(SeaPRwire) –   Biogen akan berhenti membangunkan rawatan Alzheimer mereka, sebuah ubat yang pernah dianggap sebagai potensi blockbuster sebelum terjerumus tidak lama selepas pelancarannya beberapa tahun yang lalu.

Syarikat pengeluar ubat itu mengatakan pada Rabu bahawa ia akan menghentikan kajian ubat yang diperlukan untuk kelulusan penuh daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat, dan ia akan berhenti menjual Aduhelm.

Pesakit yang mengambil dos Aduhelm yang tersedia melalui pasaran komersial boleh terus mengambilnya sehingga November. Wakil syarikat berkata terdapat kira-kira 2,500 orang di seluruh dunia mengambil Aduhelm.

Biogen berkata ia akan memfokuskan diri lebih kepada rawatan lain untuk Alzheimer, penyakit yang membunuh dan merampas akal. Syarikat itu juga membantu syarikat ubat Jepun Eisai menjual rawatan Alzheimer yang lain, , yang sudah mendapat kelulusan penuh FDA.

Leqembi adalah ubat pertama yang telah membuktikan dengan jelas mampu memperlahankan kemerosotan kognitif yang disebabkan oleh penyakit Alzheimer, walaupun hanya secara perlahan. Pihak berkuasa telah meluluskannya untuk pesakit dengan demensia ringan dan gejala lain yang disebabkan oleh Alzheimer awal.

Aduhelm merupakan ubat penyakit Alzheimer baru yang diperkenalkan dalam hampir dua dekad. FDA memberi kelulusan tergesa-gesa untuknya pada 2021. Tetapi pihak berkuasa menghendaki kajian tambahan sebelum mempertimbangkan kelulusan penuh.

Pada mulanya dihargai pada $56,000 setahun, pakar menjangkakan ia akan dengan cepat menjadi ubat blockbuster yang akan menjana berbilion-bilion untuk Biogen.

Tetapi doktor agak berhati-hati untuk merawat ubat intravena itu, memandangkan bukti lemah bahawa ubat itu dapat memperlahankan Alzheimer.

Pihak insurans telah menghalang atau mengehadkan liputan, dan program Medicare kerajaan persekutuan telah meletakkan had ketat terhadap siapa yang boleh mendapatkannya.

Ini membuktikan kesukaran khusus bagi Biogen kerana kebanyakan pesakit Alzheimer di Amerika Syarikat cukup tua untuk layak mendapat program persekutuan itu, yang meliputi pesakit berusia 65 tahun ke atas.

Ubat itu akhirnya menjana jutaan, bukan berbilion, dalam jualan suku tahunan untuk Biogen, dan syarikat itu mengumumkan pada 2022 bahawa ia secara besar-besaran akan menghentikan pemasaran Aduhelm.

Tahun lalu, Biogen memulakan usaha cari pembiayaan luar atau rakan kongsi untuk membantu dengan Aduhelm. Ini dilakukan sebagai sebahagian daripada kajian syarikat terhadap program penyelidikan dan pembangunannya.

Biogen berkata ia telah mempertimbangkan semasa kajian itu masa dan pelaburan yang diperlukan untuk kajian tambahan itu dan kemungkinan peningkatan dalam bidang itu sebelum Aduhelm menerima kelulusan penuh.

Syarikat itu berkata ia akan mencatatkan caj sekitar $60 juta dalam suku keempat untuk menghentikan program Aduhelm.

Saham Biogen Inc. Cambridge, Massachusetts naik lebih $4 kepada $251.72 pada Rabu pagi sementara Indeks Standard & Poor’s 500 merosot.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.