Joe Biden

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Angsa Liberty dan Bell kini lebih memahami maksud frasa, “Biarkan kebebasan berbunyi.”

Burung-burung Thanksgiving ini memainkan peranan mereka pada hari Isnin – kebetulan hari itu juga ulang tahun ke-81 Presiden – dengan memberikan pengampunan dan menyelamatkan mereka daripada menjadi santapan perayaan hari raya.

Pertama, Biden – presiden tertua dalam sejarah AS – mahu mengejekkan umurnya.

“Sebenarnya, hari ini ulang tahun saya,” kata presiden itu sambil menyatakan tetamu bersamanya di Bilik Oval sebelum acara menyanyikan “Selamat Ulang Tahun.” “Saya hanya mahu anda tahu, sukar menjelang umur 60. Sangat sukar.”

Dia juga menyatakan bahawa persembahan Angsa Thanksgiving Kebangsaan ke Rumah Putih telah menjadi tradisi selama lebih daripada tujuh dekad.

“Ini adalah ulang tahun ke-76 acara ini, dan saya mahu anda tahu saya tidak hadir… untuk yang pertama,” kata Biden. Umur demokrat itu menjadi isu apabila beliau mencari pilihan semula tahun hadapan.

Sebelum memberikan pengampunan, Biden menyatakan walaupun Liberty dan Bell berasal dari Minnesota, mereka dinamakan sempena Loceng Liberty di Philadelphia.

“Burung-burung ini kini lebih memahami maksud perkataan, ‘Biarkan kebebasan berbunyi’,” katanya sambil menambah mereka suka epal Honeycrisp, hoki ais, seribu tasik dan Mall of America – semua perkara yang terkenal dengan negeri tengah barat itu.

Mereka telah melepasi “beberapa peluang sukar” untuk tiba di Rumah Putih, sambung Biden, dengan menyatakan “mereka perlu bekerja keras untuk menunjukkan kesabaran dan bersedia untuk berjalan lebih daripada seribu batu.” Dia mencadangkan pencapaian mereka mungkin lebih sukar daripada mendapatkan tiket konsert Beyonce Renaissance Tour atau “konsert Britney, dia di Brazil sekarang, agak panas di sana.” Dia sebenarnya silap mengenali penyanyi wanita popular; Taylor Swift berada di Brazil pada hujung minggu untuk konsert Eras Tour beliau; Britney Spears sebenarnya tidak dalam lawatan konsert pada masa ini.

“Lihatlah, berdasarkan komitmen mereka menjadi ahli masyarakat yang produktif apabila mereka tiba di rumah baru di Universiti Minnesota… saya ampunkan Liberty dan Bell. Tahniah, burung!” umum Biden.

Beratus-ratus tetamu, termasuk menteri kabinet dan staf Rumah Putih yang membawa kanak-kanak, menyaksikan dari Padang Pasir Selatan apabila Biden memulakan permulaan tidak rasmi musim cuti Washington. Cucunya Maisy Biden menyaksikan dari tepi dengan adik separuhnya Beau Biden. Selepas upacara, Beau dibawa untuk menyentuh salah satu angsa.

Kemudian pada hari Isnin, keluarga tentera menyertai isteri Biden, , apabila beliau menerima penghantaran pokok Fraser setinggi 18.5 kaki (5.6 meter) dari Nurseri Gereja Cline di Fleetwood, North Carolina, sebagai pokok Krismas rasmi Rumah Putih. Pokok itu akan dipamerkan di Bilik Biru.

Steve Lykken, pengerusi Persatuan Angsa Kebangsaan dan presiden Kedai Jennie-O Turkey, memberitahu Associated Press dalam temu bual minggu lepas bahawa pengampunan adalah “cara hebat untuk memulakan musim cuti dan benar-benar satu penghormatan yang menyeronokkan.”

Lykken memperkenalkan Liberty dan Bell pada Ahad di Willard Intercontinental, sebuah hotel mewah berhampiran Rumah Putih. Angsa-angsa itu menginap di suite hotel itu pada Sabtu selepas tiba di ibu negara AS dengan karpet merah selepas perjalanan berhari-hari dari Minnesota dalam sebuah Cadillac Escalade hitam.

“Mereka dibesarkan seperti semua angsa kami, dilindungi tentu saja daripada ekstrem cuaca dan pemangsa, bebas berjalan-jalan dengan akses terus ke air dan makanan,” kata Lykken pada Ahad sambil Liberty dan Bell berjalan kaki di Bilik Kristal Willard yang baru direnovasi di atas plastik polietilena yang diletakkan di atas karpet.

Angsa jantan berumur kira-kira 20 minggu dan berat kira-kira 42 paun (19 kilogram) itu dibela di Willmar, Minnesota – Jennie-O berpangkalan di sana – sebagai sebahagian daripada “keluarga presiden”, kata Lykken. Mereka mendengar muzik dan bunyi-bunyian lain untuk mempersiapkan mereka untuk kegembiraan Isnin di Rumah Putih.

“Mereka mendengar pelbagai jenis muzik untuk bersedia untuk orang ramai dan orang sepanjang jalan. Saya boleh mengesahkan mereka sebenarnya penyokong Swift, dan mereka suka beberapa lagu Prince,” kata Lykken, bermaksud Liberty dan Bell merupakan peminat Taylor Swift. “Saya fikir mereka benar-benar bersedia untuk saat-saat penting.”

Tradisi itu bermula pada 1947 apabila Persatuan Angsa Kebangsaan, yang mewakili petani dan pengeluar angsa, pertama kali mempersembahkan Angsa Kebangsaan Thanksgiving kepada Presiden Harry Truman.

Pada masa itu, dan sebelumnya lagi, angsa itu diberikan untuk dimakan keluarga pertama pada cuti. Tetapi menjelang akhir 1980-an, tradisi itu berkembang menjadi upacara seringkali lucu di mana burung-burung itu diberi peluang kedua dalam hidup.

Pada 1989, ketika aktivis hak haiwan membantah berhampiran, Presiden George H.W. Bush memberi jaminan awam bahawa “angsa jantan yang hebat ini, dia tidak akan berakhir di atas meja makan sesiapa.”

Kini diselamatkan daripada makan malam Thanksgiving, Liberty dan Bell akan dipelihara oleh Sains Makanan, Pertanian dan Sumber Asli Universiti Minnesota.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)