Seorang penulis pembangkang Belarusia yang terkenal yang tinggal di luar negara mengatakan pada hari Khamis bahawa bapanya ditangkap atas alasan yang tidak jelas selepas polis memecah masuk ke apartmen ibu bapanya.

Tujuh orang polis bersenjata senjata automatik juga mengambil elektronik dan fail data dari apartmen Minsk, kata Sasha Filipenko. Bapanya dibawa untuk ditahan, tetapi tiada tuduhan yang dinyatakan segera.

Penangkapan itu kelihatan berkaitan dengan serangan tanpa henti terhadap pembangkang oleh kerajaan Presiden Alexander Lukashenko yang otoritarian selama tiga tahun lepas.

Serangan itu bermula selepas gelombang protes yang timbul pada Ogos 2020 berikutan pilihan raya presiden yang dipertikaikan di mana Lukashenko diisytiharkan sebagai pemenang, memberinya penggal keenam dalam jawatan.

Protes itu berlarutan selama berbulan-bulan, menunjukkan ketidakpuasan hati terbesar dan berterusan sejak Lukashenko berkuasa pada tahun 1994 dan memulakan penindasan terhadap media berita bebas dan pembangkang.

Filipenko, seorang novelis popular, menjadi salah seorang pengkritik Lukashenko yang paling terkenal.

Lukashenko melancarkan tindakan keras terhadap para penunjuk perasaan, dengan polis menangkap kira-kira 35,000 orang dan memukul beribu-ribu orang. Ramai tokoh pembangkang utama melarikan diri dari negara itu, termasuk Sviatlana Tsikhanouskaya, yang bertanding menentangnya dalam pilihan raya itu. Yang lain telah dipenjara, seperti pemenang Hadiah Keamanan Nobel Ales Bialiatski, pengasas kumpulan hak asasi manusia Viasna.