(SeaPRwire) –   Mantan Setiausaha Dalam Negeri Britain Suella Braverman menuduh PM Sunak mengingkari janji dalam surat peletakan jawatan.

Suella Braverman, bekas setiausaha dalam negeri Britain menuduh Sunak gagal menepati janji untuk menghentikan bot-bot menyeberangi Lautan Inggeris dari datang ke United Kingdom, antara dasar-dasar lain, Braverman menulis.

“Saya telah menjadi serak mendesak anda untuk mempertimbangkan undang-undang untuk mengharamkan tunjuk perasaan kebencian dan membantu mengurangkan gelombang kebangkitan rasisme, ancaman dan pemulihan keganasan yang mengancam kerukunan masyarakat,” beliau menulis.

Sunak telah menggunakan “berfikiran harapan” untuk “mengelak daripada perlu membuat pilihan yang sukar”, tulis Braverman.

Beliau berkata beliau menyenaraikan beberapa syarat, yang beliau kata Sunak bersetuju, apabila beliau bersetuju untuk berkhidmat sebagai setiausaha dalam negeri pada Oktober 2022, termasuk mengurangkan imigresen haram dan memberi kuasa kepada ibu bapa untuk mengetahui apa yang diajar kepada anak-anak mereka.

Persetujuan itu termasuk “jaminan tegas” untuk mengurangkan imigresen sah, memasukkan langkah-langkah untuk mengatasi Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah (ECHR) ke dalam undang-undang untuk menghentikan penyeberangan bot kecil, melaksanakan undang-undang Brexit utama dan mengeluarkan panduan kepada sekolah-sekolah tentang perlindungan jantina biologi dan perlindungan ruang tunggal jantina, kata surat itu.

Braverman dipecat minggu ini selepas lawan menuduh beliau menimbulkan ketegangan sebelum tunjuk perasaan pro-Palestin di London. Beliau mendakwa polis telah mengaplikasikan piawaian ganda kepada penyokong Palestin dan tidak menguatkuasakan undang-undang.

Pemecatan beliau berlaku ketika bekas Perdana Menteri Britain David Cameron membuat kemunculan kejutan semula ke tahap atasan kerajaan Britain minggu ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )