(SeaPRwire) –   Menjelang 11 Februari, permainan bola sepak membebankan beberapa pemain profesional dengan harga yang jauh lebih tinggi, terutamanya berkaitan dengan kesihatan otak. Penyelidik telah mendapati CTE) – penyakit otak degeneratif yang ditandai dengan kehilangan ingatan, kekeliruan, perubahan suasana hati, keganasan, kecenderungan membunuh diri dan lain-lain – dalam kajian autopsi pemain bola sepak profesional. CTE disebabkan oleh trauma kepala dan hentaman seluruh badan yang ciri khas sukan ini, yang boleh menyebabkan pendarahan berbahaya di sekitar pembuluh darah otak.

Kini ia kelihatan bahawa risiko trauma otak juga boleh mempengaruhi atlet yang jauh lebih muda. Menurut kajian dalam JAMA Network Open, pemain bola sepak sekolah tinggi juga boleh menunjukkan perubahan dalam tisu otak. Walaupun mustahil untuk menentukan kehadiran CTE tanpa menjalankan autopsi otak, kerja ini memberikan bukti membimbangkan bahawa bermain permainan awal dalam kehidupan mungkin menyebabkan masalah serius kemudian.

“Ini adalah risiko,” kata Keisuke Kawata, profesor klinikal neurosains bersekutu di Sekolah Kesihatan Awam Universiti Indiana, dan penulis kertas baru. “Terdapat beberapa perubahan otak yang normal sepanjang masa. Tetapi di kalangan pemain bola sepak remaja, kami melihat perubahan yang biasanya mengambil sehingga pertengahan usia untuk dipamerkan.”

Untuk menjalankan kerja mereka, Kawata dan rakan-rakannya merekrut 275 atlet dari lima sekolah menengah di Midwest, 200 daripadanya pemain bola sepak dan 75 yang menyertai sukan tanpa sentuhan – khususnya renang, larian lintas desa, dan tenis. Semua sukarelawan adalah lelaki berusia 13 hingga 18 tahun. Imej resonans magnetik (MRI) otak diambil dari Mei 2021 hingga Julai 2022, meliputi dua musim sukan.

Para penyelidik mendapati perubahan membimbangkan di pelbagai kawasan otak. Salah satu yang paling penting adalah di kawasan sulkus, atau dasar lipatan berganda yang memberi otak rupanya yang khas seperti kepala koboi. Di beberapa kawasan – termasuk korteks sintingat, membuat keputusan; gyrus precentral, gerakan otot sukarela; dan kawasan fronto temporal, yang terlibat dalam keperibadian, tingkah laku, dan bahasa – penyelidik melihat peningkatan ketara dalam kedalaman sulkus. Ia di lubang sulkus cecair sum-sum boleh mengumpul, dan apabila digerakkan dengan ganas, boleh merosakkan tisu bersebelahan.

“Ia dipanggil kesan palu air,” kata Kawata. “Tork dan daya lebih ketara di sana, dan kita mula melihat kemungkinan penyusutan.”

Lubang lebih dalam pada pemain bola sepak berbanding kanak-kanak yang bermain sukan tanpa sentuhan, tetapi puncak tisu di sekitar kawasan sulkus, dikenali sebagai gyrus, lebih tinggi – sekali lagi di korteks sintingat, serta di kawasan fronto parietal, melibatkan tingkah laku terarah tujuan atau tugas; precuneus, yang antara lain terlibat dalam ingatan dan imej mental; dan gyrus lingual, yang terlibat dalam ingatan dan pemprosesan penglihatan. Mekanisme di sebalik pertumbuhan gyrus tidak begitu jelas seperti kesan palu air, tetapi terdapat petunjuk. Para penyelidik merujuk kajian, yang melihat kesan kecederaan trauma ringan dan mencadangkan bahawa gyrus yang meningkat mungkin mekanisme penyesuaian yang otak aktifkan untuk menyokong kawasan lain yang terjejas.

Di tempat lain di otak pemain bola sepak, MRI mengesan penyusutan tisu. Permukaan luar otak, menutupi kedua-dua belahan serebrum dan mewakili kira-kira separuh jisim organ keseluruhannya, ialah korteks, yang mengambil bahagian dalam pelbagai fungsi termasuk pembelajaran, penaakulan, ingatan, pengambilan keputusan, kecerdasan, keperibadian, dan emosi. Para penyelidik mendapati penipisan meluas di kebanyakan korteks – penemuan yang terutamanya membimbangkan Kawata.

“Biasanya, ia mengambil tahun dan tahun untuk menunjukkan perubahan struktur makro sebegini. Beberapa kajian menunjukkan 30 atau 40 tahun sebelum kita melihat perubahan kortikal sebegini,” katanya.

Kertas itu tidak membuat kesimpulan tentang impak penipisan kortikal terhadap proses kognitif pemain; korteks serebrum memainkan begitu banyak peranan, teragih di seluruh kawasan otak yang begitu besar, sehingga akan mengambil penyelidikan lanjut untuk meninjau landskap itu. Tetapi kognisi dan pemprosesan maklumat bukan satu-satunya fungsi yang dipertimbangkan. Seperti CTE dan demensia, sebarang perubahan morfologi otak boleh memainkan peranan dalam pembangunan gangguan psikiatri.

“Ini sangat relevan,” kata Kawata. “[Pemain bola sepak] profesional dengan gangguan otak degeneratif hampir selalu mempunyai komorbiditi psikiatri. Mereka menjadi bermusuhan, marah, ganas. Atlet pelajar sangat berkelakuan baik, hormat, pemain bola sepak yang baik. Tetapi terdapat tanda neurologi bahawa mereka berisiko terhadap keadaan psikiatri.”

Untuk masa ini, penyelidik tidak menyeru larangan bola sepak penuh sentuhan untuk remaja, dan Kawata, antara lain, melihat kebaikan permainan itu. “Ia akan sangat merugikan beberapa kanak-kanak untuk hanya pulang ke rumah di tengah-tengah musim,” katanya. “Mereka akan duduk di sofa, makan cip dan menonton TV sepanjang hari. Saya fikir itu jauh lebih buruk daripada berada di padang dan belajar.” Tetapi seperti yang diketahui oleh profesional dan saintis, masa di padang mungkin membebankan harga yang tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.