Pada hari Jumaat, Muzium Perang Dunia Kedua Negara (National WWII Museum) di New Orleans memperkenalkan pameran kekal terakhir kepada 44 orang veteran masih hidup dari Perang Dunia Kedua, termasuk penerima anugerah Medal of Honor, mangsa Holocaust yang dibebaskan dan orang awam. Pembukaan Paviliun Pembebasan dihadiri juga oleh pelakon Amerika dan penyokong lama muzium itu, Tom Hanks.

Dalam video yang dimuatnaik di laman web muzium itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Stephen Watson berkata, “Saya bangga mengumumkan bahawa kami akan membuka pameran kekal terakhir pada musim gugur ini, tepat pada masa untuk ahli-ahli terakhir generasi Perang Dunia Kedua untuk mengalami apa yang telah kami bangunkan untuk menghormati mereka.”

Paviliun itu mempamerkan penghujung perang, Holocaust, zaman selepas perang dan bagaimana perjuangan itu memberi kesan yang berkekalan ke atas kehidupan rakyat Amerika.

Sama seperti rangka keselamatan berikutan peristiwa tragis 11 September 2001, seperti TSA dan DHS, akibat sejarah perang menukar kehidupan harian rakyat Amerika – dalam banyak cara yang generasi hari ini dan masa depan tidak mengetahui.

NATO, sekutu keselamatan 31 negara, ditubuhkan selepas Perang Dunia Kedua untuk membantu mencegah perang dunia ketiga.

“Terdapat tanggungjawab pasca perang untuk melindungi demokrasi. Ia adalah tanggungjawab Amerika untuk mencipta dunia pasca perang, NATO, kebangkitan ekonomi Amerika dan teknologi Amerika,” kata Michael Bell, pengarah eksekutif Institut Jenny Craig untuk Kajian Perang dan Demokrasi, kepada Digital. “Kami, hari ini, mempunyai rasa tanggungjawab untuk membina apa yang dicapai generasi Perang Dunia Kedua. Kebebasan sentiasa diuji.”

Paviliun itu dikelilingi oleh tiga tingkat, setiap satu dihiasi dengan tema-tema kehormatan, pendidikan dan sangat menyentuh.

“Apabila anda memasuki paviliun, anda berjalan melalui lorong yang menghormati mereka yang berkhidmat,” kata Bell. “16.4 juta orang Amerika berkhidmat – ia merupakan nombor yang hebat.”

Dinding di seberang kekal dipersembahkan kepada wajah mereka yang gugur, yang menampilkan pemilihan 414,920 orang Amerika yang mengorbankan nyawa mereka.

Tingkat pertama Paviliun Pembebasan adalah jendela ke dalam pengorbanan manusia generasi perang serta kos perang. Di sini, anda akan mendapati pusat tumpuan kotak transit – atau peti mayat – yang sebelum ini membawa peti dan mayat seorang tentera darat. Kotak itu tiba di Lorain, Ohio, kepada keluarga lelaki yang dibawanya dan kini berkhidmat sebagai titik tumpu paviliun di New Orleans.

Pelawat juga akan mendapati pembinaan semula bilik di mana Anne Frank dan keluarganya bersembunyi, ditandai dengan meja makan kayu yang dilanjutkan oleh projektor siling yang memaparkan contoh menakutkan dari diari Frank.

“Ia kelihatan seolah-olah orang akan hidup di sana,” kata Bell. “Kami mempunyai remaja wanita Belanda membaca petikan dari diari Anne Frank.”

Bell menerangkan muzium mahu mencipta semangat Frank dan pengalaman keluarganya serta menekankan bagaimana kehidupan dalam bersembunyi. Pasukan mahu memudahkan pengalaman untuk tiga jenis pengunjung: mereka yang akan melaluinya dengan cepat, mereka yang akan kekal untuk masa yang lama, dan mereka yang bercadang untuk mengkaji satu karya tanpa pengecualian.

“Tugas kami benar-benar untuk memenuhi keperluan ketiga-tiga dalam ruang yang sama,” katanya.

Selain itu, tingkat pertama paviliun baru yang terletak di atas enam ekar menampilkan bilik gelap, gua seperti dengan “harta tersembunyi”, termasuk seni Yahudi yang dirompak oleh Nazi semasa perang. Karya masa lalu itu dikembalikan kepada pemilik sah mereka oleh askar Amerika selepas penghujung perang.

Pelawat juga boleh melihat simulasi bilik tidur yang menyingkirkan pemahaman keadaan hidup yang sesak dan rak bata dan simen yang digunakan untuk tidur di kem tahanan.

Tingkat kedua mempamerkan kesan berkekalan perang, sejarah perbicaraan jenayah perang dan lebih lagi. Di sini, bangku mahkamah menghadap skrin yang memberi penghormatan kepada hakim, pendakwa dan keterangan semasa perbicaraan jenayah perang seperti Nuremberg dan Tokyo dan jatuhnya dan pembuktian pemimpin politik utama Jerman Nazi.

“Saya fikir ia benar-benar membuat perang difahami pada tahap peribadi,” kata Bell. “Saya percaya mereka akan bersemangat dengan Amerika.”

Walaupun askar darat Amerika berusia 16 tahun, Kopral Rufus Baker Austin telah memberi keterangan terhadap Jepun dalam perbicaraan jenayah perang, beliau tidak dipamerkan dalam pameran khusus ini, tetapi Bell menyatakan satu fragmen khusus kisahnya dipamerkan di tempat lain dalam muzium.

Austin, sebahagian daripada Batalion Pertahanan Pertama Tentera Laut di Pulau Wake, ditangkap dan ditempatkan di kem tahanan utara Shanghai selama 44 bulan. Beliau diberi kain pinggang dan berkhidmat sebagai buruh hamba selama bertahun-tahun sebelum dibebaskan. Kain pinggang itu dipamerkan dalam pameran yang sama dengan biola yang dibuat daripada sisa oleh tahanan lain.

Veteran Tentera Darat Amerika Syarikat dan juruterbang dengan Kumpulan Pengeboman 448 semasa Perang Dunia Kedua, Clair Cline dan empat enjin pesawatnya ditembak jatuh di Jerman pada 1944. Beliau menjadi tawanan perang sehingga dibebaskan.

“Bagaimana anda terus maju?” soal Bell. “Dalam empat bulan, beliau mengambil kepingan kayu, mengorek getah di bawah meja dan membina biola.”

Bell menerangkan Cline mahir membuat biola, tetapi jelas dengan sumber terhad beliau merupakan tukang yang benar untuk menghasilkan karya begitu rumit dan menakjubkan dengan sisa daripada katil dan meja.

Cline kemudiannya memainkan biola itu pada Hari Krismas pahit 1944 untuk tawanan perang lain di kem di mana beliau meningkatkan semangat. Biola itu telah dimainkan oleh muzik terkenal pada masa lalu dan telah disumbangkan kepada muzium untuk dipamerkan.

“Ia sebenarnya disumbangkan oleh keluarganya,” kata Bell. Walaupun keluarga tidak pasti serta-merta biola Cline yang dibina di kem. “Ia dihasilkan dengan begitu halus mereka tidak pasti.”

Cline kemudiannya menjadi tukang kemas selepas perang dan meninggal dunia pada 2010.

Cerita zaman perang mengisi keseluruhan tiga tingkat paviliun baru melalui foto, artifak, sejarah lisan dan lebih lagi.

Di paviliun itu, anda boleh mendapat 30 minit akaun pertama tangan, menakutkan daripada mangsa Auschwitz dan kem tahanan lain serta mereka yang membebaskan.

“Anda akan mendapati cerita berjulat dari agak euforik seperti ‘Saya mencium kasut askar Amerika’ kepada ‘Saya tidak dapat bersorak. Saya mahu, tetapi saya tidak dapat saya telah begitu dianiaya,'” kata Bell tentang contoh sejarah lisan.

Beliau menerangkan bagaimana sesetengah menceritakan ketidakupayaan untuk menari atau bernyanyi selama setahun atau bagaimana ramai menyedari bahawa keseluruhan keluarga mereka dibunuh oleh Nazi.

Pameran lain termasuk Ucapan Dasar Negara Presiden Franklin D. Roosevelt “Empat Kebebasan”, yang memberi konteks kepada perubahan kebebasan bersuara dan agama.

Bell terperinci kisah komuniti Yahudi menanam gulungan Torah abad ke-19 di tanah perkuburan semasa kawalan Hitler. Selepas perang, seorang rabbi tentera merupakan orang pertama untuk mengendalikan upacara Yahudi selepas pembebasan kem tahanan Dachau di Jerman. Torah itu digali dan diberikan kepadanya oleh mangsa Yahudi yang terselamat berikutan upacara itu.

Dari situ, pameran Iman dalam Zaman Perang juga hadir di mana kisah empat kapelan tentera hidup. Selepas kapal penumpang pantai Dorchester telah ditenggelamkan pada 1943 oleh Jerman, bot nyawa rosak dan oleh itu tidak cukup bot.

“Mereka memberikan jaket, sarung tangan, jaket pelampung, dan mereka membantu askar,” kata Bell tentang empat orang itu, yang