US-POLITICS-BIDEN-EDUCATION-DEBT

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden akan mengumumkan beberapa butiran baru mengenai cadangan pelan maaf pinjaman pelajar yang dicadangkan pada Isnin ini, yang jika dilaksanakan, boleh membawa maaf untuk gabungan 30 juta orang pada musim gugur ini.

“Langkah-langkah bersejarah ini mencerminkan keazaman Presiden Biden bahawa kita tidak boleh membiarkan hutang pelajar meninggalkan pelajar dalam keadaan lebih teruk daripada sebelum mereka pergi ke kolej,” kata Setiausaha Pendidikan Amerika Syarikat James Kvaal. “Presiden mengarahkan kami untuk menyelesaikan program-program ini secepat mungkin, dan itulah yang akan kami lakukan.”

Pentadbiran kini sedang mengejar bantuan hutang melalui proses perundingan yang dirundingkan di bawah Akta Pendidikan Tinggi. Pada bulan Jun lepas, Mahkamah Agung Biden menolak pelan maaf hutang pelajar Biden yang akan memadamkan hutang pelajar sebanyak $400 juta untuk 42 juta orang. Cadangan pelan ini akan mengelak cabaran undang-undang.

Pelan baru ini, bagaimanapun, akan memadamkan faedah tertunggak atas pinjaman bagi 23 juta peminjam, membatalkan sepenuhnya jumlah hutang pelajar bagi beberapa 4 juta orang yang lain, dan memberi bantuan pengampunan hutang sekurang-kurangnya $5,000 atau lebih kepada 10 juta peminjam lagi.

“Presiden Biden akan menggunakan semua alat yang tersedia untuk membatalkan hutang pelajar bagi sebanyak mungkin peminjam, tidak kira berapa kali pegawai-pegawai terpilih Republikan cuba berdiri di jalan beliau,” kata Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre dalam panggilan akhbar pada Ahad.

Presiden Biden telah bepergian ke Madison, Wis. untuk berkongsi berita ini.

Usaha Pentadbiran sebelum ini untuk maaf termasuk membuat perubahan kepada program Pengampunan Hutang Perkhidmatan Awam (PSLF) dan pelan pembayaran balik berdasarkan pendapatan yang telah membawa kepada pengampunan hutang sebanyak $146 bilion.

Para perunding pertama kali berkumpul pada bulan Oktober lepas untuk memulakan proses pembentukan peraturan, yang melalui beberapa pusingan komen dan perbincangan sebelum disahkan. Draf peraturan bantuan hutang akhir akan dikeluarkan untuk komen awam dalam beberapa bulan akan datang, diikuti dengan persetujuan di kalangan para perunding untuk menyempurnakan bahasa peraturan baru.

Berikut adalah yang perlu diketahui mengenai pelan maaf hutang pelajar baru.

Batalkan faedah tertunggak dan dikapitalisasi

Lebih daripada 25 juta Amerika berhutang lebih daripada yang asalnya dipinjam kerana kadar faedah pinjaman pelajar mereka.

Pentadbiran Biden merancang untuk menangani ini dengan membatalkan $20,000 dalam faedah tidak dibayar dalam baki peminjam tanpa mengira pendapatan mereka. Peminjam dalam Pelan Pendidikan Bernilai (SAVE), atau pelan tunggal peminjam yang memperoleh $120,000 atau kurang layak untuk maaf yang lebih meluas. Bermakna “jumlah keseluruhan baki mereka telah berkembang sejak memasuki bayaran” akan dibatalkan, mengikut fakta yang dibekalkan oleh Rumah Putih.

Jika pelan itu diluluskan, peminjam tidak perlu memohon bantuan untuk melihat perubahan dalam akaun mereka.

Pembatalan hutang automatik untuk peminjam yang layak menerima bantuan

Di bawah pelan yang dicadangkan, Pentadbiran akan secara automatik membatalkan hutang untuk peminjam yang layak menerima pembatalan, tetapi tidak menyertai program seperti SAVE, atau PSLF. Tindakan itu akan membatalkan hutang bagi sekitar 2 juta Amerika, kata Pentadbiran.

Batalkan hutang untuk peminjam yang mula membayar dua dekad lalu

Pentadbiran akan membatalkan hutang pelajar peminjam dengan hutang ijazah sarjana muda yang memasuki bayaran 20 tahun atau lebih lama. Warganegara Amerika dengan hutang sekolah sarjana perlu memasuki bayaran 25 tahun atau lebih lama untuk layak menerima maaf.

Peminjam tidak perlu menyertai pelan pembayaran balik berdasarkan pendapatan untuk layak menerima jenis maaf ini.

Batalkan hutang untuk peminjam yang menghadapi kesulitan atau didaftarkan dalam program berkualiti kewangan rendah

Pentadbiran menyatakan ia akan memasukkan pelan untuk memberikan bantuan kepada peminjam yang berisiko tinggi gagal bayar, atau terbebani dengan perbelanjaan perubatan atau penjagaan kanak-kanak, sebagai sebahagian daripada pelan itu.

Ia juga akan memberikan bantuan kepada mereka yang menghadiri kolej atau universiti yang tidak memberikan nilai kewangan yang mencukupi kepada pelajar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.