Presiden Biden

(SeaPRwire) –   TEL AVIV, Israel – Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menyifatkan pendekatan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu terhadap perang di Gaza sebagai kesilapan dan menggesa kerajaannya melimpahkan bantuan kepada wilayah yang tertekan itu, meningkatkan tekanan ke atas Israel untuk mencapai gencatan senjata dan memperlebar jurang antara kedua sekutu setia itu.

Palestin di Gaza menandakan permulaan Eid al-Fitr yang sunyi, dengan ibu bapa mengunjungi kubur anak lelaki dan perempuan yang terbunuh dalam peperangan. Selepas solat subuh, umat Islam sering melawat tempat bersemayam orang tersayang mereka semasa perayaan tiga hari menandakan akhir bulan puasa suci Ramadan.

Di tanah perkuburan di bandar pusat Gaza Deir al-Balah, Samahir Za’neen berjongkok di atas batu nisan anak lelakinya yang berusia 20 tahun, yang terbunuh dalam serangan udara pada Januari ketika berjalan-jalan di bandar. “Syurgi Eid-nya, semoga Allah mengizinkan,” katanya.

Biden telah menjadi penyokong keras perang Israel terhadap Hamas sejak kumpulan militan itu melancarkan serangan maut pada 7 Oktober. Tetapi dalam minggu-minggu kebelakangan ini, kesabaran beliau terhadap Netanyahu kelihatan merosot dan pentadbirannya mengambil garis keras yang lebih tegas dengan Israel, menggoncangkan persekutuan berusia puluhan tahun antara kedua-dua negara dan memperdalam keasingan antarabangsa Israel terhadap peperangan itu.

Perbezaan paling serius adalah mengenai rancangan Israel untuk serangan di bandar Rafah selatan Gaza dan jurang itu semakin melebar sejak itu, diperburuk lagi oleh serangan udara Israel minggu lalu ke atas konvoi bantuan, yang mengorbankan tujuh pekerja dengan amal makanan World Central Kitchen, kebanyakannya warga asing. Israel berkata kematian itu tidak sengaja tetapi Biden marah.

Komentar Biden, dibuat dalam temubual yang disiarkan lewat Selasa selepas dirakam dua hari selepas serangan WCK, menyorot perbezaan antara Israel dan AS mengenai bantuan kemanusiaan kepada rakyat di Gaza, di mana perang berbulan-bulan telah mengeluarkan amaran kelaparan yang segera.

“Apa yang dilakukannya adalah kesilapan. Saya tidak bersetuju dengan pendekatannya,” kata Biden kepada stesen penyiaran bahasa Sepanyol Univision.

Beliau menjawab soalan sama ada Netanyahu memberi keutamaan kepada kemandirian politiknya daripada kepentingan negara.

Biden berkata Israel perlu bersetuju dengan gencatan senjata, melimpahkan bantuan kepada Gaza yang tertekan selama enam hingga lapan minggu dan membenarkan negara-negara lain di rantau itu membantu mengedar bantuan. “Ia perlu dilakukan sekarang,” katanya.

Kelaparan di Gaza mengatasi perayaan Muslim Eid al-Fitr, festival biasanya penuh suka cita di mana keluarga merayakan akhir Ramadan.

Israel menghentikan penghantaran bantuan ke Gaza pada hari-hari awal perang, tetapi di bawah tekanan AS, telah perlahan-lahan meningkatkan trak yang dibenarkan memasuki wilayah itu. Namun, kumpulan bantuan telah membantah bekalan tidak sampai kepada orang yang sangat memerlukan dengan cepat cukup, menyalahkan sekatan Israel, dan negara-negara telah cuba cara lain untuk menghantarnya termasuk penjatuhan udara dan laut.

Israel berkata ia telah secara beransur-ansur meningkatkan bantuan sepanjang perang, membuka lebih banyak pintu masuk untuk trak memasuki dan mencapai kawasan terjejas terutamanya seperti utara Gaza, sasaran awal Israel dalam perang.

Israel menyalahkan kumpulan bantuan kerana terlalu lambat menghantar bantuan sebaik sahaja ia berada di dalam Gaza. Kumpulan-kumpulan itu berkata isu logistik dan keadaan keselamatan yang genting – ditekankan oleh serangan WCK – menyulitkan penghantaran bantuan.

Israel dan Hamas kini terlibat dalam perbincangan bertujuan membawa kepada gencatan senjata ditukar dengan pembebasan tebusan yang ditangkap oleh Hamas dan lain-lain yang menyerbu merentasi sempadan pada 7 Oktober. Tetapi pihak-pihak itu masih jauh berbeza mengenai isu-isu utama, termasuk pulangan Palestin ke utara Gaza yang teruk terjejas. Kabinet Keselamatan Netanyahu bertemu lewat Selasa untuk membincangkan rundingan tebusan, tetapi kelihatan tidak membuat sebarang keputusan.

Netanyahu berjanji untuk mencapai “kemenangan penuh” dalam perang, menjanjikan untuk memusnahkan keupayaan tentera dan mentadbir Hamas untuk mencegah pengulangan serangan 7 Oktober dan untuk memulangkan tebusan. Beliau berkata kemenangan itu mesti termasuk serangan di Rafah, yang Israel kata ialah kubu terakhir utama Hamas, tetapi lebih daripada separuh daripada 2.3 juta orang Gaza kini sedang mencari perlindungan di sana.

Enam bulan ke dalam perang, Israel semakin terpinggir, dengan rakan terdekatnya juga semakin lantang menyatakan ketidakpuasan hatinya terhadap arah perang dan rakan perdagangan berzaman seperti Turki mengambil langkah ekonomi berpotensi merugikan untuk menyatakan kekecewaan.

Netanyahu, yang sedang dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan rasuah, bertekanan untuk memutuskan visi pascaperang untuk Jalur Gaza. Tetapi pengkritik berkata beliau menangguhkan kerana tidak mahu menggusarkan rakan kerajaan ultranasionalisnya, yang menyokong penghijrahan semula Jalur Gaza yang ditarik keluar pada 2005 dan idea yang ditolak Netanyahu.

Rakan kerajaan Netanyahu juga menentang membuat pengalahan besar kepada Hamas dalam rundingan sedang berjalan. Mereka telah mengancam untuk keluar dari kerajaan – langkah yang akan menyebabkan koalisi pemerintah runtuh dan melancarkan pilihan raya baharu.

“Jika perdana menteri berfikir bahawa akan ada persetujuan ceroboh di sini, ia tidak akan diluluskan,” kata ahli parlimen Limor Sonn Har Melech dari parti kuasa Yahudi keras dalam temubual dengan stesen radio Israel. “Jika kami menyedari bahawa makna menghentikan perang ini ialah menyerah kalah kepada Hamas, kami tidak akan ada di sana.”

Israel melancarkan perang itu bertindak balas kepada serangan sempadan Hamas yang membunuh 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan mengambil kira-kira 250 orang tebusan, menurut pihak berkuasa Israel.

Lebih 33,200 orang Palestin terbunuh dalam peperangan tanpa henti, menurut Kementerian Kesihatan Gaza yang tidak membezakan antara orang awam dan pejuang dalam kiraan tetapi mengatakan kebanyakan yang mati ialah wanita dan kanak-kanak. Israel mengatakan ia telah membunuh kira-kira 12,000 militan, tanpa menyediakan bukti.

Perang ini telah menyulut kemanusiaan bencana. Kebanyakan penduduk wilayah itu telah dipindahkan dan dengan luasnya landskap bandar Gaza yang musnah dalam peperangan, banyak kawasan tidak layak dihuni.

– Shurafa melaporkan dari Deir al-Balah, Jalur Gaza. Kumpulan Berita Associated Press Josef Federman di Jerusalem menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.