William D. Delahunt

(SeaPRwire) –   Ahli politik berpengalaman Amerika Syarikat, William D. Delahunt dari Massachusetts, yang merupakan seorang yang setia kepada Parti Demokrat telah meninggal dunia berikutan penyakit jangka panjang pada usia 82 tahun, mengikut pengumuman keluarganya.

Delahunt meninggal dunia pada hari Sabtu di rumahnya di Quincy, Massachusetts pada usia 82 tahun, mengikut laporan berita.

Delahunt berkhidmat selama 14 tahun di Dewan Perwakilan Amerika Syarikat dari 1997 hingga 2011 bagi kawasan ke-10 Kongres Massachusetts. Beliau juga merupakan Peguam Daerah Norfolk County dari 1975 hingga 1996 selepas berkhidmat di Dewan Perwakilan Negeri Massachusetts dari 1973 hingga 1975.

Keluarga Delahunt mengeluarkan kenyataan pada hari Sabtu menyatakan beliau meninggal dunia “dengan aman,” tetapi tidak mendedahkan sebab kematian khususnya, mengikut laporan berita.

“Walaupun kami berkabung atas kehilangan seorang individu hebat, kami juga merayakan kehidupan dan warisannya yang luar biasa bagi dedikasi, perkhidmatan, dan inspirasi,” kata kenyataan itu. “Kami sentiasa boleh berpaling kepadanya untuk kebijaksanaan, keredaan dan tawa, dan ketiadaannya meninggalkan lubang yang besar dalam keluarga kami dan hati kami.”

Ahli Senat Demokrat Amerika Syarikat Ed Markey dari Massachusetts memuji perkhidmatan awam Delahunt selama bertahun-tahun sebagai seorang pembuat undang-undang di ibu negara dan seorang pendakwa di selatan Boston.

“Saya bertemu dengan Bill di Quincy pada bulan Februari, dan beliau jelas dan komited seperti biasa untuk bekerja bagi pihak South Shore dan rakyat Massachusetts,” kata kenyataan Markey. “Ia merupakan penghormatan yang sesuai bahawa pintu Mahkamah Daerah William D. Delahunt Norfolk County dibuka setiap hari supaya orang di dalamnya boleh melakukan kerja keras untuk memperbaiki kehidupan, seperti yang dilakukan oleh Bill Delahunt. Negeri dan negara lebih baik kerana visi dan perkhidmatan Bill Delahunt.”

Presiden Nicolás Maduro dari Venezuela mengeluarkan kenyataan di X, bekas Twitter, berkabung atas kematian Delahunt. Sebagai ahli Kongres, Delahunt telah menjadi pengantara perjanjian 2005 dengan Presiden Venezuela ketika itu, Hugo Chavez untuk mendapatkan minyak pemanas untuk penduduk berpendapatan rendah di Massachusetts, mengikut laporan berita. Delahunt juga hadir pada upacara pengebumian negara Chavez di Caracas pada bulan Mac 2013.

Delahunt meletak jawatan dari Dewan Perwakilan Amerika Syarikat pada Januari 2011. Beliau memberitahu The Boston Globe bahawa beliau sebelum ini pernah mempertimbangkan persaraan, tetapi rakan sejawat veteran negeri, Sen. Edward M. Kennedy yakin beliau diperlukan untuk membantu meluluskan inisiatif perundangan Obama pada masa itu.

Delahunt merupakan penyokong awal Obama, menjadi anggota pertama delegasi Kongres Massachusetts untuk menyokong calon presiden Illinois itu, mengikut laporan The Patriot Ledger, akhbar kampung halaman Delahunt, Quincy.

Menganjurkan persaraannya pada Mac 2010, Delahunt berkata kematian Kennedy tahun lepas mengubah fikirannya untuk mencari masa bagi keutamaan di luar Washington.

“Ia menjadi jelas bahawa saya mahu menghabiskan masa saya, masa yang tinggal, dengan keluarga saya, kawan-kawan dan orang tersayang saya,” kata Delahunt.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.