Joe Biden

(SeaPRwire) –   WASHINGTON (AP) — Pentadbiran Biden telah memberitahu ahli-ahli kongres utama bahawa mereka sedang menghantar pakej senjata dan peluru baru melebihi $1 bilion ke Israel, menurut dua pembantu kongres.

Ini merupakan hantaran senjata pertama ke Israel yang diumumkan oleh pentadbiran sejak mereka menangguhkan satu lagi hantaran senjata — terdiri daripada 3,500 bom — awal bulan ini. Pentadbiran telah menyatakan bahawa mereka menangguhkan hantaran awal itu untuk mengelakkan Israel menggunakan bom-bom itu dalam serangan mereka yang semakin meningkat di bandar Gaza selatan yang padat Rafah.

Pembantu kongres berbicara atas syarat kerahsiaan untuk membincangkan pemindahan senjata yang belum diumumkan secara rasmi.

Pakej yang dihantar termasuk kira-kira $700 juta untuk peluru kereta kebal, $500 juta untuk kenderaan taktikal dan $60 juta untuk butiran mortar, kata pembantu itu.

Tiada tanda segera bila senjata akan dihantar. Israel kini memasuki bulan ketujuh perang mereka menentang Hamas di Gaza.

The Wall Street Journal pertama kali melaporkan rancangan untuk memindahkan pakej itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.