(SeaPRwire) –   Pemimpin syarikat AI sering mendakwa bahawa produk AI akan menangani tugas-tugas membosankan, membebaskan orang untuk lebih produktif dan kreatif. Dan tiada tugas yang lebih membosankan daripada cukai. Pembayar cukai individu Amerika Syarikat menghabiskan kira-kira 13 jam dan kos luaran $240 hanya untuk menyediakan dan mengemukakan satu pengembalian cukai tahunan, menurut satu 2022 —dianggarkan secara keseluruhan dibelanjakan untuk penyediaan cukai.

Jadi tidak menghairankan bahawa syarikat cukai mula melancarkan alat bantuan AI dalam usaha untuk membuat pengemukaan lebih mudah. Perisian cukai bantuan AI, dakwa syarikat-syarikat ini, boleh mengautomasikan tugas-tugas berulang seperti penyertaan data, menyisir corak untuk mencari potongan cukai yang relevan, mengenal pasti risiko pematuhan yang berpotensi, dan menjawab soalan-soalan rumit yang mungkin dimiliki pengemukakan.

Tetapi seperti banyak lagi di dunia kecerdasan buatan sekarang, janji alat bantuan cukai AI lebih meyakinkan daripada produk yang sedia ada. Tahun ini, bot percakapan AI telah menjawab soalan-soalan cukai yang mudah, satu cadangan berbahaya terutamanya untuk pengemukakan yang bergantung kepada bayaran balik untuk membayar bil. Pakar cukai menegaskan bahawa pembayar cukai tidak seharusnya bergantung sepenuhnya kepada alat bantuan AI untuk mengemukakan tahun ini. Walau bagaimanapun, beberapa masih meramalkan bahawa AI akan memberikan impak besar kepada kedua-dua cara orang mengemukakan dan industri cukai seluruhnya dalam tahun-tahun akan datang.

“Membina perisian cukai di Amerika Syarikat sangat rumit, membosankan dan memerlukan banyak modal dan masa,” kata Ben Borodach, pengasas bersama & CEO startup cukai AI April. “AI membenarkan kita untuk mengkod undang-undang cukai pada kadar hampir 10 kali ganda—yang akan membolehkan penyedia baru memasuki pasaran dengan produk dan perkhidmatan yang lebih baik.”

Penggunaan IRS Terhadap AI

Satu cara di mana AI sudah memberi impak kepada cukai ialah melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri (IRS) itu sendiri. IRS terkenal dengan ketidakcekapan dan lambat untuk menjawab soalan individu mengenai pengembalian. Pada 2022, Presiden Biden memberi IRS $80 bilion selama sepuluh tahun sebagai sebahagian daripada Akta Pengurangan Inflasi, yang mengalokasikan pembiayaan untuk pembaruan teknologi untuk melegakan pengalaman pengemukakan. (Ahli Kongres Republikan menentang pembiayaan itu, bagaimanapun.)

Pembiayaan IRS itu telah digunakan sebahagian untuk pembangunan voicebots dan chatbots, yang telah membantu lebih daripada 13 juta pembayar cukai mengelakkan masa menunggu dalam mendapatkan soalan mereka dijawab, . Walau bagaimanapun, Subodha Kumar, profesor di Sekolah Perniagaan Fox di Universiti Temple, telah menguji chatbots IRS dengan pelajar beliau di Pusat Analitik Perniagaan dan Teknologi Gangguan, dan mengatakan mereka “belum benar-benar hebat” dari segi menyampaikan jawapan berguna pada kadar tinggi. “Tetapi mereka masih bekerja untuk itu,” tambahnya.

IRS juga bercadang untuk melaksanakan kecerdasan buatan dalam audit. IRS telah lama berjuang dengan bias dalam proses itu: Pembayar cukai kulit hitam lebih berkemungkinan akan diaudit berbanding pembayar cukai lain, kajian menunjukkan. Pada September, IRS bahawa ia akan menggunakan alat bantuan AI sebagai sebahagian daripada usaha untuk “memulihkan keadilan,” mengesan penipuan cukai, dan memfokuskan auditnya kepada penerima gaji tinggi.

Walau bagaimanapun, Kumar bimbang tentang bias yang mungkin dibawa sistem AI generatif ke proses yang sudah rosak itu. “Banyak sistem AI generatif ini dibina berdasarkan jenis data yang mempunyai potensi untuk mempunyai jenis bias ini,” katanya. “Kebimbangan itu sah: Ia mungkin tidak hanya mencipta lebih banyak masalah untuk IRS, tetapi kesakitan untuk segmen tertentu.”

Pelancaran Chatbot

Kebanyakan orang tidak mengemukakan cukai mereka secara langsung dengan IRS: mereka menggunakan perisian seperti TurboTax dan H&R Block. Satu kajian 3,499 orang dari PCMag mendapati bahawa 58% responden mengemukakan secara dalam talian menggunakan TurboTax, manakala 14% menggunakan H&R Block Deluxe. Kedua-dua syarikat itu telah beralih kepada AI untuk memperkukuhkan produk mereka. Tahun lalu, H&R Block bekerjasama dengan Microsoft dan OpenAI untuk mewujudkan produk termasuk AI Tax Assist, sebuah bot percakapan dilatih berdasarkan maklumat dari akauntan, peguam dan pakar profesional cukai H&R Block.

Jeff Jones, CEO H&R Block, berkata bahawa kemajuan dalam AI generatif telah “melepaskan tahap kebaruan kemungkinan untuk perniagaan”. “Pendekatan asas kami ialah, mari kita mula melaksanakan model secara masa nyata dan biarkan pengetahuan kendiri kami memberi maklum balas kepada jalan cerita produk kami bukan duduk di tepi dan menunggu untuk melihat apa yang berlaku,” kata Jones.

Tetapi pelancaran itu tidak sempurna. Satu kajian mendapati bahawa bot percakapan H&R Block dan TurboTax Intuit Assist menjawab soalan cukai dengan salah. Jones mengakui bahawa AI Tax Assist tidak selalu memberikan jawapan yang betul. Beliau menunjukkan bahawa bot percakapan itu adalah salah satu daripada tiga pilihan yang disediakan kepada pelanggan yang memerlukan bantuan, seterusnya pilihan percakapan langsung dan enjin carian yang mengarahkan pelanggan kepada artikel pengetahuan. “Pada setiap masa sesuatu dilakukan buat kali pertama di dunia, inovasi terdedah kepada kritikan,” katanya. “Kami telah cuba menyediakan pengawal selia yang perlu supaya pengguna memahami betapa awalnya teknologi ini dalam perjalanan ini. Anda mahu pastikan anda mendapat bantuan pakar profesional sebelum anda bergantung kepada jawapan.”

Kerana alat-alat ini masih asas, tahap skeptisisme masih tinggi. Jones berkata pelanggan yang memanggil untuk mendapatkan bantuan secara amnya lebih suka menunggu untuk bercakap dengan manusia berbanding bercakap dengan AI percakapan. Sementara itu, satu kajian dari The American Survey ini bulan mendapati mereka tidak akan mempercayai AI untuk membantu mereka mengerjakan cukai.

Bolehkah Startup AI Memecah Status Quo?

Sebagai kuasa-kuasa besar dunia cukai memasukkan AI, startup telah muncul dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan harapan mengambil sebahagian daripada bahagian pasaran mereka. Salah satunya ialah April, yang ditubuhkan pada 2021 dan mengumpul tahun berikutnya.

Satu daya tarikan perisian April ialah ia terbenam dalam aplikasi kewangan yang sudah digunakan orang, termasuk Gusto, platform pembayaran gaji, dan , aplikasi perbankan mudah alih. April secara automatik mengimport data dari sumber-sumber itu untuk memberi pengguna anggaran cukai dan maklumat sepanjang tahun, jadi mereka tidak perlu memulakan dari nol setiap bulan Mac atau April. April kini boleh didapati di 50 negeri. Ben Borodach, CEO syarikat itu, berkata puluhan ribu orang menggunakan April untuk mengemukakan cukai tahun ini.

April memanfaatkan pembelajaran mesin untuk menganalisis undang-undang cukai dan borang cukai untuk menyesuaikan pengemukaan. Borodach berkata membina syarikat itu tidak mungkin tanpa alat bantuan AI. “Undang-undang persekutuan telah berkembang kepada puluhan juta perkataan, dan kod undang-undang berubah setiap tahun,” katanya. “Sebagai penyedia, anda perlu melalui pengujian dan membina dalam tempoh masa yang sangat pendek. AI telah mengurangkan secara dramatik jumlah masa dan modal untuk menyelesaikan ini.”

Pengalaman pengguna April kelihatan agak sama dengan TurboTax: Ia menanyakan soalan ya/tidak berkaitan pekerjaan, keluarga, pendidikan yang mungkin relevan dengan cukai. April juga disertakan dengan bot percakapan AI tersendiri yang menjana jawapan secara algoritma dengan menggabungkan pengetahuan dari model AI dan kandungan pasukan sokongan April.

Tetapi produk April hanya berguna jika pengemukakan sudah menggunakan salah satu perkhidmatan yang telah bekerjasama dengan April. Dan liputannya tidak menyeluruh: Ia tidak dapat membantu jika anda perlu mengemukakan dua pengembalian negeri, misalnya. Borodach berkata perkhidmatan April akan terus berkembang dalam tahun-tahun akan datang. “Kisah AI dalam cukai ialah membolehkan penyedia baru dalam ruang ini, yang tidak kita ada dalam pasaran selama tahun,” katanya.

Kumar, di Universiti Temple, bersetuju, dan menunjuk kepada startup lain yang mencipta produk serupa kepada April, termasuk Chetu, Keeper dan FlyFin. “Untuk waktu yang lama, terdapat dua hingga tiga syarikat yang memerintah pasaran ini. Tetapi ke depannya, itu tidak akan menjadi kesnya,” katanya.

Membantu pengemukakan yang kurang bernasib baik

Code for America, sebuah pertubuhan bukan untung yang memberi tumpuan kepada membawa teknologi abad ke-21 kepada kerajaan, juga telah mengkaji bagaimana AI mungkin membantu pengemukakan yang memerlukan. Code for America mempunyai program yang dipanggil “Dapatkan Balikan Anda”, di mana ia menghubungkan pemohon berpendapatan rendah hingga sederhana dengan pakar sukarelawan pengemukaan cukai. Pada 2023, pertubuhan amal bahawa program itu membantu 24,500 pembayar cukai di 29 negeri dan DC menuntut lebih $33 juta manfaat.

Baru-baru ini, Code for America menyedari bahawa salah satu halangan utama untuk membantu pemohon ialah perkara mudah tetapi membosankan untuk memastikan semua dokumen betul mereka adalah lengkap. Oleh itu, mereka mula menggunakan AI untuk membantu mengenal pasti kekurangan dokumen secara automatik. Walaupun masih dalam peringkat awal, inisiatif ini menunjukkan bagaimana AI boleh membantu menangani halangan untuk pengemukakan yang memerlukan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.