Sebuah bangunan 18 tingkat di pusat ibu kota Sudan dilanda api pada hari Ahad ketika pertempuran antara tentera dan pasukan paramiliter saingan memasuki bulan keenam.

Menara Greater Nile Petroleum Oil Company, yang terletak di pusat Khartoum, terbakar awal pagi Ahad semasa pertempuran antara tentera Sudan dan Pasukan Sokongan Pantas, menurut media Sudan.

Tidak jelas bagaimana api bermula atau sama ada sesiapa terbunuh.

Rakaman dalam talian kebakaran itu menunjukkan awan asap hitam gelap yang naik dari menara kaca terbakar, salah satu daripada bangunan tertinggi di ibu kota Sudan.

Sudan telah digoncangkan oleh keganasan sejak pertengahan April, apabila ketegangan antara tentera negara, yang diketuai oleh Jeneral Abdel Fattah Burhan, dan pasukan paramiliter Rapid Support Forces, yang diperintah oleh Jeneral Mohamed Hamdan Dagalo, meletus menjadi pertempuran terbuka.

Konflik ini telah mengurangkan Khartoum menjadi zon perang bandar. Di kawasan Greater Khartoum, tentera RSF telah mengambil alih rumah awam dan menjadikannya pangkalan operasi, sementara tentera telah membalas dengan mengebom kawasan perumahan, kata kumpulan hak asasi manusia dan aktivis.

Di wilayah Darfur Barat, konflik itu telah berubah menjadi keganasan etnik, dengan RSF dan militia Arab sekutu menyerang kumpulan etnik Afrika, menurut kumpulan hak asasi manusia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Konflik ini telah mengorbankan lebih daripada 4,000 orang, menurut angka Ogos daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Walau bagaimanapun, jumlah sebenar hampir pasti jauh lebih tinggi, kata doktor dan aktivis.

Bulan lalu, Amnesty International berkata kedua-dua pihak yang berperang telah melakukan jenayah perang yang meluas, termasuk pembunuhan sengaja terhadap orang awam dan serangan seksual.