(SeaPRwire) –   WASHINGTON — Presiden Joe Biden dan bekas Presiden Donald Trump memenangi pilihan raya utama Louisiana pada hari Sabtu, mengumpul lebih banyak perwakilan selepas mereka meraih pencalonan parti mereka.

Biden juga muncul dalam pilihan raya utama Missouri bagi Demokratik, dengan keputusan dijangka tidak akan dilaporkan sehingga minggu hadapan.

Tiada persaingan yang mendebarkan. Biden dan Trump telah mengalahkan pesaing utama mereka. Namun, pilihan raya utama tetap diperhatikan oleh orang dalam untuk pengundian dan tanda-tanda pengundi bantahan.

Bagi Biden, sesetengah liberal mendaftarkan kemarahan mereka terhadap peperangan Israel dengan Hamas susulan serangan kumpulan militan pada 7 Oktober. Pihak berkuasa Gaza melaporkan lebih 30,000 orang, dua pertiga daripadanya adalah wanita dan kanak-kanak, telah terbunuh sejak Israel melancarkan serangan mereka. Pergerakan bantahan dilancarkan oleh komuniti Arab Amerika di Michigan telah merebak ke beberapa negeri lain.

Trump merupakan tokoh dominan partinya dan memperoleh pencalonan Republikan ketiga berturut-turut. Namun, dia menghadapi bantahan daripada orang yang bimbang tentang bahaya undang-undang yang dia hadapi atau kritik terhadap tempohnya di White House, yang berakhir tidak lama selepas pemberontakan 6 Januari yang dicetuskan oleh penyokongnya serta diburukkan lagi oleh teori salahnya mengenai penipuan pilihan raya.

Pilihan raya utama hari Sabtu merupakan pertandingan presiden pertama anjuran Missouri Democratic Party sejak undang-undang baru berkuat kuasa pada Ogos 2022. Sementara itu, pilihan raya utama Louisiana diadakan hampir empat tahun selepas negeri itu menjadi yang pertama menangguhkan pilihan raya utamanya disebabkan oleh pandemik COVID-19.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.