(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa memberi amaran kepada penduduk bahawa mereka mungkin tidak dapat kembali ke rumah mereka selama beberapa bulan kerana kebimbangan letusan gunung berapi terus berlangsung.

Grindavik, yang dievakuasi oleh pada minggu ini selepas aktiviti seismik dan analisis kandungan udara menunjukkan kemungkinan letusan, telah ditutup untuk lalu lintas untuk masa depan yang boleh dijangka.

Penduduk hanya diberi jendela masa yang pendek untuk mengumpul barang-barang mereka dan melarikan diri dari bandar itu, yang kini dipercayai berada di atas laluan magma mengalir di bawah kawasan itu.

mengatakan sejak tengah malam semalam, kira-kira “800 gempa bumi telah diukur, kebanyakannya di tengah-tengah keretakan magma di Sundhnúk pada kedalaman kira-kira 3-5 km [1.8 hingga 3.1 batu].”

“Aktiviti seismik kekal konstan sejak 11 November. Fokus pemantauan utama terhadap aktiviti seismik kekal di kawasan keretakan dan Grindavík,” kata Pejabat Meteorologi Iceland.

Sundhnúk terletak lebih kurang 2 batu ke arah timur laut-utara Grindavík.

FOX Weather melaporkan bahawa gas sulfur dioksida telah dikesan di udara di Grindavík semalam, tanda kemungkinan aktiviti gunung berapi segera.

Video dan imej juga muncul kelihatan asap meningkat keluar dari baru-baru ini.

Iceland terletak di tengah-tengah Rift Atlantik Tengah, yang menjadikannya kawasan aktif geotermal. Terdapat lebih 130 gunung berapi di sini, serta pelbagai air panas dan retakan gunung berapi.

Iceland adalah negara Nordik. Orang pertama yang dikatakan menjelajahi pulau ini adalah Viking dari Norway, yang menetap di sini seawal abad ke-9.

Masyarakat Norway mencipta Persemakmuran Iceland, yang akhirnya jatuh di bawah pemerintahan Denmark.

Iceland menjadi republik merdeka pada tahun 1944.

Digital’s Danuta Hamlin dan Greg Norman menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )