(SeaPRwire) –   Antara tamadun kuno yang menganggap gerhana matahari sebagai suatu bencana, pemandangan fenomena kosmik itu pasti menjadi punca kesedihan. Tetapi bagi banyak peminat yang berjalan beribu-ribu batu untuk melihat gerhana matahari akan datang pada 8 April, keadaan sebaliknya benar.

“Saya tidak beragama sama sekali. Tetapi [gerhana] hampir seperti momen keagamaan yang boleh didapati,” kata Sarah Marwick, seorang doktor berusia 51 tahun berpangkalan di UK. “Ia membuat anda berasa besar dan kecil pada masa yang sama.”

Marwick—yang telah melihat enam gerhana dalam 25 tahun terakhir di Lingkaran Artik, China, Perancis, Libya, AS, dan Zimbabwe—ialah peminat gerhana, atau umbraphile. Istilah ini tidak boleh didapati dalam kamus Merriam-Webster, tetapi perkataan itu, yang bermaksud pencinta bayang, digunakan untuk menggambarkan orang yang berkumpul merentasi dunia untuk peluang melihat bulan menyembunyikan matahari. Gerhana berlaku antara empat hingga tujuh kali setahun. Tetapi gerhana matahari adalah fenomena yang lebih jarang dilihat berbanding gerhana bulan kerana ia hanya kelihatan dari kawasan kecil Bumi setiap kali berlaku.

“Jika ia 10 saat atau beberapa minit, ia tidak penting. Ia sentiasa terlalu singkat untuk anda,” kata Tunç Tezel, seorang jurutera awam berusia 46 tahun dari Turki yang telah melihat 13 gerhana matahari dan tiga gerhana bulan sejak 1999. Dia sedang berjalan lebih 6,000 batu dari Istanbul ke Houston pada bulan April ini. “Cahaya kembali, dan kemudian anda mula berfikir, ‘Bila lagi satu? Di mana lagi satu? Saya rasa saya perlu melihat satu lagi.’”

Bagi kebanyakan, obsesi dengan gerhana bermula pada zaman kanak-kanak. “Membesar pada lewat 1990-an dan awal 2000-an, salah satu perkara besar yang saya ingat melihat ialah dua komet besar kita,” kata Aditya Madhavan berusia 35 tahun, yang telah mengejar gerhana sejak melihat “gerhana matahari besar Amerika” pada 2017. Yang lain memberi kredit kepada guru sains yang mengilhamkan cinta mereka terhadap angkasa. Tetapi untuk kebanyakan, virus gerhana menggigit tidak lama selepas melihat yang pertama.

Sukar untuk mengatakan berapa ramai orang yang mengenal pasti sebagai umbraphile. Di Facebook, kumpulan umbraphile gerhana matahari awam mempunyai hampir 21,000 ahli—peningkatan kira-kira 13% sejak Mac. Bukan semua mereka adalah peminat—sesetengah menyertai untuk mengiklankan produk mereka atau menawarkan penginapan untuk melihat gerhana—tetapi pembikin filem Nelson Quan, seorang ahli, menyatakan beliau melihat ledakan minat selepas gerhana 2017. “Kerana gerhana ini berada dalam laluan sempit dan tempat-tempat tertentu di dunia, anda agak bertemu orang yang sama,” kata Quan, yang mengarahkan dokumentari tentang peminat gerhana bertajuk Chasing Shadows.

Pada 2023, misalnya, sesetengah ke Exmouth, Australia untuk gerhana itu. Bandar itu mempunyai penduduk 2,800 orang. “Anda fikir, ‘Australia ialah negara besar?’ Ya, ia memang besar. Tetapi apabila gerhana itu hanya mengenai hujung negara itu di Exmouth, ia menjadi negara yang sangat kecil,” kata Mandie Adams, seorang pemilik rumah berusia 59 tahun bekerja dalam bidang hartanah.

Quan menyatakan komuniti umbraphile online pertama yang diingatinya ialah kumpulan dalam Yahoo yang dipanggil “senarai surat gerhana matahari,” yang termasuk pemimpin generasi terdahulu peminat gerhana, seperti ahli astrofizik Fred Espenak, juga dikenali sebagai “Tuan Gerhana;” peta pembikin Michael Zeiler, pencipta GreatAmericanEclipse.com; dan Xavier Jubier, otak di sebalik laman peta interaktif Google yang terperinci masa dan fasa gerhana.

Kini komuniti itu berkembang, amatir dan peminat gerhana baru mengenal pasti sedang menggunakan platform dalam talian untuk berkongsi rancangan penginapan, meminta nasihat, dan menceritakan kisah perjalanan lalu ke negara luar. Daripada sepuluh peminat gerhana yang TIME bercakap untuk cerita ini, dua hanya bepergian di AS untuk gerhana 2017 dan tahun ini, enam sedang berjalan dari negara lain untuk melihat gerhana matahari penuh 8 April di AS, dan kebanyakan sudah merancang untuk melihat gerhana matahari penuh seterusnya pada 2026, dengan destinasi paling popular ialah Sepanyol. “Kami cuba buat apa sahaja untuk melihat gerhana selama masih mungkin,” kata Tezel, seorang pengurus kumpulan Facebook. “Mungkin kami agak berdedikasi atau agak gila. Anda tentukan.”

Halangan paling ketara untuk menjadi peminat gerhana mungkin ialah kos. Aditya Madhavan berpangkalan di Atlanta membayar AS$14,000 untuk bepergian ke Antarctica melalui kapal untuk gerhana pada 2021—dan tidak . Industri pelancongan gerhana sedang mendapat momentum. Tahun ini, Delta Air Lines memasarkan penerbangan untuk peminat gerhana untuk melihat acara itu dari udara dan perang dijangka memberi kesan kepada negeri-negeri dalam laluan keseluruhan 115 batu.

Olivier Steiger, 65 tahun, mengatakan beliau merancang perjalanan gerhana dengan bijak untuk menjimatkan kos. Untuk memaksimumkan masa dan wangnya, Steiger merancang untuk melihat fenomena alam lain pada perjalanan ini: dia akan mengikuti cahaya utara beberapa malam sebelum menuju ke AS untuk gerhana, dan harap dapat mengejar ribut dan melihat angin ribut di Texas selepas itu. Steiger mengatakan lebih murah untuk bepergian di dalam Eropah, dan biasanya dapat mengesan tawaran mengikut di mana dia mahu pergi. Untuk perjalanan ini, dia akan memandu ke bawah dari Switzerland ke Milan untuk menaiki penerbangan lebih murah ke Iceland, sebelum terbang ke Denver dan kemudian memandu ke selatan.

Marwick, ibu kepada dua orang kanak-kanak, mengatakan kos membawa keluarga menentukan destinasi, penginapan dan masa jauh dari kerja. “Jika anda mempunyai keluarga, ada perbezaan antara penerbangan ke Toronto yang berharga AS$400, atau satu yang akan berharga AS$3,000 ke Texas, dan masa yang lebih lama,” katanya.

Menjadi berhemat telah membolehkan Adams berpangkalan di England untuk melintasi Chicago, Nashville, Austin dan Fort Worth selama empat minggu sebelum gerhana. “Saya tidak pergi untuk mewah di rumah. Saya tidak pergi keluar dan membeli beg tangan mahal atau pakaian mahal,” katanya. “Saya mahu wang saya untuk pengalaman seperti gerhana.”

Bagi kebanyakan umbraphiles, bepergian untuk gerhana akan menjadi cuti tahunan mereka yang terpanjang. “Ia agak menjadi alasan bagi kami untuk keluar negara dan pergi ke tempat yang mungkin tidak akan kami lawati sebelum ini,” kata Aditya Madhavan. Tunzel, yang mempunyai salinan Fifty Year Canon of Solar Eclipses, yang mempunyai peta laluan gerhana sehingga 2035, secara bercanda merujuk katalognya sebagai perancang cuti.

Tahun ini, Aditya Madhavan akan bepergian ke Torreon, Mexico buat kali pertama, tetapi juga pergi ke negara seperti Australia pada 2023 untuk gerhana yang hanya berlangsung kira-kira satu minit. “Kami bepergian separuh jalan ke seberang dunia untuk [kira-kira] 56 saat keseluruhan, yang membuatnya kedengaran sangat gila,” katanya, “tetapi matahari itu sendiri dan fenomena yang kami lihat di sekeliling gerhana ini hanya indah.”

Momennya tidak pernah dijamin, tetapi penantian bernilai. “Ia seperti panggilan,” kata Tenzel. “Kami meninggalkan segala-galanya, bertemu… gerhana itu berlaku, dan kemudian kami kembali ke apa yang kami lakukan dalam kehidupan normal kami.” Dan kitaran itu bermula semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.