Cuban President Miguel Diaz-Canel delivers a speech during the closing of the XX Summit of the Bolivarian Alliance for the Peoples of Our America-People's Trade Agreement (ALBA-TCP), at the Convention palace in Havana on Dec. 14, 2021.

(SeaPRwire) –   Para penunjuk perasaan mengambil jalan-jalan di Cuba pada hari Ahad dalam letusan kecemasan sosial jarang berlaku ketika gelombang baru kegelapan meningkatkan ketegangan di pulau yang kekurangan wang tunai.

Pos sosial media menunjukkan di Santigao de Cuba, bandar kedua terbesar di bahagian timur pulau itu, menjerit “”—kuasa dan makanan—sebagai polis menonton.

Kebanyakan protes adalah haram di negara komunis Caribbean ini. Tetapi pameran kemarahan awam menjadi lebih kerap kerana gangguan kuasa, inflasi dan kelaparan menindas penduduk.

Pada Julai 2021, beribu-ribu orang mengambil bahagian dalam protes kelaparan dan sekatan Covid-19 apa yang menjadi protes anti-kerajaan terbesar sejak revolusi Cuba 1959. Demonstrasi itu membawa kepada serangan meluas di mana berkata lebih 1,400 orang ditahan.

Sebelum ini Ahad, Menteri Tenaga Vicente de la O Levy berkata kelewatan penghantaran bahan api dan penyelenggaraan loji termoelektrik telah yang menimpa ibu negara Havana dan kawasan lain pada akhir minggu.

Negara yang dikendalikan mengakui bahawa orang mengambil bahagian dalam protes di Santiago akibat kekurangan bahan api dan krisis ekonomi. Laporan lain yang tidak disahkan di media sosial mencadangkan protes berlaku di bandar timur lain, termasuk Holguin dan Bayamo.

Miguel Diaz-Canel, yang menggantikan Raul Castro sebagai presiden Cuba pada 2018 dan ketua parti komunisnya pada 2021, memberi amaran bahawa “” cuba mengambil kesempatan daripada situasi. Menghantar di X, Diaz-Canel berkata “pengganas berpangkalan di AS” menggalakkan tindakan terhadap perintah dalaman.

Timbalan Menteri Luar Negeri Carlos Fernadnez de Cossio lebih terus, mencadangkan AS memanfaatkan ketidakpuasan untuk cuba menjatuhkan kerajaan. “Ini adalah cubaan putus asa baru dari AS untuk mengganggu Cuba,” beliau .

Tenggelam dalam salah satu kemerosotan ekonomi terburuk sejak jatuhnya Kesatuan Soviet, Cuba baru-baru ini meningkatkan harga petrol dan diesel lebih daripada 400% dan mengambil langkah lain untuk berharap stabilisasi ekonominya.

Langkah itu datang selepas Alejandro Gil Fernandez dipecat sebagai menteri ekonomi pada Februari, dengan kerajaan kemudian menyatakan beliau sedang disiasat untuk jenayah tidak dinyatakan. Cuba juga baru-baru ini meminta Program Makanan Sedunia PBB untuk menghantar susu kepada kanak-kanak bawah 7 tahun—permintaan tanpa sebelumnya oleh rejim komunis pulau itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.