang dipanggil usaha salah untuk “menyokong komuniti yang tertekan oleh penemuan temu janji moden.” Ia berkata syarikat itu sentiasa berdiri teguh untuk hak wanita dan hak mereka untuk “sepenuhnya mengamalkan pilihan peribadi,” tetapi mengakui kempen iklan itu tidak sepadan dengan nilai-nilai tersebut dan meminta maaf “atas kesannya.”

Syarikat itu juga merancang derma kepada Talian Khidmat Kecemasan Keganasan Rumah Tangga Negara dan organisasi lain untuk menyokong usaha global bagi “menyokong wanita, komuniti terpinggir, dan mereka yang terkesan oleh penyalahgunaan.” Syarikat itu berkata ia juga akan menawarkan ruang papan tanda kepada organisasi yang sama untuk iklan pilihan mereka.

Bumble tidak menjawab pertanyaan untuk mendapatkan maklumat berapa banyak papan tanda yang terlibat dalam kempen itu dan di mana ia terletak. Ia masih tidak jelas sama ada iklan itu juga disiarkan dalam media lain.

Syarikat aplikasi temu janji itu telah mengalami tempoh sukar. Sahamnya telah merosot secara berterusan sejak Julai tahun lepas, menurun kira-kira 45% dalam tempoh itu berikutan kebimbangan terhadap keupayaannya untuk menarik pengguna generasi muda. Pada Februari, ia memecat 350 pekerja, kira-kira 30% tenaganya, pada Februari apabila ia mengumumkan rancangan untuk memperbaharui aplikasinya bagi menjadikannya lebih menarik kepada Generasi Z.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.