US-POLITICS-BIDEN-BRIDGE-COLLAPSE

(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden pada Jumaat meminta Kongres untuk membiayai sepenuhnya kos pembinaan semula jambatan Baltimore yang runtuh minggu lepas apabila sebuah kapal kontena besar bertabrakan dengannya, membunuh enam pekerja pembinaan dan menggantung aktiviti penghantaran di pelabuhan.

“Semua termasuk Kongres seharusnya hanya bertanya satu soalan… Bagaimana kita boleh membantu?” kata Biden semasa lawatannya ke tapak dengan tinggalan Jambatan Francis Scott Key di latar belakang. “Saya berhasrat sepenuhnya agar kerajaan persekutuan menanggung kos membina semula seluruh jambatan ini,” Biden teruskan. “Semuanya. Semuanya… Saya menyeru Kongres untuk memberi kuasa usaha ini secepat mungkin.”

Apabila tekanan meningkat untuk membuka semula pelabuhan, pegawai persekutuan dilaporkan ia mungkin melebihi RM9 bilion untuk kos pembinaan semula. Beberapa orang Republikan telah menolak janji Biden untuk membayar sepenuhnya kos jambatan dengan dolar persekutuan, dengan menuntut sebarang pembiayaan sepenuhnya dioffset dengan potongan perbelanjaan.

“Ia agak luar biasa bagi Biden untuk menyatakan dalam bencana ini idea bahawa beliau akan menggunakan dana persekutuan untuk membayar sepenuhnya kos pembinaan semula,” kata Ahli Kongres Republikan Dan Meuser dari Pennsylvania kepada Fox Business pada Khamis. “Ini adalah situasi kecemasan, tetapi ia memerlukan rancangan, bukan tindak balas perbelanjaan tanpa fikir.”

Pegawai persekutuan dan negeri telah memberi amaran bahawa penutupan pelabuhan di salah satu saluran penghantaran utama negara itu mungkin memberi kesan besar kepada ekonomi serantau, dengan beribu-ribu pekerjaan terjejas ketika kerajaan bekerja untuk membersihkan puing-puing dan memulihkan lalu lintas. Pentadbiran Biden sebelum ini memperuntukkan AS$60 juta dalam dana bantuan kecemasan minggu lepas untuk membantu membina semula jambatan dan menyediakan pembiayaan tambahan untuk pembersihan pelabuhan dan pinjaman kecemasan bencana berfaedah rendah kepada perniagaan yang terjejas.

Tindak balas persekutuan kepada runtuhnya jambatan dengan cepat menjadi ujian penting bagi Biden, yang telah menekankan infrastruktur sebagai batu asas presiden dan bertujuan untuk membuktikan kepada pengundi sebelum pilihan raya November bahawa beliau paling berupaya untuk menangani cabaran infrastruktur. Beberapa orang Republikan menyalahkan dasar infrastruktur Biden kerana tidak memberikan cukup wang untuk memulihkan jambatan lama, walaupun siasatan awal mencadangkan jambatan Baltimore sepenuhnya memenuhi kod.

Kumpulan Rumah Kebebasan Konservatif pada Jumaat menuntut Pentadbiran Biden menangguhkan penangguhan kelulusan projek eksport gas asli dan mengecualikan peraturan seperti Akta Spesies Terancam sebagai pertukaran untuk pembiayaan usaha pemulihan jambatan, manakala Meuser mencadangkan Biden menarik dana daripada programnya untuk menggalakkan penggunaan kenderaan elektrik yang diluluskan Kongres.

Semasa lawatannya pada Jumaat, Biden meninjau puing-puing dan dijadualkan bertemu dengan ahli keluarga enam pekerja pembinaan yang terbunuh dalam kemalangan pada 26 Mac. “Hat kami masih patah,” kata Biden, berkongsi bahawa salah seorang mangsa – Carlos, 24 – sedang menunggu simen kering apabila kapal itu berlanggar. “Kebanyakannya adalah imigran tetapi semuanya adalah rakyat Maryland – bekerja keras, kuat dan tidak mementingkan diri.”

“Saya datang ke sini untuk berkabung bersama anda,” tambah Biden. “Saya tahu sedikit tentang apa rasanya kehilangan… untuk menerima panggilan telefon tengah malam untuk memberitahu ahli keluarga telah pergi. Saya pernah mengalaminya.” Biden sebelum ini kehilangan isteri dan anak perempuannya dalam kemalangan kereta dan kemudian kehilangan anak lelakinya kepada kanser otak.

Tentera Darat Kor Pasukan Jurutera Amerika Syarikat menyatakan semasa lawatan Biden bahawa ia merancang membuka saluran terhad akses di Sungai Patapsco menjelang akhir April yang seharusnya membuka pelabuhan kepada kapal membawa kereta dan peralatan pertanian, dengan seluruh saluran penghantaran dijangka dibuka semula menjelang akhir Mei.

Pelabuhan memainkan peranan penting dalam penghantaran kenderaan dan memperkerjakan lebih daripada 15,000 pekerja, dengan kesan gelombang dijangka dirasai di negeri jiran seperti Pennsylvania. Biden menyeru syarikat yang bergantung kepada pelabuhan untuk komited untuk mengekalkan pekerja dalam senarai gaji mereka ketika pelabuhan dibuka semula. Kira-kira 850,000 kenderaan melalui pelabuhan setiap tahun dan lebih daripada 30,000 kenderaan melalui jambatan setiap hari. “Kami akan bergerak syurga dan bumi untuk membina semula jambatan ini secepat mungkin,” kata Biden. “Dan kami akan melakukannya dengan buruh serikat dan keluli Amerika.”

Penyiasat persekutuan masih mencari jawapan tentang bagaimana sebuah kapal kontena panjang 985 kaki berlanggar dengan jambatan utama. Pengendali kapal itu telah meminta hakim mahkamah persekutuan untuk melepaskan mereka daripada sebarang liabiliti untuk bencana itu atau menetapkan ganti rugi pada AS$43 juta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.