Menteri luar negara dari Kumpulan Tujuh yang bertemu di Tokyo minggu ini, mengumumkan pendirian bersatu mengenai perang Israel-Hamas pada Rabu, mengutuk Hamas, menyokong hak Israel untuk mempertahankan diri dan meminta “jeda kemanusiaan” untuk mempercepatkan bantuan ke Jalur Gaza.

Dalam kenyataan selepas dua hari perbincangan, negara-negara itu cuba untuk menyeimbangkan kritikan tegas terhadap serangan Hamas terhadap Israel dan “keperluan untuk tindakan segera” untuk membantu orang awam di Gaza yang terkepung.

“Semua pihak mesti membenarkan sokongan kemanusiaan yang tidak terhalang untuk orang awam, termasuk makanan, air, rawatan perubatan, bahan api dan perlindungan, dan akses untuk pekerja kemanusiaan,” kata kenyataan itu, dicapai oleh Menteri Luar Negeri Amerika Syarikat Antony Blinken dan menteri luar negara dari Britain, Kanada, Perancis, Jerman, Jepun dan Itali. “Kami menyokong jeda dan laluan kemanusiaan untuk memudahkan bantuan yang diperlukan segera, pergerakan awam dan pembebasan tebusan.”

Pertemuan Kumpulan Tujuh ini datang ketika krisis kemanusiaan di Gaza semakin memburuk dengan serangan darat Israel yang berterusan memaksa beribu-ribu orang Palestin melarikan diri ke selatan dengan berjalan kaki, kehabisan makanan dan air di utara.

Menteri-menteri itu mengutuk “peningkatan keganasan penggembala ekstrem yang dilakukan terhadap orang Palestin,” yang mereka katakan “tidak dapat diterima, mengancam keselamatan di Tebing Barat, dan mengancam prospek damai yang kekal.”

Mereka juga mencatat bahawa Kumpulan Tujuh “bekerja dengan intensif untuk mencegah konflik daripada meningkat lebih lanjut dan menular lebih meluas,”

Dan, mereka menggunakan sanksi dan langkah-langkah lain “untuk menafikan keupayaan Hamas untuk mengumpul dan menggunakan dana untuk melaksanakan kekejaman.”

Israel berkata tentera mereka bertempur dengan militan Hamas jauh di dalam Bandar Gaza, ibu negara wilayah itu yang sebelum perang ada kira-kira 650,000 orang. Ia juga di mana tentera Israel mengatakan Hamas mempunyai pemerintahan pusat dan labirin bawah tanah yang besar.

Konflik sebulan di Gaza, yang mengikuti serangan pengganas paling membunuh dalam sejarah Israel, pada 7 Oktober, apabila pasukan yang diketuai Hamas menyerang sempadan Israel dan membunuh lebih 1,400 orang, kebanyakannya orang awam, dan menangkap 242 orang.

Para menteri Kumpulan Tujuh juga membincangkan krisis lain, termasuk perang Rusia di Ukraine, program nuklear dan peluru berpandu Korea Utara dan agresi China yang semakin meningkat dalam pertikaian wilayah dengan jiran-jirannya.

Dari Jepun, Blinken akan bepergian ke Korea Selatan dan kemudian ke India. Lawatannya datang selepas empat hari di Timur Tengah dengan lawatan ke Israel, Jordan, Tebing Barat, Cyprus dan Iraq.