(SeaPRwire) –   Senator Bernie Sanders sedang bersiap untuk mempersoalkan CEO tiga syarikat farmaseutikal utama.

Pada hari Khamis, Joaquin Duato dari Johnson & Johnson, Robert Davis dari Merck, dan Chris Boerner dari Bristol Myers Squibb akan memberi keterangan di hadapan jawatankuasa Kesihatan, Pendidikan, Buruh, dan Pelaburan (HELP) Senat mengenai mengapa Amerika Syarikat membayar harga yang paling tinggi di dunia untuk ubat-ubatan berpreskripsi.

“Sama ada anda Demokrat, Republikan, bebas, konservatif, progresif, anda tahu bahawa industri farmaseutikal sedang menipu kita,” kata Sanders, seorang bebas dari Vermont.

Kakitangan majoriti HELP mendedahkan bahawa harga pelancaran purata ubat-ubatan berpreskripsi inovatif yang dijual oleh Johnson & Johnson, Bristol Myers Squibb, dan Merck telah meningkat lebih daripada $220,000 daripada $14,000 pada tahun 2004-2008 kepada $238,000 dalam lima tahun terakhir.Laporan itu juga mendapati bahawa Johnson & Johnson dan Bristol Myers Squibb menghabiskan lebih banyak wang untuk pembelian balik saham, dividen, dan pampasan eksekutif berbanding mereka menghabiskan untuk penyelidikan dan pembangunan pada tahun 2022.

Wakil Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) Sarah Ryan mengatakan Sanders sedang terlibat dalam “latihan malu”.

“Beberapa senator sedang fokus kepada latihan politik malu daripada apa yang akan membantu menurunkan apa yang dibayar rakyat Amerika untuk ubat-ubatan di farmasi. Amerika Syarikat adalah satu-satunya negara yang membenarkan perantaraan untuk memperuntukan ubat-ubatan, yang menyebabkan kos yang lebih tinggi untuk pesakit,” kata Ryan dalam kenyataan.

TIME berbual dengan Sanders pada 7 Februari menjelang pendengaran mengenai apa yang Kongres boleh lakukan untuk menurunkan harga ubat-ubatan, apa yang tidak difahami rakyat Amerika mengenai model perniagaan Big Pharma, dan mengapa Pentadbiran Biden seharusnya melakukan lebih banyak.

Berikut adalah temubual yang telah diubah suai dan disingkatkan.

TIME: Jawatankuasa HELP baru sahaja mengeluarkan laporan mengenai model perniagaan Big Pharma. Dan salah satu penemuan utama adalah bahawa untuk beberapa ubat yang paling popular, syarikat farmaseutikal mendapat lebih banyak wang daripada rakyat Amerika berbanding seluruh dunia. Mengapa demikian?

Sanders: Sebabnya adalah industri farmaseutikal adalah industri yang sangat tamak. Matlamat mereka adalah semata-mata untuk menghasilkan sebanyak wang yang mungkin. Setiap negara maju lain mempunyai, dalam satu bentuk atau lain, program kesihatan kebangsaan, yang antara lain, menjamin kesihatan kepada semua rakyat mereka, tetapi juga meletakkan mereka dalam kedudukan untuk merundingkan harga ubat-ubatan dengan syarikat-syarikat.

Di Amerika Syarikat, sehingga baru-baru ini, syarikat-syarikat ubat boleh mengenakan apa sahaja harga mereka mahu untuk apa-apa sebab. Akibatnya adalah bahawa dalam beberapa kes, kami melihat ubat-ubatan preskripsi yang sama dijual di Amerika lebih daripada 10 kali ganda berbanding di Kanada, Eropah, atau Asia.

Syarikat-syarikat farmaseutikal sering mengemukakan hujah bahawa mereka perlu mengenakan harga tinggi ini untuk membiayai penyelidikan dan pembangunan ubat-ubatan baru. Apa yang anda katakan kepada eksekutif farmaseutikal yang mendakwa bahawa menurunkan harga ubat akan menjejaskan inovasi?

Kami mahukan inovasi, kami mahukan penyelidikan dan pembangunan untuk menangani banyak penyakit teruk yang menimpa rakyat Amerika hari ini, sama ada ia adalah kanser atau Alzheimer atau penyakit jantung. Tetapi dalam kes demi kes, apa yang anda jumpai ialah walaupun apa yang mereka katakan, syarikat-syarikat ini meletakkan lebih banyak wang dalam pembelian balik saham dan dividen kepada pemegang saham berbanding mereka meletakkannya ke dalam penyelidikan dan pembangunan.

Bahkan apabila anda bercakap mengenai apa yang kita rujuk sebagai “penyelidikan dan pembangunan”, orang biasa mungkin menganggap mereka bekerja untuk Alzheimer atau kanser. Kadang-kadang mereka bekerja, tetapi seringkali tidak. Mereka juga bekerja pada apa yang kita panggil ubat-ubatan “me-too”, yang merupakan pengubahsuaian sederhana ubat-ubatan sedia ada supaya mereka dapat memperoleh paten baru untuk memanjangkan monopoli mereka. Jadi ia tidak semuanya kelihatan.

Intipati perkara ialah, pada tahun lepas, 10 syarikat farmaseutikal utama menghasilkan lebih daripada $110 bilion dalam keuntungan. Tahun demi tahun ini merupakan beberapa syarikat yang paling untung di Amerika. Jadi saya tidak menerima hujah bahawa mereka secara mendesak memerlukan harga tinggi ini semata-mata untuk penyelidikan dan pembangunan.

Apa yang sebenarnya boleh dilakukan oleh Kongres di sini?

Kongres boleh melakukan apa yang dilakukan oleh setiap negara utama lain di Bumi. Dan itu adalah, antara lain, merundingkan harga ubat-ubatan berpreskripsi dengan industri dan tidak membenarkan mereka mengenakan apa sahaja kepada kami.

Kini, kami telah membuat langkah kecil ke hadapan dengan . Dan dengan jujur, semua syarikat ini menyokong dilakukannya ini.

Terdapat banyak perkara lain yang boleh kita lakukan. Kerajaan Amerika Syarikat menghabiskan puluhan bilion dolar membantu membangunkan ubat-ubatan baru melalui NIH. Apa yang telah kita lakukan pada masa lalu adalah sekadar memberikan wang kepada syarikat-syarikat ubat, dan selepas ubat yang baik dibangunkan dan diluluskan FDA, kemudian mereka mengenakan harga yang sangat tinggi kepada kami.

Apa yang boleh dan mesti kita lakukan – apa yang kita panggil ‘pengaturan harga munasabah’ – adalah jika kerajaan persekutuan memberikan bantuan kepada syarikat untuk membangunkan ubat, dan ia berjaya, maka harga ubat itu mesti munasabah di Amerika Syarikat.

Industri farmaseutikal, yang hampir sama kuat dengan Wall Street, merupakan kuasa politik yang paling berkuasa di negara ini. Mereka kini mempunyai 1800 lobi profesional yang dibayar dengan baik di Washington, DC, untuk memastikan Kongres tidak melakukan apa-apa yang akan memberi kesan kepada margin keuntungan mereka. 1800 orang untuk 535 undang-undang. Selain itu, mereka menyumbang jumlah wang yang besar kepada pelbagai parti politik dalam bentuk sumbangan kempen.

Dengan tahap kuasa yang dimiliki oleh industri farmaseutikal, dan dengan betapa terbahagianya Kongres, apa yang anda harapkan dapat dicapai daripada pendengaran Senat pada Khamis ini?

Kami berharap untuk mendapat dua perkara. Pertama, untuk terus meningkatkan kesedaran awam terhadap ketamakan industri itu, dan kesakitan yang mereka sebabkan kepada ramai rakyat Amerika.

Kedua, sehingga kini, sejak saya menjadi pengerusi, kami berjaya mendapat beberapa komitmen daripada industri farmaseutikal. , pembuat salah satu vaksin COVID-19 utama di negara ini, berjanji akan menyediakan vaksin itu secara percuma di kedai farmasi dan pusat kesihatan masyarakat untuk mereka yang tidak mampu membayarnya, dan mereka telah menepati janji itu. Jadi kini banyak orang mendapat vaksin percuma kerana kami membawa CEO Moderna hadapan jawatankuasa. Dalam satu pendengaran lain, Eli Lilly, pengeluar utama produk insulin, berjanji tidak akan menaikkan harga insulin mereka, selepas menurunkan harga. Dan mereka juga telah menepati janji itu.

Pada akhirnya, anda betul. Ini adalah Kongres yang terbahagi, dan negara yang terbahagi secara politik. Tetapi terdapat satu isu di mana rakyat Amerika tidak terbahagi. Sama ada anda Demokrat, Republikan, bebas, konservatif, progresif, anda tahu bahawa industri farmaseutikal sedang menipu kita.

Adakah anda berpendapat bahawa Pentadbiran Biden melakukan cukup untuk menurunkan harga ubat-ubatan?

Baiklah, biarkan saya katakan ini: mereka melakukan lebih daripada mana-mana pentadbiran lain dalam sejarah. Apa yang kita lihat kini adalah buat pertama kalinya, Medicare mula . Adakah ia berlaku secepat atau semeluas yang saya inginkan? Tidak, tetapi ia merupakan permulaan yang signifikan.

Nombor dua, bekerja sama dengan Presiden Biden, kami kini bergerak ke arah memastikan tiada warga tua dalam Medicare akan membayar lebih daripada $35 sebulan . Ini merupakan perkara besar. Dan dalam tempoh beberapa tahun, akan ada had kepada apa yang warga tua boleh bayar untuk kos sisi luar. Jadi saya jawab soalan anda dengan dua cara. Yang pertama, Pentadbiran Biden telah melakukan lebih daripada mana-mana pentadbiran lain dalam mengambil tindakan terhadap industri farmaseutikal. Itulah berita baiknya. Berita buruknya ialah saya fikir mereka seharusnya melakukan lebih banyak daripada itu.

Berapakah kredit yang harus diberikan kepada Presiden Biden untuk pengurangan yang telah dilihat dalam harga insulin?

Beberapa tahun lalu, ketika saya bertanding untuk Presiden, saya mengambil langkah untuk memastikan bahawa setiap orang Amerika dapat mendapatkan insulin dengan harga yang boleh dipikul. Saya berterima kasih kepada Presiden Biden kerana mengambil langkah-langkah penting untuk menurunkan harga insulin. Walaupun masih ada banyak lagi yang perlu dilakukan, saya yakin bahawa di bawah pimpinan Presiden Biden, kita akan terus bergerak ke arah mengurangkan beban kos ubat-ubatan bagi rakyat Amerika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.