Sekurang-kurangnya 2,012 orang di Maghribi mati selepas gempa bumi jarang berlaku, bencana melanda negara Afrika Utara lewat Jumaat malam.

Gempa bumi magnitud 6.8 juga mencederakan sekurang-kurangnya 2,059 orang, menurut Kementerian Dalam Negeri Maghribi. 1,404 daripada kecederaan itu dianggap kritikal.

Angka kematian dijangka meningkat kerana petugas penyelamat berjuang untuk mencapai kampung terpencil di negara itu. Raja Mohammed VI Maghribi mengarahkan tentera beliau untuk menjalankan misi cari dan selamat serta mengendalikan hospital medan pembedahan untuk membantu penduduk kampung terpencil.

Pusat gempa bumi berdekatan Ighil, sebuah bandar di Wilayah Al Haouz. Bandar itu terletak kira-kira 44 batu selatan ibu negara Marrakesh.

Gempa bumi dirasai sejauh Portugal dan Algeria. Walaupun kemusnahan teruk, Maghribi belum secara rasmi meminta bantuan negara lain.

Gempa bumi dianggap jarang berlaku di Afrika Utara: bandar-bandar Maghribi Al Hoceima dan Agadir dilanda gempa bumi pada 2004 dan 1960. Gempa bumi di Al Hoceima mempunyai magnitud 6.4, manakala Agadir 5.8.

Gempa bumi melanda Marrakesh dengan teruk, merosakkan beberapa bangunan bersejarah di bandar itu. Masjid Koutoubia bandar, yang bertarikh kembali ke abad ke-12, rosak setakat yang tidak diketahui.

Tembok merah kuno yang mengelilingi Medina Marrakesh – tapak Warisan Dunia UNESCO – juga rosak akibat gempa bumi.

“Masalahnya ialah apabila gempa bumi memusnahkan jarang berlaku, bangunan hanya tidak dibina cukup kukuh untuk menghadapi goncangan tanah yang kuat, jadi banyak runtuh, mengakibatkan mangsa yang tinggi,” profesor University College London Bill McGuire menjelaskan kepada Associated Press.