(SeaPRwire) –   Los Angeles — Peminat telah memenangi pertempuran untuk memelihara jejaknya di Los Angeles dan selangkah lebih dekat untuk melihat patung ikon layar perak yang menjulang tinggi kekal di Palm Springs.

Rumah Los Angeles di mana Monroe sebentar tinggal dan meninggal dunia telah diisytiharkan sebagai monumen budaya bersejarah, sementara keputusan suruhanjaya perancangan Palm Springs meningkatkan peluang bahawa patung setinggi 26 kaki (8 meter) yang dipanggil  akan kekal di tempatnya.

Majlis Bandaraya Los Angeles mengundi untuk penamaan bersejarah pada hari Rabu setelah pertempuran yang panjang mengenai sama ada rumah di kawasan kejiranan Brentwood yang mewah akan dirobohkan, the .

Pemilik semasa tinggal di sebelah dan mahu merobohkan rumah untuk mengembangkan harta mereka. Walau bagaimanapun, majlis itu sebulat suara untuk menyelamatkannya.

“Tiada orang atau tempat lain di bandar Los Angeles yang begitu ikonik seperti Marilyn Monroe dan rumahnya di Brentwood,” kata Traci Park, wakil majlis kawasan itu, sebelum mengundi.

Monroe membeli rumah itu dengan harga $75,000 dan meninggal dunia di sana hanya beberapa bulan kemudian pada 4 Ogos 1962, akibat overdosis yang disyaki. Pemilik semasa, Brinah Milstein dan Roy Bank, membeli rumah itu dengan harga $8.35 juta dan memperoleh permit perobohan tetapi menghadapi tentangan.

Mereka mendakwa rumah itu telah diubah begitu banyak sejak bertahun-tahun sehingga ia tidak lagi bersejarah, dan ia telah menjadi gangguan kejiranan akibat trafik pelancong.

Proses yang membawa kepada penamaan itu adalah “berat sebelah, tidak berperlembagaan dan direka,” kata Peter C. Sheridan, peguam untuk Milstein dan Bank, dalam kenyataan kepada The Associated Press.

Sheridan menegaskan bahawa Park dan kakitangannya tidak responsif terhadap usaha pemilik untuk mencari penyelesaian dan mengabaikan tentangan oleh kumpulan sivik dan pemilik rumah.

Peguam itu juga berkata bandar itu telah “memberikan puluhan permit kepada lebih daripada 14 pemilik sebelum ini untuk mengubah rumah melalui banyak pengubahsuaian, mengakibatkan tidak ada yang tersisa yang mencerminkan masa singkat Cik Monroe di sana 60 tahun yang lalu.”

Di Palm Springs, patung “Forever Marilyn” menggambarkan Monroe dalam adegan gaun berombak terkenal dari “The Seven Year Itch.” Ia telah dipindahkan ke seluruh Amerika Syarikat dan tempat lain, termasuk tempoh sebelumnya di Palm Springs, dan kini kembali. Kumpulan industri hotel yang memiliki patung itu mahu ia kekal secara kekal tetapi sesetengah penduduk menentangnya.

Keputusan teknikal mengenai lokasi oleh suruhanjaya perancangan pada hari Rabu menandakan satu langkah ke arah mengekalkan patung itu, . Perkara ini berterusan di hadapan Majlis Bandaraya Palm Springs pada masa hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.