(SeaPRwire) –   COLUMBIA, S.C. — Presiden Joe Biden memenangi pilihan raya pendahuluan Demokrat South Carolina dengan mudah pada Sabtu, menawan negeri yang telah didorongnya untuk memimpin proses pencalonan partainya setelah ia menghidupkan kembali usahanya Rumah Putih yang bergelut, empat tahun yang lalu.

Biden mengalahkan Demokrat lain yang mempunyai prospek tipis dalam undi South Carolina, termasuk Perwakilan Minnesota, Dean Phillips dan pengarang, Marianne Williamson. Kempen pilihan semulanya telah banyak melabur dalam mendorong pengundi dalam apa yang dilihatnya sebagai uji pandu usahanya untuk menggerakkan pengundi kulit hitam, kelompok Demokrat utama, yang penting bagi peluang Biden dalam perlawanan ulangan November yang mungkin menentang bekas Presiden Donald Trump.

“Pada tahun 2020, para pengundi South Carolina telah membuktikan pakar media salah, menghidupkan kempen kita dan meletakkan kita pada jalan untuk memenangi takhta presiden,” kata Biden dalam satu kenyataan. “Sekarang pada tahun 2024, masyarakat South Carolina telah bersuara lagi dan saya tidak ragu bahawa anda telah meletakkan kita pada jalan untuk memenangi takhta Presiden sekali lagi — dan menjadikan Donald Trump sebagai seorang yang kalah — sekali lagi.”

The Associated Press mengumumkan Biden sebagai pemenang pada pukul 7:23 malam berdasarkan analisis hasil undi awal yang menunjukkan beliau mempunyai kelebihan yang jelas di lokasi utama seluruh negeri. Beliau memenangi semua 55 perwakilan Demokrat di negeri ini.

Kemenangan ini diraih selepas presiden itu memimpin usaha Jawatankuasa Nasional Demokrat agar South Carolina menjadi yang pertama dalam pilihan raya pendahuluan parti itu, dengan memetik populasi negeri dengan kepelbagaian kaum yang lebih baik berbanding dengan negeri pertama mengikut tradisi dalam negara, Iowa dan New Hampshire, yang sangat dikuasai orang kulit putih.

South Carolina boleh dipercayai sebagai Republikan, tetapi 26% penduduknya adalah kulit hitam. Dalam pilihan raya umum 2020, pengundi kulit hitam merupakan 11% daripada pengundi negara dan 9 dalam 10 menyokong Biden, menurut AP VoteCast, satu tinjauan meluas pengundi bagi pilihan raya itu.

Biden mendesak untuk kalendar pilihan raya pendahuluan baharu yang akan menyaksikan Nevada mara ke tempat kedua, dengan mengadakan pilihan raya pendahuluannya pada hari Selasa. Peraturan baharu itu juga memindahkan pilihan raya pendahuluan Demokrat di Michigan, satu negeri yang besar dan berayun, ke 27 Februari, sebelum pilihan raya pendahuluan meluas di negeri-negeri mengundi pada 5 Mac, yang dikenali sebagai Super Tuesday.

New Hampshire menolak rancangan DNC dan tetap mengadakan pilihan raya pendahuluan utama bulan lalu. Biden tidak berkempen dan namanya tidak tersenarai dalam undi, tetapi tetap menang dengan margin besar selepas penyokongnya melancarkan kempen undian surat bagi pihaknya.

South Carolina, di mana Biden mempunyai hubungan rapat lama dengan para penyokong dan penderma, juga memainkan peranan penting dalam kempennya pada tahun 2020, di mana satu kemenangan besar menghidupkan kembali usaha yang goyah di negeri awal pengundian yang lain dan mendorongnya ke pencalonan.

Biden dibantu oleh Perwakilan South Carolina lama, Jim Clyburn, yang mengesahkan pada tahun 2020 berfungsi sebagai isyarat yang dinanti-nantikan bagi para pengundi kulit hitam di negeri itu agar Biden menjadi calon yang tepat untuk memperjuangkan kepentingan mereka. Clyburn kekal sebagai sekutu Biden yang rapat dan berkata pada malam Sabtu bahawa beliau percaya perwakilan New Hampshire seharusnya dilantik pada persidangan parti itu musim panas ini dan agar Demokrat harus mengelakkan pertengkaran dalaman selanjutnya.

Biden dan Naib Presiden Kamala Harris, wanita kulit hitam dan keturunan Asia Amerika pertama yang memegang jawatan itu, secara konsisten mengucapkan terima kasih atas sokongan Demokrat South Carolina. Biden mengembara hujung minggu ini di Califirnia dan Nevada tetapi menelefon beberapa stesen radio kulit hitam di seluruh South Carolina dan memberitahu WWDM di Sumter, “Satu-satunya alasan saya berbicara dengan Anda hari ini sebagai presiden Amerika Serikat adalah karena South Carolina. Itu bukan hiperbola. Itu fakta.”.

Berkempen di negeri itu minggu lalu, presiden berkata South Carolina adalah “alasan mengapa Donald Trump adalah seorang yang kalah. Dan Anda adalah alasan mengapa kita akan menang dan mengalahkannya lagi,” membingkai kemungkinan pertarungan pemilihan raya umum dengan pelopor utama GOP saat ini.

Terdahulu pada hari itu, Pengerusi Jawatankuasa Nasional Demokrat Jaime Harrison berkata, “Kita semua tahu bahawa kita, kerana warna ini, kita, kakek moyang kita, tidak dapat selalu memilih di sini.” Harrison adalah penduduk asli South Carolina yang berkulit hitam.

“Untuk presiden ini berkata, ‘Jaime, sepanjang hidup Anda, kita telah memulai proses ini di Iowa dan New Hampshire, dan sekarang, kita akan memulainya di South Carolina’ — tidak ada presiden sebelumnya yang pernah memutuskan untuk menyentuh isu itu,” tambahnya. “Tetapi Joe Biden melakukannya, dan saya akan selalu berterima kasih kepada presiden karena memberi kita kesempatan, untuk melihat kita, dan memahami betapa pentingnya kita.”.

Para pengundi kulit hitam yang diwawancarai selama tempoh pengundian awal baru-baru ini memberikan alasan yang beragam untuk mendukung Biden, mulai dari mempertahankan hak aborsi pemerintahannya hingga menunjuk ahli hukum kulit hitam dan minoritas lainnya ke pengadilan federal. Beberapa menggemakan peringatan Biden bahwa akan mengancam demokrasi saat ia terus mendorong .

“Kita tidak dapat hidup dengan seorang pemimpin yang akan menjadikan ini kediktatoran. Kita tidak dapat hidup di tempat yang bukan demokrasi. Itu akan menjadi kejatuhan Amerika,” kata LaJoia Broughton, pemilik usaha kecil berusia 42 tahun di Columbia. “Jadi pilihan saya adalah dengan Biden. Telah bersama Biden dan akan terus bersama Biden.”

Beberapa pengundi mengatakan mereka prihatin dengan, seperti dalam jajak pendapat publik. Trump berusia 77 tahun. Kedua-dua lelaki telah melakukan beberapa kesilapan awam yang telah memicu keraguan tentang kesediaan mereka.

“Mereka setua saya dan melihat dua orang ini menjadi satu-satunya pilihan, itu agak sulit,” kata Charles Trower, seorang berusia 77 tahun dari Blythewood, South Carolina. “Tapi saya lebih suka Presiden Biden daripada mempertimbangkan orang lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.