India menganjurkan sidang kemuncak G-20 pertamanya bermula pada 9 September di New Delhi, di mana pemimpin ekonomi teratas dunia akan berhimpun untuk membincangkan isu-isu ekonomi antarabangsa utama.
Ahli-ahli G-20 mewakili 85% keluaran dalam negara kasar global, 75% perdagangan antarabangsa dan dua pertiga populasi dunia, menurut Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD).
“Apabila Xi dan Putin menyusut dari pentas global, AS mempunyai peluang yang sangat baik untuk mendapatkan semula lambang kepimpinan global, membantu negara-negara G-20 yang lain mengiktiraf dan mempromosikan nilai ketelusan, pembangunan, dan perdagangan terbuka yang disokong oleh peraturan dan prinsip demokratik,” kata Elaine Dezenski, Pengarah Kanan Pusat Kuasa Ekonomi dan Kewangan Yayasan Pertahanan Demokrasi, kepada Digital.
Satu titik perselisihan utama untuk sidang kemuncak itu sekali lagi akan menjadi serangan Rusia ke atas Ukraine, yang mungkin akan memecahkan kumpulan itu antara negara-negara pro-Ukraine Barat yang terang-terangan dan negara-negara seperti India, yang mengambil pendekatan lebih neutral atau tidak memihak kepada konflik itu.
“Realitinya adalah bahawa perang haram Rusia telah membawa akibat sosial dan ekonomi yang memusnahkan, dan negara-negara termiskin di planet ini menanggung beban terburuk akibatnya,” kata Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan dalam taklimat akhbar Gedung Putih pada hari Selasa.
Deklarasi sidang kemuncak Bali November 2022 mencatat bahawa kebanyakan ahli sangat mengutuk perang di Ukraine, tetapi perpecahan kekal.
Paling ketara, negara tuan rumah India telah mengambil kedudukan berkecuali, memberi tumpuan kepada bencana kemanusiaan yang disebabkan oleh perang tetapi mengelakkan meletakkan kesalahan secara langsung kepada Presiden Rusia Vladimir Putin. Perdagangan India dengan Rusia sebenarnya telah meningkat sejak perang bermula, dan India juga sangat bergantung kepada Rusia untuk eksport senjata. India membeli senjata bernilai lebih daripada $60 bilion dalam 20 tahun lalu, dan 65% atau hampir $39 bilion adalah dari Rusia, menurut data Stockholm International Peace Research Institute.
“Tetapi hakikat bahawa kebanyakan ahli G-20 — seperti kebanyakan ahli Perhimpunan Agung PBB — terus memegang pendirian bahawa perang Rusia adalah haram, melanggar Piagam PBB, dan bahawa perang ini mesti berakhir atas syarat-syarat yang selaras dengan Piagam PBB — itulah hasil diplomasi yang sukar oleh Amerika Syarikat dan rakan kongsi kami, dan ia terus mencerminkan di mana sentimen antarabangsa berada dalam isu ini,” tambah Sullivan.
Vladimir Putin sekali lagi melewatkan sidang kemuncak G-20, sebaliknya menghantar menteri luar negerinya, Sergey Lavrov, mungkin disebabkan oleh waran tangkap Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) yang dikeluarkan kepada Putin pada bulan Mac atas jenayah perang pembuangan kanak-kanak secara haram di Ukraine yang diduduki. Dakwaan itu boleh menghalang perjalanan antarabangsa beliau, kerana ia akan memerlukan negara anggota untuk menangkap Putin jika beliau menjejakkan kaki di negara mereka. Walaupun Amerika Syarikat, Rusia dan India bukan pihak ICC, dakwaan itu menjadikannya lebih sukar bagi negara-negara untuk mengabaikan tuduhan itu, dan tekanan antarabangsa akan memuncak di mana-mana Putin mungkin melawat.
Presiden China Xi Jinping juga dilaporkan tidak akan menghadiri. Xi dan Presiden Biden bertemu di tepi sidang kemuncak Bali pada bulan November untuk pertemuan pertama mereka secara langsung sejak Biden mengambil alih jawatan.
Bercakap minggu lalu, Biden memberitahu wartawan, “Saya kecewa, tetapi saya akan bertemu dengannya.”
Ketiadaan dua daripada penguasa autoritarian terkemuka dunia meninggalkan Presiden Biden dan Amerika Syarikat dengan peluang yang lebih besar untuk mengukuhkan sekutu dan rakan kongsi dalam persekitaran global yang dicirikan oleh persaingan kuasa besar.
“Memandangkan ketiadaan Putin dan Xi dari G-20, ia memberikan peluang yang sangat baik untuk mengumpul sokongan dari rakan kongsi dan sekutu demokratik untuk mendesak mekanisme bagi memperkukuhkan kedaulatan undang-undang dan infrastruktur telus dan mampan,” kata Dezenski FDD.
“Pengumuman Biden menyokong peningkatan pembiayaan untuk Perkongsian Infrastruktur Pelaburan G-7 (PGII) adalah alternatif yang menarik kepada Inisiatif Jalur dan Jalan China yang bermasalah dan menawarkan peluang untuk menegaskan semula AS sebagai rakan kongsi yang lebih boleh diharapkan untuk penglibatan ekonomi jangka panjang di seluruh Selatan Global,” tambah Dezenski.
G-20 pada asalnya diilhamkan berikutan krisis kewangan Asia 1999 dan memulakan sidang kemuncak tahunannya pada 2008 di tengah-tengah Resesi Besar. Pemimpin ekonomi maju dan membangun teratas dunia bersetuju bahawa krisis kewangan mempunyai kesan limpahan utama dan tidak lagi dapat dibendung hanya oleh tindak balas kebangsaan atau serantau.
G-20 terdiri daripada Argentina, Australia, Brazil, Kanada, China, Perancis, Jerman, India, Indonesia, Itali, Jepun, Mexico, Rusia, Arab Saudi, Afrika Selatan, Korea Selatan, Turki, United Kingdom, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah.
Semasa sidang kemuncak Bali 2022 di Indonesia, Presiden Biden menyokong penyertaan tetap Kesatuan Afrika, sebuah blok 55 negara, ke dalam G-20. Perdana Menteri India Narendra Modi sudah merakamkan bahawa beliau menyokong cadangan itu dan ia akan berada dalam agenda untuk sidang kemuncak New Delhi.
Tema kepresidenan G-20 India berasal dari Sanskrit “Vasudhaiva Kutumbakam” atau “Satu Bumi. Satu Keluarga. Satu Masa Depan.” Tema India melihat untuk membawa pendekatan berpusat manusia kepada isu-isu global seperti perubahan iklim dan menggalakkan pertumbuhan saksama dan mampan untuk seluruh dunia. Secara khusus, India di bawah kepresidenannya telah memberi tumpuan kepada mengeluarkan lebih banyak pinjaman untuk ekonomi membangun di Selatan Global, kesan inflasi, ketidaksecuritan makanan dan peristiwa cuaca yang semakin tidak menentu akibat perubahan iklim.