Bulgaria telah mengusir seorang wartawan Rusia, dengan alasan ancaman keselamatan negara,

Agensi Negara untuk Keselamatan Nasional menyatakan bahawa Alexander Gatsak, seorang koresponden untuk akhbar milik kerajaan Rusia Rossiyskaya Gazeta, telah kehilangan hak kediamannya dan dilarang memasuki Bulgaria dan negara-negara ahli Kesatuan Eropah yang lain.

Agensi itu menyatakan Gatsak telah dipanggil pada 29 September untuk menerima perintah pengusiran di pejabat imigresen Kementerian Dalam Negeri, tetapi dia tidak hadir dan sebaliknya mencari perlindungan di dalam Kedutaan Rusia di ibu negara Bulgaria, Sofia.

Agensi itu menyatakan dalam kenyataan bahawa ia telah meminta bantuan Kementerian Luar Negeri dan wartawan itu telah meninggalkan Bulgaria pada hari Rabu. Kenyataan itu tidak memperincikan aktiviti Gatsak yang dikatakan tetapi menyatakan penyingkirannya dilaksanakan dengan patuh kepada norma dan nilai-nilai demokratik Eropah.

“Tindakan agensi bertujuan melindungi keselamatan negara, bukan mengehadkan kebebasan bersuara dan menyatakan pendapat,” kenyataan agensi itu berkata.

Agensi berita Bulgaria BTA dikutip menyatakan jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova mengancam tindakan balas bagi pengusiran Gatsak, yang dipanggil “langkah haram lagi oleh NATO terhadap wartawan Rusia”.

Tahun lepas, Bulgaria mengusir 70 anggota staf diplomatik Rusia, langkah yang sangat merenggangkan hubungan diplomatik antara kedua-dua negara, yang merupakan sekutu rapat semasa zaman komunis.

Bulgaria, ahli NATO dan EU, telah menyokong kuat sanksi Barat terhadap Moscow sejak Rusia memulakan perang terhadap Ukraine tahun lepas.