(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Presiden Joe Biden menyatakan sokongannya pada Jumaat untuk Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer selepas senator itu meminta pilihan raya baru di Israel, tanda terbaru bahawa hubungan Amerika Syarikat dengan sekutu Timur Tengah terdekatnya sedang merosot ke arah perpecahan kerana perang di Gaza.

Schumer, seorang Demokrat Yahudi dari New York, menggemparkan kedua-dua negara minggu ini apabila beliau berkata Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu “telah hilang arah” dan memberi amaran bahawa “Israel tidak dapat terus hidup jika ia menjadi pariah” kerana kematian orang awam Palestin terus meningkat.

“Beliau telah membuat ucapan yang baik,” kata Biden di Oval Office semasa mesyuarat dengan Perdana Menteri Ireland. “Saya fikir beliau menyatakan kebimbangan serius yang dikongsi tidak sahaja oleh beliau tetapi oleh ramai rakyat Amerika.”

Sokongan presiden Demokrat itu untuk Schumer mungkin menambah kemarahan Netanyahu, di mana parti politiknya telah secara tajam mengkritik senator Amerika Syarikat itu.

“Satu akan mengharapkan Sen. Schumer menghormati kerajaan yang dipilih Israel dan bukannya menggoyahkannya,” kata parti politik Likud Netanyahu dalam kenyataan. “Ini sentiasa benar, dan lebih-lebih lagi semasa peperangan.”

Komentar Biden mencerminkan perkembangan pandangannya tentang perang, yang bermula apabila Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,200 orang Israel. Sejak itu, serangan balas Israel telah membunuh lebih daripada 30,000 orang Palestin di Gaza.

Selepas ucapan Tahun Barunya awal bulan ini, Biden berkata bahawa beliau perlu berbicara “datang ke Jesus” dengan Netanyahu. Beliau juga menuduh Netanyahu “menyakiti Israel lebih daripada membantu Israel” dengan kepimpinannya dalam peperangan.

Cabaran terbaru untuk hubungan AS-Israel adalah rancangan Israel untuk mengejar Hamas ke Rafah, sebuah bandar di selatan Gaza di mana orang Palestin yang terpaksa berpindah telah berkumpul untuk mengelakkan pertempuran di utara.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken, bercakap dari Vienna, berkata “kita perlu melihat rancangan jelas dan boleh dilaksanakan” untuk melindungi orang awam dari serangan Israel ke Rafah.

“Kita belum melihat rancangan sedemikian,” katanya.

Tetapi Blinken berkata perbualan sukar antara sekutu tidak bermakna perikatan itu pecah.

“Sebenarnya kekuatan hubungan itu adalah untuk dapat berbual dengan jelas, terus terang dan terus,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.