U.S. Secretary of State Antony Blinken is greeted by US Ambassador to Ukraine Bridget A. Brink after arriving by train at Kyiv-Pasazhyrskyi station May 14, 2024, in Kyiv, Ukraine.

(SeaPRwire) –   KIEV, Ukraine — Menteri Luar Negeri Amerika Syarikat Antony Blinken tiba di Kiev pada hari Selasa dalam satu misi diplomatik yang tidak diumumkan untuk menyakinkan Ukraine bahawa ia mempunyai sokongan Amerika Syarikat ketika ia berjuang untuk mempertahankan diri terhadap serangan Rusia yang semakin kuat.

Lawatan itu datang kurang dari sebulan selepas Kongres meluluskan pakej bantuan luar negara yang tertangguh lama yang menyisihkan $60 bilion bantuan untuk Ukraine, kebanyakannya akan pergi untuk mengisi semula sistem artileri dan pertahanan udara yang teruk kosong.

Pada lawatan keempatnya ke Kiev sejak Rusia menyerang Ukraine pada Februari 2022, Blinken akan menekankan komitmen pentadbiran Biden terhadap pertahanan dan keselamatan jangka panjang Ukraine, kata pegawai AS. Mereka menegaskan bahawa sejak Presiden Joe Biden menandatangani pakej bantuan akhir bulan lalu, pentadbiran telah mengumumkan $1.4 bilion bantuan tentera jangka pendek dan $6 bilion sokongan jangka panjang.

Ia “berusaha untuk benar-benar mempercepatkan tempoh” penghantaran senjata AS ke Ukraine, penasihat keselamatan negara Jake Sullivan berkata.

“Apa yang saya akan cadangkan ialah tahap keamatan yang ditunjukkan sekarang dalam terma memindahkan perkara adalah 10 daripada 10,” Sullivan berkata kepada wartawan di mesyuarat akhbar Rumah Putih Isnin.

Artileri, pencegat serangan udara dan peluru berpandu balistik jarak jauh sudah dihantar, sebahagian daripada mereka sudah ke barisan hadapan, kata pegawai AS kanan yang mengembara dengan setiausaha pada kereta api malam dari Poland.

Blinken akan “menghantar isyarat kuat keyakinan” kepada pemimpin dan tokoh masyarakat madani Ukraine yang akan ditemuinya semasa lawatan dua hari, kata pegawai itu, yang berbual dengan wartawan atas syarat anonim sebelum mesyuarat Blinken.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan selepas kedatangan Blinken, Jabatan Negeri AS berkata beliau akan bertemu dengan Presiden Volodymyr Zelensky dan pegawai Ukraine yang lain “untuk membincangkan terkini medan tempur, kesan bantuan keselamatan dan ekonomi baru AS, komitmen keselamatan dan sokongan jangka panjang, dan kerja berterusan untuk menguatkan pemulihan ekonomi Ukraine.”

Ketidakpastian bantuan AS, terutamanya sejak konflik Israel dengan Hamas mula mengambil perhatian pegawai puncak pentadbiran, memicu kebimbangan mendalam di Kiev dan Eropah. Blinken, contohnya, telah melawat Timur Tengah tujuh kali sejak konflik Gaza bermula pada Oktober. Lawatannya yang terakhir ke Kiev pada September.

Pegawai AS menambah bahawa Blinken juga akan memberikan ucapan kemudian hari Selasa memuji “kejayaan strategik” Ukraine dalam perang. Ia bertujuan untuk melengkapkan ucapan Blinken tahun lalu di Helsinki, Finland, mengecam Presiden Rusia Vladimir Putin atas kegagalan strategik Moscow dalam melancarkan perang.

Namun sejak ucapan Helsinki, Rusia telah meningkatkan serangannya, paling ketara apabila Rumah AS duduk pada pakej bantuan berbulan-bulan tanpa tindakan, memaksa penangguhan dalam penyediaan kebanyakan bantuan AS. Serangan itu meningkat dalam minggu-minggu kebelakangan ini kerana Rusia cuba mengambil kesempatan atas kekurangan tenaga manusia dan senjata Ukraine sementara bantuan baru dalam transit.

Pegawai puncak pentadbiran Biden dan pegawai keselamatan negara Ukraine mengadakan panggilan Isnin “tentang situasi di barisan hadapan, tentang keupayaan yang paling mereka perlukan, dan usaha triaj untuk berkata, ‘Berikan kami perkara ini cepat supaya kami dapat berada dalam kedudukan untuk mempertahankan diri dengan berkesan terhadap serangan Rusia’,” Sullivan berkata.

Zelensky berkata pada hujung minggu bahawa “pertempuran sengit” berlaku berhampiran sempadan timur dan timur laut Ukraine kerana askar Ukraine yang kekurangan senjata dan tenaga cuba menolak kembali serangan darat Rusia yang besar.

Pasukan Kremlin bertujuan untuk mengeksploitasi kelemahan Ukraine sebelum sejumlah besar bantuan tentera baru untuk Kiev dari AS dan rakan Eropah tiba di medan tempur dalam minggu dan bulan akan datang, komander Ukraine dan penganalisis berkata. Ini membuat tempoh ini sebagai peluang untuk Moscow dan salah satu yang paling bahaya untuk Kiev dalam perang dua tahun, mereka berkata.

Dorongan Rusia baru di kawasan Kharkiv timur laut dan dorongan ke kawasan Donetsk timur datang selepas berbulan-bulan garisan hadapan kira-kira 1,000 kilometer (620 batu) hampir tidak bergerak. Sementara itu, kedua-dua pihak menggunakan serangan jarak jauh dalam apa yang secara besar menjadi perang kesukaran.

Pegawai AS kanan berkata walaupun beberapa kegagalan terkini, Ukraine masih boleh mendakwa kemenangan penting. Ini termasuk menuntut semula kira-kira 50% wilayah Rusia mengambil pada bulan-bulan awal perang, meningkatkan kedudukan ekonominya dan meningkatkan pengangkutan dan perdagangan, tidak kurang kerana kejayaan tentera di Laut Hitam.

Pegawai itu mengakui Ukraine menghadapi “pertempuran sukar” dan “di bawah tekanan yang besar” tetapi mengatakan bahawa orang Ukraine “akan menjadi semakin lebih yakin” apabila bantuan baru AS dan lain-lain Barat mula meningkat.

Blinken berkata pada Ahad bahawa “tiada keraguan” kelewatan berbulan-bulan dalam bantuan menimbulkan masalah tetapi bahawa “kami sedang melakukan segala yang kami boleh untuk mempercepatkan bantuan ini keluar”.

“Ini adalah masa yang mencabar,” katanya kepada CBS ‘Face the Nation’. “Kami tidak akan pergi ke mana-mana, dan begitu juga lebih daripada 50 negara yang menyokong Ukraine. Ini akan berterusan, dan jika Putin berfikir dia boleh mengatasi Ukraine, mengatasi penyokongnya, dia silap.”

-AP reporter Aamer Madhani di Washington menyumbang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.