Aircraft Landing In Barcelona, Spain

(SeaPRwire) –   Boeing melaporkan masalah lain dengan fuselages pada jet 737 mereka yang mungkin akan menangguhkan penghantaran kira-kira 50 pesawat dalam insiden kualiti yang mengganggu pembuat.

CEO Boeing Commercial Airplanes Stan Deal berkata dalam surat kepada kakitangan Boeing yang dilihat pada Isnin bahawa seorang pekerja pembekalnya mendapati lubang yang salah berbor pada fuselages. Spirit AeroSystems, berpangkalan di Wichita, Kansas, membuat sebahagian besar fuselages pada pesawat Boeing Max.

“Walaupun keadaan potensi ini bukan isu keselamatan langsung dan semua 737 masih boleh terus digunakan dengan selamat, kami kini percaya kami perlu melakukan kerja semula pada kira-kira 50 pesawat yang belum diserahkan,” kata Deal dalam surat kepada pekerja berkongsi dengan media.

Masalah itu ditemui oleh seorang pekerja pembekal fuselages yang memaklumkan pengurusnya bahawa dua lubang mungkin tidak diberi bor mengikut spesifikasi, kata Deal.

Kedua-dua Boeing dan Spirit AeroSystems menghadapi penyiasatan ketat atas kualiti kerja mereka selepas sebuah Boeing 737 Max 9 Alaska Airlines terpaksa membuat pendaratan kecemasan pada 5 Januari apabila panel dipanggil plug pintu terbang keluar dari sisi pesawat tidak lama selepas berlepas dari Portland, Oregon.

NTSB sedang menyiasat kemalangan itu, manakala Lembaga Penerbangan Persekutuan menyiasat sama ada Boeing dan pembekalnya mengikuti .

Alaska Airlines dan United Airlines, satu-satunya syarikat penerbangan AS lain yang terbang Max 9, melaporkan mendapati dalam plug pintu pesawat lain yang diperiksa selepas kemalangan. Lembaga Penerbangan Persekutuan menghentikan semua Max 9 di AS sehari selepas kecopaan. Dua minggu kemudian, agensi meluluskan proses pemeriksaan dan penyelenggaraan untuk mengembalikan pesawat ke penerbangan.

Alaska Airlines dan United Airlines telah memulakan mengembalikan beberapa ke perkhidmatan.

Boeing, berpangkalan di Renton, Washington, mengatakan minggu lepas ia menarik balik permintaan untuk kebenaran yang diperlukan untuk mengesahkan model baru lebih kecil 737 Max pesawat terbang. Boeing meminta pihak berkuasa persekutuan pada akhir tahun lepas untuk membenarkan penghantaran pesawat 737 Max 7 kepada pelanggan walaupun ia tidak memenuhi piawaian keselamatan direka untuk mencegah bahagian kotak enjin pecah dan terlepas semasa penerbangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.