Nutrition Label memberi maklumat pilihan makanan yang baik.

(SeaPRwire) –   Industri teknologi kini mempunyai trend baharu: mengadopsi “label kebertarafan” yang diilhamkan daripada label Fakta Pemakanan ikonik yang dijumpai pada pembungkusan makanan. Pada tahun 2020, Apple memperkenalkan “Label Privasi” yang bertujuan untuk mendedahkan bagaimana aplikasi mengendalikan data pengguna. Dan itu hanyalah permulaannya. Bermula pada 10 April, FCC akan menampilkan label “Fakta Lebar Jalur” yang menyenaraikan butiran harga, kelajuan, dan had data. Sementara itu, beberapa pembuat dasar dan pakar analisis industri telah mencadangkan label “Fakta Nutrisi AI” untuk mendedahkan bagaimana sistem kecerdasan buatan mencipta kandungan.

Dorongan ini untuk meniru panel Fakta Pemakanan menunjukkan status label tersebut sebagai model utama untuk ketelusan pengguna. Walau bagaimanapun, sejarah bagaimana ia mencapai status itu mendedahkan kuasa – dan juga batasannya – dalam menggunakan label sedemikian sebagai alat pengawalseliaan. Ia boleh memberi maklumat kepada pengguna, tetapi ia juga boleh menangguhkan pengawalseliaan yang lebih serius yang perlu untuk melindungi kepentingan awam secara memadai.

Pada tahun 1950-an dan 1960-an, Agensi Makanan dan Dadah (FDA) berusaha untuk melindungi pengguna daripada maklumat yang keliru dan menakutkan di pasaran makanan kesihatan. Pada mulanya, pegawai menentang pelabelan nutrisi pada makanan, kerana ia dianggap tidak perlu “kebodohan” atau merupakan bidang kuasa pakar perubatan yang merawat pesakit.

Tetapi semakin lama, FDA perlu menimbangkan minat perubatan yang sah terhadap penggunaan diet sebagai penyelesaian pencegahan kesihatan awam yang berkembang, serta kemunculan budaya penambahbaikan diri baharu yang menjadikan rakyat Amerika lebih peka terhadap kesihatan. Pegawai FDA juga sedar akan penurunan kepercayaan awam terhadap keupayaan kerajaan untuk membuat keputusan bagi pihak pengguna tentang kehidupan peribadi mereka selepas beberapa skandal. Ini mengubah fikiran pegawai dan mereka mula menerima bahawa rakyat Amerika mempunyai hak – dan mungkin perlu – mencari maklumat kesihatan tentang makanan untuk diri mereka sendiri, berdasarkan gaya hidup mereka sendiri, tanpa paternalisme FDA.

Pendekatan baharu ini membawa kepada pengenalan “Maklumat Pemakanan” pada tahun 1973 untuk memberi insentif kepada industri makanan untuk menawarkan pilihan pakej yang lebih sihat. Menambah label itu hanyalah sukarela, tetapi jika syarikat mahu mempromosikan tuntutan kesihatan atau nutrien makanan mereka, mereka perlu memasukkannya untuk menimbang kenyataan promosi mereka.

Walaupun mendapat perhatian media, reka bentuk yang membosankan panel maklumat pemakanan itu kurang daya tarikan visual. Sekiranya ada, ia mungkin lebih banyak merosakkan kerana ia membersihkan laluan bagi syarikat makanan untuk mempromosikan produk mereka dengan dakwaan ragu-ragu tentang manfaat kesihatan. Mereka memberi tumpuan kepada nutrisi, tetapi bukan maklumat yang mungkin penting bagi pengguna untuk membuat keputusan berpendidikan, seperti asal makanan atau sama ada ia diproses.

Trend ini berterusan sepanjang tahun 1970-an dan 1980-an kerana syarikat makanan menenggelamkan pengguna dalam maklumat pemakanan yang sukar difahami. Menjelang 1989, Setiausaha Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Amerika Syarikat, Louis W. Sullivan terpaksa mengakui bahawa “pengguna perlu menjadi ahli bahasa, saintis dan pembaca fikiran untuk memahami kebanyakan label yang mereka lihat.”

Label yang membingungkan itu mencetuskan panggilan yang semakin meningkat bagi FDA untuk mengemaskini peraturan pelabelan nutrisi. Pada tahun 1990, Kongres meluluskan Akta Pelabelan dan Pendidikan Nutrisi, yang akhirnya mewajibkan FDA mereka bentuk label nutrisi seragam untuk semua makanan pakej. Selama tiga tahun, agensi itu menjalankan penyelidikan pengguna dan perundingan pemangku kepentingan yang luas dengan kedua-dua industri makanan dan kumpulan kepentingan pengguna dan kesihatan yang relevan.

Tidak seperti pada tahun 1973, kali ini pegawai memberi tumpuan kepada reka bentuk label juga. Mereka menggaji Greenfield Belser Ltd., sebuah firma yang mengkhususkan dalam pembinaan jenama undang-undang yang diketuai oleh pereka grafik Burkey Belser. Menurut Belser, Ketua Pengarah FDA David Kessler meminta bantuan firma itu kerana takut label baharu “tidak akan kelihatan berbeza” dan tidak seorang pun akan “tahu kami telah berbuat apa-apa.”

Belser, bekerja dengan rakan-rakan dan pakar dasar, mula menyusun semula susun atur dan unsur visual label memberikan bentuk kepada reka bentuk ikoniknya sekarang. Mereka memperkenalkan subkumpulan berundur dan garis rambut untuk kebolehbacaan. Mereka menggunakan fon Helvetica kerana ia meluas tersedia, tetapi juga kerana ia mudah dibaca. Yang paling penting, mereka memberi tajuk bermuka tebal, “Fakta Pemakanan”, serta teks hitam putih, dan mereka meletakkan peraturan satu poin di sekeliling label. Semua gerakan ini bertujuan mengenal pasti dengan jelas label sebagai unsur yang tersendiri pada pembungkusan makanan.

Dalam temubual, Belser mendakwa bahawa kotak hitam di sekeliling label menandakan “pengeluar tidak boleh menyerang harta awam.” Tajuk bermuka tebal membantu mentransformasikan Fakta Pemakanan menjadi “jenama kerajaan.” Memang, hanya beberapa tahun kemudian FDA menggaji Belser untuk “meluaskan jenama” dan mencipta label “Fakta Ubat” yang serupa untuk pembungkusan ubat.

FDA melancarkan kempen PR berjuta-juta dolar untuk memperkenalkan label nutrisi. Ia termasuk iklan TV yang menampilkan selebriti – seperti bintang besbol Roger Clemens dan kera monyet kanak-kanak kegemaran, Curious George – bahan pendidikan yang diedarkan di seluruh negara ke sekolah dan pejabat doktor, dan penampilan kepimpinan FDA di rancangan bual bicara TV. Mereka mempromosikan kemampuan label untuk membantu rakyat Amerika membuat pilihan yang lebih sihat, hidup lebih lama dan lebih baik, dan dengan itu mengurangkan kos perubatan.

Label itu terbukti menjadi kegemaran segera pengguna dan pengkritik. Menjelang 1996, pakar reka bentuk Massimo Vignelli merayakannya sebagai kejayaan “seni bina maklumat” yang bertanggungjawab sosial yang menyatukan bentuk dan fungsi dengan sempurna. Susun atur bersih maklumat objektifnya berbeza dengan kemegahan dan kilauan iklan makanan berwarna-warni yang subjektif.

Label itu kelihatan sebagai penyelesaian yang sempurna. Ia membolehkan pembuat dasar menggerakkan pengguna dan perniagaan untuk mencapai matlamat daripada melaksanakan pengawalseliaan yang lebih ketat yang diperlukan untuk melindungi kepentingan awam secara memadai. Masyarakat dan media memuji kesederhanaan dan ketelusannya, dan pengeluar makanan bergegas untuk mereformulasi produk untuk meningkatkan profil nutrien.

Walau bagaimanapun, dalam tempoh 30 tahun kebelakangan ini, krisis kesihatan awam Amerika Syarikat hanya menjadi lebih teruk kerana kegemukan, penyakit jantung dan penyakit lain yang berkaitan dengan diet terus meningkat tanpa kawalan. Walaupun berniat baik, label Fakta Pemakanan terbukti bukan penawar semua.

Satu isu adalah kebangkitan semula mesej komersial yang memutarbelitkan fakta nutrisi melalui pemasaran yang bijak. Apabila kempen pendidikan awam yang berkaitan dengan label baharu itu berakhir, dakwaan kesihatan promosi daripada syarikat makanan tentang maklumat nutrisi memenuhi kekosongan, dengan mudah mengatasi mesej kesihatan awam. Contoh yang paling jelas adalah pelabelan di hadapan pakej yang dibangunkan oleh pengeluar dan pengedar untuk menekankan fakta nutrisi khusus untuk produk, kerap mengambilnya keluar dari konteks untuk membuat makanan kelihatan lebih sihat daripada sebenarnya.

Disesatkan oleh biasumum – terutamanya cenderung untuk terus membeli produk makanan yang sama tanpa menyedari ia telah berubah atau kurang sihat – pengguna juga mengalami kesukaran untuk menafsirkan label secara menyeluruh untuk mencipta diet seimbang di tengah-tengah lautan maklumat. Selain itu, menjadikan kesihatan diet sebagai “pilihan” individu mengabaikan halangan lebih mendalam untuk makanan sihat seperti “padang pasir makanan” di mana mendapatkan buah-buahan dan sayuran segar adalah mustahil atau batasan kemiskinan terhadap pilihan makanan seseorang. Untuk semua kehebatan rekabentuknya, Fakta Pemakanan menerima ideologi pemberdayaan pengguna yang kurang bersedia untuk menangani kekurangan sistemik.

Pada akhirnya, kesan terbesar label mungkin telah menggerakkan syarikat makanan untuk mengurangkan nutrien tidak sihat, seperti lemak tepu dan natrium, dan meningkatkan nutrien yang lebih sihat, seperti serat dan protein, dipacu oleh pemeriksaan pengguna. Tetapi ini mempunyai sedikit kaitan dengan kekurangan pengetahuan yang label itu dicipta untuk menyelesaikannya, dan sering pengeluar hanya menggantikan satu bahan tidak sihat dengan yang lain.

Warisan bercampur ini menawarkan pelajaran ketika pembuat dasar kini mempertimbangkan penyelesaian ketelusan untuk teknologi seperti AI, privasi dalam talian dan lebar jalur.

Reka bentuk mudah dan pendedahan maklumat yang boleh diakses mempunyai nilai dan daya tarikan politik yang tidak dapat dinafikan. Ia boleh mencetuskan pertanggungjawaban industri dan mencipta tekanan untuk memasukkan nilai awam ke dalam pilihan pasaran. Walau bagaimanapun, label sahaja tidak cukup untuk menyelesaikan masalah secara menyeluruh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.