New York Area Hit By Biggest Quake In 140 Years

(SeaPRwire) –   Gempa bumi berkekuatan 4.8 yang melanda New Jersey Jumaat pagi ini mengejutkan penduduk dengan aktiviti seismik yang jarang berlaku di kawasan itu. Tetapi pakar menyatakan penduduk tidak perlu bimbang bahawa gempa bumi akan berlaku lebih kerap di sepanjang pantai timur AS.

“Tiada trend jelas bahawa lebih banyak gempa bumi berlaku,” kata Angie Lux, seorang ahli seismologi yang bekerja di Makmal Seismologi Universiti California Berkeley kepada TIME.

Sejak 1950, kira-kira 40 gempa bumi berkekuatan 3 atau lebih besar telah melanda dalam lingkungan 500 km, atau kira-kira 310 batu, dari gempa bumi Jumaat, yang melanda berhampiran Whitehouse Station, N.J. pada jam 10:23 pagi ET, (USGS). Gempa bumi terakhir berkekuatan serupa yang memberi kesan kepada rantau ini berlaku pada 2011, apabila gempa bumi berkekuatan 5.8 melanda Virginia Tengah tetapi juga dirasakan di seluruh Pantai Timur. Gempa bumi itu menyebabkan antara AS$200 hingga AS$300 juta dan mungkin lebih besar daripada mana-mana gempa bumi lain dalam sejarah Amerika Utara.

Lingsen Meng, profesor geofizik bersekutu di Universiti California Los Angeles, berkata gempa bumi tidak biasa di sepanjang Pantai Timur, dan menasihati orang ramai supaya tenang. “Gempa bumi kecil berlaku jauh lebih kerap daripada yang besar,” katanya.

“Ia [lebih besar] daripada yang kita alami hari ini,” tambah Meng.

Sarah McBride, ahli sains sosial penyelidikan USGS memberitahu wartawan semasa panggilan Jumaat petang bahawa organisasi itu telah merakamkan sekurang-kurangnya dua gempa susulan berkaitan dengan gempa bumi Jumaat, tetapi menambah bahawa terdapat hanya 3% peluang gempa susulan berkekuatan lima atau lebih besar dalam minggu-minggu akan datang.

Apakah punca gempa bumi?

Gempa bumi biasanya berlaku apabila terdapat pergerakan di antara plat tektonik, yang merupakan plat yang membentuk kerak bumi. Inilah sebabnya negara seperti California, yang melintasi sesar San Andreas, mengalami gempa bumi lebih kerap.

Gempa bumi Jumaat tidak berlaku di sesar aktif, kata USGS. “Terdapat puluhan sesar lama tidak aktif yang terbentuk jutaan tahun lalu. Dan di bawah tekanan semasa dari plat tektonik yang bergerak, sesar-sesar itu boleh secara sementara diaktifkan semula,” kata jurucakap USGS kepada media Jumaat. Beliau menambah bahawa saintis masih perlu melakukan lebih banyak penyelidikan untuk memahami sebab kejadian itu berlaku.

Meng berkata orang ramai tidak perlu terlalu cemas tentang potensi kerosakan infrastruktur. “Kerosakan bangunan biasanya tidak berlaku sehingga [kekuatan] enam atau tujuh. Jadi gempa bumi hari ini tidak akan menyebabkan sebarang kerosakan yang ketara kecuali bangunan itu benar-benar tidak memadai.”

Satu-satunya faktor yang mungkin perlu dibimbangkan adalah gelombang seismik yang mengembara merentasi Pantai Timur, yang dirasakan lebih meluas kerana perbezaan kerak bumi. “Gelombang seismik Pantai Timur cenderung merentasi jarak yang jauh lebih lama. Mereka tidak melemah atau merosot begitu cepat,” kata Meng. “Jadi anda mungkin merasakan gempa bumi dalam jarak yang lebih jauh tetapi ambil perhatian bahawa gempa bumi besar sangat jarang berlaku di Pantai Timur jadi kemungkinan berlakunya kerosakan besar atau runtuhan bangunan masih rendah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.