(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken mengikuti janji untuk menyokong Ukraine dalam perangnya menentang Rusia dengan memainkan lagu “Rockin’ in the Free World” di sebuah bar di bawah tanah tidak jauh dari laluan utama Kyiv.

Berpakaian dengan baju hitam dan seluar jeans kusut dan memakai gitar elektrik, diplomat tertinggi AS itu melancarkan lagu hit Neil Young. Dia disokong oleh sekumpulan jazz-punk tempatan selepas ucapan pendek menyatakan empati dengan orang Ukraine yang menghadapi serangan baru Rusia di timur laut negara itu.

“Saya tahu ini benar-benar masa yang sukar,” kata Blinken kepada orang ramai Ukraine dan Amerika yang turun ke BarmanDictat, atau diktator barman, selepas diberitahu tentang persembahan 8.30 malam selasa. “Askar anda, rakyat anda di timur laut di Kharkiv sedang menderita sangat.”

Untuk setiausaha, persembahan lagu tunggal itu menamatkan hari penuh perjumpaan, termasuk Presiden Volodymyr Zelenskiy, dan ucapan kepada pelajar dengan mesej bahawa Ukraine tidak bersendirian.

Lawatan dua hari ke Kyiv adalah pertama oleh pegawai pentadbiran AS senior sejak Kongres meluluskan pakej bantuan tentera $61 bilion selepas berbulan-bulan tertangguh, yang meninggalkan tentera Ukraine kekurangan senjata dan tertekan di medan tempur.

Persembahan Blinken memicu perasaan campur aduk di Kyiv kerana sesetengah orang Ukraine, termasuk bekas Menteri Ekonomi Tymofiy Mylovanov, menyatakan keutamaan tindakan dalam menyerahkan lebih senjata berbanding perkataan kosong sokongan.

Zelenskiy selasa membuat permohonan kepada setiausaha negara untuk dua bateri pertahanan udara Patriot untuk menyediakan perlindungan udara untuk Kharkiv kerana ia menderita berbulan-bulan pemboman tanpa henti dan apabila Rusia membuka barisan hadapan baru utara bandar terbesar kedua Ukraine itu. Pentadbiran Biden sedang bekerja untuk menghantar bateri Patriot tambahan, orang yang mengetahui perkara itu berkata.

Tentera yang mempertahankan rantau Kharkiv “perlu tahu, anda perlu tahu, Amerika Syarikat bersama anda sangat, dunia bersama anda,” kata Blinken kepada orang ramai di bar di pusat Kyiv. “Dan mereka berjuang, bukan sahaja untuk Ukraine bebas tetapi untuk dunia bebas dan dunia bebas bersama anda juga.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.