(SeaPRwire) –   Venessa Dikousman berfikir dia telah memeriksa dengan baik untuk memastikan lelaki yang memanggil telefon bimbitnya pada bulan November 2023 bukan penipu. Lelaki itu mengatakan dia adalah wakil Wells Fargo, mengetahui namanya, dan memanggil dari nombor telefon yang dikenalpasti oleh telefonnya sebagai milik syarikat tersebut. Adiknya bahkan menelefon nombor itu ketika dia berada di telefon, untuk mengesahkan ia adalah talian perkhidmatan pelanggan Wells Fargo.

Lelaki di telefon itu memanggil, katanya, kerana akaun Dikousman telah dikompromi, dan dia perlu menghantar $3,500 melalui aplikasi pembayaran Zelle untuk membaiki pelanggaran itu. Dia menghantar lelaki itu $1,000 sebelum dia sedar dia ditipu.

“Bayangkan apa yang mereka dapatkan daripada orang yang lebih rentan,” kata Dikousman, 33, jururawat berdaftar yang tinggal di Ceres, California.

Dikousman segera memanggil Wells Fargo untuk membuat laporan. Tetapi bank itu pada mulanya enggan mengembalikan $1,000 yang diambil daripada akaunnya. Di bawah peraturan persekutuan, institusi kewangan hanya perlu memberi pampasan kepada pelanggan untuk transaksi “tidak dibenarkan”, yang bermakna pemindahan wang yang pengguna tidak benar-benar luluskan. Jika pelanggan meluluskan pemindahan itu, bank tidak perlu membayar balik wang mereka, walaupun jika pelanggan ditipu untuk membuatnya. Ia tidak sampai TIME menghubungi Wells Fargo, empat bulan selepas penipuan berlaku, bank itu mengembalikan $1,000 kepada Dikousman.

Tetapi apabila penipuan menjadi lebih maju, mungkin sudah tiba masanya untuk menukar status quo. Garis antara transaksi yang dibenarkan dan tidak dibenarkan semakin kabur, dan banyak pakar serta pegawai terpilih mengatakan sudah tiba masanya bagi bank menanggung lebih tanggungjawab untuk mencegah penipuan.

“Saya benar-benar berfikir tanggungjawab sepatutnya ada pada bank,” kata Steve Weisman, yang mengajar jenayah berjenama putih di Bentley University dan mengurus laman web Scamicide.com. “Terdapat banyak bendera merah untuk transaksi palsu, tetapi bank kata, ‘Bukan masalah saya.’

Wells Fargo berkata dalam kenyataan kepada TIME bahawa ia telah “mengambil tindakan signifikan untuk memerangi penipu,” termasuk usaha pendidikan dan meningkatkan perlindungan untuk melindungi pelanggan. Zelle, yang dikendalikan oleh Early Warning Services, syarikat teknologi kewangan yang dimiliki oleh tujuh bank, termasuk Wells Fargo, berkata dalam kenyataan bahawa ia telah mengurangkan kadar penipuan dan scam melalui usaha pencegahan dan pengurangan. Kurang daripada sepuluh peratus satu peratus transaksi dilaporkan sebagai penipuan atau scam, kata Early Warning Services. Mulai 30 Jun 2023, peserta bank dan kad kredit dikehendaki membayar balik pengguna untuk beberapa scam penipu, kata syarikat itu.

Penipuan kewangan telah berkembang sejak permulaan wabak, apabila orang terpaksa dalam talian dan menjadi lebih selesa menghantar wang secara digital melalui perkhidmatan perbankan seperti Venmo dan Zelle. Penipu mengikuti mereka di sana, menggunakan teknologi maju, termasuk kecerdasan buatan, untuk mencapai sebanyak mungkin orang.

Pelanggan kehilangan hampir $8.8 bilion kepada scam pada 2022, , peningkatan 30% daripada tahun sebelumnya. “Penipuan sentiasa wujud, tetapi kami telah melihat peningkatan monumental,” kata Ian Mitchell, pengasas The Knoble, sekutu bank, pegawai undang-undang dan penguatkuasa yang cuba memerangi jenayah. “Ia tidak sama seperti empat tahun lalu.”

Pada masa itu, mungkin agak mudah untuk mengesan scam. Anda akan menerima emel atau mesej teks memberitahu anda untuk menghantar wang ke alamat emel atau nombor telefon aneh. Sering arahan itu akan salah ejaan atau mengandungi kesilapan tatabahasa. Kini, dengan bantuan AI, penipu menjadi jauh lebih baik dalam menulis mesej meyakinkan.

Antara jenis scam yang paling biasa adalah yang menimpa Dikousman – scam penipu, di mana pelaku berpura-pura menjadi seseorang yang mereka tidak sebenarnya untuk mengeluarkan wang daripada mangsa. Penipu ini boleh “menipu” nombor telefon, seperti yang dilakukan dalam kes Dikousman, dan membuatnya kelihatan seolah-olah mereka memanggil daripada bank anda atau seseorang yang anda kenal. (Dikousman tidak pernah mengetahui siapa yang menipunya, atau di mana wangnya pergi.)

Keberanian sesetengah penipu amat menakjubkan. Dalam satu kes, mangsa mendapati kemungkinan apartmen untuk disewa di apartments.com, melawat apartmen sebenar, menandatangani apa yang difikirkannya sebagai sewa sebenar, dan menghantar $2,000 melalui Zelle kepada “pemilik”, hanya untuk mendapati keseluruhan perkara itu adalah scam, mengikut saman yang difailkan terhadap banknya, Capital One.

Beberapa penipu mempunyai akses kepada kumpulan maklumat peribadi mangsa kerana kerap berlakunya pelanggaran data dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Terdapat 3,205 pelanggaran data awam dilaporkan memberi kesan kepada kira-kira 353 juta orang pada 2023, mengikut Pusat Sumber Kecurian Identiti. Ini merupakan peningkatan 72% daripada rekod tertinggi sebelum ini, pada 2021.

Bersenjatakan maklumat seperti alamat anda, di mana anda lahir, atau bahkan empat digit terakhir nombor insurans sosial anda, penipu menipu bahkan mangsa yang paling bijak. “Ia adalah mitos untuk fikir anda adalah satu-satunya orang yang mengetahui nombor insurans sosial anda,” kata Eva Velasquez, presiden dan ketua eksekutif Pusat Sumber Kecurian Identiti, yang menggesa lebih banyak perniagaan mengubah proses pengesahan supaya maklumat peribadi curi kurang bernilai.

Ryan Feldman mengatakan pengetahuan penipu tentang maklumat peribadinya adalah apa yang menjadikannya mangsa. Seorang lelaki yang mendakwa dari Wells Fargo memanggil Feldman pada Disember 2023 dan mendakwa seseorang telah menggunakan kad kreditnya untuk membuat pembelian di sebuah kedai di Florida. Ia kedengaran munasabah kepada Feldman, yang baru sahaja kembali dari lawatan ke negeri itu. Penelefon mampu merakam alamat Feldman dan empat digit terakhir nombor kad Wells Fargonya, yang meyakinkan Feldman lelaki itu adalah pekerja bank. Penelefon itu meminta Feldman berkongsi nombor pin yang dihantar ke telefonnya-mungkin, Feldman fikir sekarang, untuk log masuk ke akaun Wells Fargonya. Feldman berkongsi pin itu, dan kemudian lagi satu, dan kemudian panik apabila tidak dapat log masuk ke akaunnya ketika menunggu di telefon. Penipu mengenakan caj $25 ke akaunnya sebelum Feldman dapat berhubung dengan Wells Fargo sebenar, yang membekukan akaunnya.

“Ia hanya terasa semua orang terdedah kepada jenis perkara ini,” kata Feldman, 38, pemilik Hustler Casino Live, rancangan poker langsung.

Beberapa penipu bahkan menjadi terlatih dalam menggunakan suara orang, dicuri dari akaun media sosial atau kotak mesej mereka, untuk membuat orang tersayang fikir mereka dalam kesulitan. Gary Schildhorn, peguam Philadelphia, berkata dia menerima panggilan pada Februari 2020 yang kelihatan dari anak lelakinya Brett. Anak lelakinya menangis, dan berkata dia terlibat dalam kemalangan kereta dan berada di penjara. Dia memberitahu bapanya untuk memanggil peguam awam tertentu, yang dilakukan Schildhorn. Peguam itu kemudian memberi Schildhorn apa yang dikatakannya nombor telefon mahkamah tempatan. Seseorang menjawab, mengesahkan kepada Schildhorn bahawa anak lelakinya ditahan, dan menasihatinya untuk membiayai bon peguam sebanyak $9,000 dengan mahkamah.

Sebelum Schildhorn menghantar wang, dia berjaya mengesahkan bahawa anak lelakinya selamat, dan bahawa penipu telah merancang butiran untuk menipunya menghantar wang kepada mereka. Ia dengan mudah boleh berjaya, katanya. “Tiada keraguan bahawa itu suara anak lelakinya di telefon-ia tepat intonasi di mana dia bercakap,” kata Schildhorn.

Walaupun begitu, sehingga kini, kebanyakan bank berjaya mengelak tanggungjawab sebahagiannya kerana undang-undang 1978 bernama Electronic Funds Transfer Act. Bahagian undang-undang itu, dipanggil Peraturan E, menetapkan bahawa bank tidak bertanggungjawab untuk transaksi yang diluluskan oleh pelanggan.

Terdapat panggilan untuk Lembaga Perlindungan Kewangan Pengguna menjelaskan skop Peraturan E. Pada Oktober 2022, Sen. Elizabeth Warren meminta CFPB untuk memegang bank lebih bertanggungjawab untuk penipuan, walaupun transaksi diluluskan. Pejabat Warren menyiapkan laporan tentang platform peer-to-peer seperti Zelle, yang

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.