Ex-Trump Aide Peter Navarro Reports To Prison In Florida For Contempt Of Congress Conviction

(SeaPRwire) –   (MIAMI) — Mantan pegawai kanan Trump Peter Navarro melaporkan diri ke penjara Selasa untuk memulakan hukuman bagi kesalahan melanggar perintah Kongres.

Navarro bersikap angkuh dalam kenyataannya kepada wartawan sebelum beliau menuju ke penjara persekutuan di Miami, di mana beliau akan menjalani hukuman empat bulan selepas didapati bersalah atas tuduhan melanggar perintah Kongres.

Navarro didapati bersalah pada September atas menolak surat saman bagi dokumen dan temu bual dari Jawatankuasa 6 Januari Dewan Perwakilan AS yang menyiasat serangan ke atas Capitol pada 2021. Beliau berkhidmat sebagai penasihat perdagangan di bawah bekas Presiden Donald Trump dan kemudian mempromosikan dakwaan tidak berasas tentang penipuan undi besar-besaran dalam pilihan raya 2020 yang presiden semasa itu kalah kepada Demokrat Joe Biden.

Navarro mendakwa beliau tidak dapat bekerjasama dengan jawatankuasa itu kerana Trump telah menggunakan keistimewaan eksekutif. Mahkamah menolak dakwaan itu, mendapati Navarro tidak dapat membuktikan Trump sebenarnya telah menggunakannya.

“Apabila saya masuk ke penjara hari ini, sistem keadilan — seperti yang ada — akan melakukan pukulan menghancurkan kepada pemisahan kuasa perlembagaan dan keistimewaan eksekutif,” kata Navarro Selasa di hadapan penjara.

Kemudian Navarro masuk ke dalam kereta bersama peguamnya untuk menuju ke penjara, dan Jabatan Penjara Persekutuan kemudian mengesahkan pada Selasa bahawa Navarro berada dalam tahanan.

Navarro meminta untuk dibenarkan bebas sementara merayu terhadap hukuman bagi memberi mahkamah masa untuk mempertimbangkan cabarannya. Tetapi mahkamah rayuan di Washington menolak permintaannya untuk menangguhkan hukuman, mendapati rayuannya tidak mungkin membatalkan hukuman bersalahnya.

Dan Ketua Hakim John Roberts pada Isnin juga enggan campur tangan, dengan menyatakan dalam perintah bertulis bahawa beliau “tidak mempunyai asas untuk tidak setuju” dengan mahkamah rayuan. Roberts berkata penemuan beliau tidak mempengaruhi hasil akhir rayuan Navarro.

Navarro merupakan pegawai kedua Trump didapati bersalah atas tuduhan melanggar perintah Kongres. Bekas penasihat Rumah Putih S tetapi hakim yang berbeza membenarkannya untuk kekal bebas sementara merayu.

Jawatankuasa Dewan itu menghabiskan 18 bulan menyiasat rusuhan, menemubual lebih 1,000 saksi, mengadakan 10 sidang dan memperoleh lebih 1 juta halaman dokumen. Dalam laporan akhirnya, panel itu akhirnya menyimpulkan bahawa Trump secara jenayah terlibat dalam “konspirasi berbahagian” untuk membatalkan keputusan pilihan raya dan gagal bertindak untuk menghentikan penyokongnya menyerbu Capitol.

____

Wartawan Associated Press Alanna Durkin Richer menyumbang dari Boston.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.