Joe Biden

(SeaPRwire) –   WILMINGTON, Del. — Presiden Joe Biden pada Sabtu menandatangani pakej perbelanjaan sebanyak $1.2 trilion setelah Kongres meluluskan undang-undang yang lama tertangguh itu hanya beberapa jam sebelumnya, menamatkan ancaman sebahagian kerajaan persekutuan ditutup.

“Persetujuan ini mewakili kompromi, yang bermakna tiada pihak mendapat segala-galanya yang mereka mahukan,” kata Biden dalam kenyataan. “Tetapi ia menolak potongan ekstrem dari Ahli Republikan Dewan dan memperluaskan akses kepada penjagaan kanak-kanak, melabur dalam penyelidikan kanser, menyediakan sumber untuk kesihatan mental dan penyalahgunaan bahan, meningkatkan kepimpinan Amerika di luar negara, dan menyediakan sumber untuk menjamin sempadan. … Ini berita baik bagi rakyat Amerika.”

Ia mengambil masa enam bulan kepada ahli-ahli undang-undang untuk sampai ke garis penamatan bagi perbelanjaan kerajaan, proses yang diperlahankan oleh golongan konservatif yang menekan untuk lebih banyak mandat dasar dan potongan perbelanjaan yang lebih mendalam berbanding yang akan dipertimbangkan oleh Senat yang diketuai Demokrat atau Rumah Putih. Keadaan itu memerlukan beberapa undang-undang perbelanjaan sementara untuk mengekalkan agensi-agensi yang dibiayai.

Rumah Putih berkata Biden menandatangani undang-undang itu di rumahnya di Wilmington, Delaware, di mana beliau menghabiskan akhir minggu. Ia telah diluluskan Senat dengan undian 74-24 tidak lama selepas peruntukan bagi agensi-agensi itu tamat pada tengah malam.

Tetapi Rumah Putih telah mengeluarkan notis tidak lama selepas batas masa mengumumkan bahawa Pejabat Pengurusan dan Bajet telah menghentikan persiapan penutupan kerana terdapat tahap keyakinan yang tinggi bahawa Kongres akan meluluskan undang-undang itu dan presiden Demokrat akan menandatanganinya pada hari Sabtu.

Pakej peruntukan penuh tahunan pertama, yang membiayai Kementerian Veteran, Pertanian dan Dalam Negeri, antara lain, diluluskan Kongres dua minggu lalu dengan hanya beberapa jam sebelum peruntukan untuk agensi-agensi itu tamat.

Apabila menggabungkan dua pakej itu, perbelanjaan bersyarat untuk tahun belanjawan akan berjumlah kira-kira $1.66 trilion. Ini tidak termasuk program seperti Keselamatan Sosial dan Medicare, atau pembiayaan hutang negara yang meningkat.

Mengenai bantuan Ukraine, yang Biden dan pentadbirannya telah dakwa penting dan perlu untuk membantu menghentikan serangan Rusia, pakej itu memberikan $300 juta di bawah payung perbelanjaan pertahanan. Pembiayaan itu berasingan daripada pakej bantuan besar untuk Ukraine dan Israel yang tersekat di Capitol Hill.

Biden, dalam kenyataannya, sekali lagi menekan Kongres untuk meluluskan bantuan tambahan.

“Dewan Harus meluluskan pelengkap keselamatan kebangsaan bipartisan untuk menggerakkan kepentingan keselamatan negara. Dan Kongres mesti meluluskan perjanjian keselamatan sempadan bipartisan — pembaharuan paling tegas dan adil dalam dekad-dekad — untuk memastikan kita mempunyai dasar dan pembiayaan yang diperlukan untuk menjamin sempadan. Sudah tiba masanya untuk menyelesaikan ini.”

Satu pakej sempadan bipartisan runtuh bulan lalu apabila senator Republikan menghalang perbincangan berbulan-bulan dengan Demokrat mengenai undang-undang yang bertujuan mengurangkan bilangan penyeberangan sempadan haram pada tahap rekod.

Untuk memenangi sokongan daripada Republikan, Ketua Dewan Mike Johnson, R-La., menekankan beberapa peningkatan perbelanjaan untuk kira-kira 8,000 lagi tempat tahanan untuk pemohon yang menunggu prosiding imigresen atau pengusiran mereka dari negara. Ini kira-kira peningkatan 24% daripada tahap semasa.

Demokrat memuji kenaikan $1 bilion untuk program Head Start dan pusat penjagaan kanak-kanak baru untuk keluarga tentera. Mereka juga memainkan kenaikan $120 juta dalam pembiayaan penyelidikan kanser dan kenaikan $100 juta untuk penyelidikan Alzheimer.

Pakej perbelanjaan secara besar-besaran mengikuti persetujuan yang Ketua Dewan Kevin McCarthy dari California susun dengan Rumah Putih pada Mei 2023, yang mengehadkan perbelanjaan selama dua tahun dan menangguhkan batas hutang sehingga Januari 2025 supaya kerajaan persekutuan dapat terus membayar bil-bilnya.

Prospek penutupan kerajaan sementara kelihatan meningkat Jumaat malam selepas Republikan dan Demokrat bergelut mengenai pindaan yang dicadangkan kepada bil. Tetapi tidak lama sebelum tengah malam, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, D-N.Y., mengumumkan tercapainya persetujuan.

“Ini baik bagi negara bahawa kami telah mencapai persetujuan bipartisan ini. Ia tidak mudah, tetapi malam ini keuletan kami berbaloi,” kata Schumer.

Dewan Harus meluluskan undang-undang itu Jumaat pagi dengan undian 286-134, dengan sempit mendapat majoriti dua pertiga yang diperlukan untuk kelulusan.

Undian Dewan mencerminkan kemarahan di kalangan Republikan terhadap kandungan pakej dan kelajuan di mana ia dibawa untuk undian. Johnson membawa langkah walaupun majoriti Republikan akhirnya mengundi terhadapnya. Beliau kemudian berkata bahawa bil itu “mewakili hasil terbaik yang boleh dicapai dalam kerajaan berpecah.”

Sebagai tanda ketidakpuasan hati konservatif, Wakil Marjorie Taylor Greene, R-Ga., memulakan usaha untuk menggulingkan Johnson apabila Dewan memulakan undian tetapi menangguhkan tindakan lanjut sehingga Dewan kembali dalam dua minggu. Ini merupakan alat yang sama yang digunakan tahun lalu untuk menyingkirkan McCarthy.

Undian pecah menunjukkan 101 Republikan mengundi untuk bil itu dan 112 mengundi terhadapnya. Sementara itu, 185 Demokrat mengundi untuk bil itu dan 22 terhadapnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.