(SeaPRwire) –  
Enam banduan di New York telah menyaman Jabatan Pembetulan Negeri kerana jabatan itu mengumumkan penguncian penjara seluruh negeri pada 8 April yang akan menghalang mereka daripada melihat gerhana matahari keseluruhan, yang mereka dakwa melanggar kebebasan beragama mereka.

Enam pemohon – yang terdiri daripada Kristian, Muslim, Santerian dan ateis – masing-masing “menyatakan kepercayaan beragama yang sungguh dipegang bahawa gerhana matahari April ini adalah acara beragama yang mereka mesti saksikan dan merenungkan untuk mengamalkan iman mereka,” kata saman itu.

Kes itu difailkan di Mahkamah Daerah Utara New York pada 29 Mac. Jabatan Pembetulan dan Komuniti New York (DOCCS) memberitahu TIME bahawa ia tidak memberi komen mengenai prosiding undang-undang yang sedang berjalan.

Pengarah Bertindak DOCCS Daniel F. Martuscello III sebelum ini mengeluarkan nota menyatakan bahawa semua 44 penjara di negeri itu akan terus berada di unit perumahan mereka dari pukul 2 hingga 5 petang pada 8 April. Daripada kumpulan itu, 23 kemudahan yang terletak dalam laluan keseluruhan telah diarahkan untuk ditutup kepada lawatan sepanjang hari. Gerhana separa dijangka bermula tidak lama selepas pukul 2 petang, dengan keseluruhan bermula pada pukul 3:18 petang di Upstate New York, .

Plaintif Jeremy Zielinski, seorang ateis, menyatakan bahawa beliau telah meminta kebenaran khas untuk melihat gerhana. Permohonan awalnya diluluskan tetapi kemudian dibatalkan kerana perintah penguncian, katanya dalam saman itu.

“Tuan Zielinski percaya teguh bahawa menyaksikan gerhana matahari bersama orang berbagai agama adalah penting untuk mengamalkan agamanya sendiri kerana ia merupakan aspek pusat ateisme untuk merayakan kemanusiaan bersama dan menyatukan orang untuk mencari dasar bersama,” baca saman itu.

DOCCS menyatakan penguncian itu adalah “pendekatan proaktif untuk memastikan keselamatan” banduan dan kakitangan. “Menyedari lonjakan pelawat yang dijangka di rantau ini semasa gerhana, Jabatan bekerjasama dengan Task Force Antara Agensi Gerhana Negeri New York untuk memastikan pelawat dan kakitangan DOCCS tidak terperangkap dalam lalu lintas atau terbengkalai,” kata jurucakap DOCCS kepada TIME. “Oleh itu, lawatan akan ditangguhkan di semua kemudahan DOCCS dalam laluan keseluruhan pada hari Isnin, 8 April 2024 dan akan diteruskan pada hari Selasa, 9 April.”

Jabatan itu juga akan menyediakan kaca pelindung gerhana matahari kepada kakitangan dan banduan yang mungkin dapat melihat gerhana dari unit mereka.

DOCCS menambah bahawa semua permintaan agama yang berkaitan dengan gerhana sedang ditinjau semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.