Pihak berkuasa di Bangladesh mengumumkan struktur gaji baru pada Selasa untuk pekerja kilang tekstil yang protes dengan peningkatan gaji minimum bulanan 56% kepada $113 daripada sebelumnya $75, satu keputusan yang ditolak oleh beberapa kumpulan pekerja sebagai terlalu kecil.

Menteri Negeri untuk Buruh dan Pekerjaan Monnujan Sufian mengumumkan keputusan selepas mesyuarat jawatankuasa gaji yang dibentuk kerajaan terdiri daripada wakil pemilik kilang dan pekerja. Beliau berkata struktur gaji baru akan berkuatkuasa 1 Disember.

Kritikan menyatakan pemilik kilang yang berpengaruh seharusnya berbuat lebih untuk pekerja.

Keputusan itu datang selepas berminggu-minggu protes ganas oleh pekerja yang menuntut gaji minimum bulanan $208. Pekerja telah menunjuk perasaan di jalanan, menyerang kilang, berlawan dengan polis dan membakar kenderaan.

Protes bermula selepas Persatuan Pembuat dan Eksport Pakaian Bangladesh menawarkan untuk meningkatkan gaji minimum bulanan sebanyak 25% kepada $90.

Peningkatan gaji minimum terakhir diumumkan pada 2018.

Pekerja menyatakan mereka kini perlu bekerja lebih masa untuk menguruskan keperluan harian.

Kalpona Akter, presiden Persatuan Pekerja Tekstil dan Perindustrian Bangladesh, berkata mereka “sangat tertekan” dengan apa yang digambarkannya sebagai peningkatan yang remeh.

Akter berkata pekerja sedang berjuang kerana harga barang-barang harian meningkat.

“Ini sangat mengecewakan. Kami tidak dapat menerima ini,” katanya.

Bangladesh ialah negara pengeluar pakaian kedua terbesar di dunia selepas China dengan hampir 3,500 kilang memperkerjakan kira-kira 4 juta pekerja, kebanyakannya wanita, mengikut persatuan pembuat.

Ia menyatakan pemilik kilang di bawah tekanan kerana jenama global di negara-negara Barat menawarkan kurang daripada sebelumnya.

Pemilik mengatakan kos pengeluaran juga meningkat disebabkan kenaikan harga tenaga dan kos pengangkutan.

Bangladesh setiap tahun memperoleh kira-kira $55 bilion daripada eksport produk pakaian, terutamanya ke Amerika Syarikat dan Eropah. Negara itu menjelajahi pasaran baru seperti Jepun, China dan India.