(SeaPRwire) –   Sejak memulakan tayangan di Netflix empat tahun lalu, Love Is Blind telah menghasilkan lapan perkahwinan, bayi, beberapa perceraian, terlalu banyak perpisahan yang tidak terkira, dan puluhan jam realiti hiburan—kadang-kadang memalukan.

Pada 14 Februari, musim keenam rancangan itu akan mula disiarkan, kali ini di Charlotte, N.C. Hos Nick dan Vanessa Lachey akan sekali lagi membimbing kumpulan orang yang berminat mencari cinta—dan/atau pengikut media sosial—melalui situasi temujanji yang direka untuk menentukan sama ada cinta benar-benar buta.

Selepas mengenali antara satu sama lain melalui selama , peserta akan bertunang tanpa pernah melihat antara satu sama lain, dan kemudian menghabiskan sebulan hidup bersama sebelum bertemu di altar untuk komitmen atau menamatkannya.

Jika anda sudah tahu semua ini kerana anda tidak dapat mengalihkan pandangan, anda berada dalam kumpulan yang baik: Ahli terapi hubungan juga suka Love Is Blind, dan bukan kerana mereka menyasarkan pelanggan masa depan. “Ia hanya menarik untuk melihat bagaimana orang berhubung dan berkaitan apabila mereka tidak mengetahui konteks luar tentang status kewangan dan rupa dan semua perkara yang mempengaruhi cara anda menilai seseorang,” kata Julia Baum, seorang terapis berpangkalan di New York yang menonton setiap episod.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak cara rancangan itu boleh diperbaiki. Kami meminta terapis apa yang akan mereka ubah tentang Love Is Blind jika mereka menjadi penerbit untuk sehari.

Pemilihan watak harus meluaskan skop

Peserta Love Is Blind tidak mengetahui rupa watak yang mereka kenali—tetapi mereka boleh menduga dengan munasabah bahawa mereka akan suka apa yang mereka lihat. Rancangan ini terkenal dengan mempunyai orang dengan sedikit kepelbagaian badan.

Secara ideal, pemilihan akan mempelbagaikan pelbagai cara, kata Nicole Hind, seorang terapis pasangan berpangkalan di Australia. Antaranya, umur: Ramai orang dalam rancangan ini berusia 20-an atau awal 30-an. Bagaimana dengan musim yang menampilkan bujang 40 tahun ke atas?

Beliau juga mendesak penerbit untuk membawa peserta yang tidak sesuai dengan bentuk penampilan tertentu, termasuk mereka yang mempunyai kecacatan atau berat badan lebih berat. Dan ia akan lebih menarik jika pelbagai seksualiti dipaparkan. Bagaimana jika Love Is Blind menampilkan orang yang terbuka biseksual, aseksual, atau panseksual? Hind menjangkakan ia akan menjadi hit: “Ini adalah salah satu sebab mengapa orang menonton realiti TV,” katanya. “Untuk melihat jendela ke orang lain”—atau untuk melihat identiti mereka dipantulkan kembali kepada mereka dengan cara tertentu.

Biarkan peserta saling sentuh

Cinta mungkin buta—tetapi penglihatan hanyalah salah satu daripada lima deria. Untuk memeriahkan, Michelle Herzog, seorang terapis hubungan di Chicago, mencadangkan menggunakan beberapa deria yang lain. Bayangkan jika peserta buta pada mulut boleh memegang tangan atau menyentuh orang yang sedang dipertimbangkan untuk berkahwin. “Saya fikir ia akan sangat memberi kesan dalam membantu orang memutuskan antara dua orang,” katanya. “Sentuhan fizikal membebaskan hormon yang dipanggil , yang digelar hormon pengikat. Ia menggalakkan keakraban, sambungan dan intimasi, dan boleh menghasilkan perasaan sambungan dan ikatan.”

Dan : Baju T yang baru dipakai boleh menanti di pod untuk pasangan yang mungkin—menyediakan deria wanginya atau wanginya contohnya. Menghirupnya boleh membantu peserta “belajar lebih banyak tentang orang ini, di luar kata-kata,” kata Herzog.

Amaran tentang bendera merah

Johana Jimenez, seorang terapis berpangkalan di Addison, Texas, mahu peserta mengetahui butiran penting tentang siapa yang mereka kenali melalui dinding. Semasa tiga kali temujanji pertama, setiap orang harus memasuki pod untuk mendapati surat yang mendedahkan satu bendera hijau, atau ciri positif, tentang peserta yang sedang mereka kenali. “Ia boleh menjadi pendidikan atau pendapatan atau semangat keusahawanan atau bahawa mereka suka bernyanyi”—beberapa butiran lain yang penerbit menjangka bakal calon tunangan peserta akan menghargai, katanya.

Selepas tiga temujanji, apabila hubungan menjadi lebih serius, penerbit akan mula menghantar bendera merah ke pod, tetapi kali ini, ampul surat akan mendedahkan halangan perceraian yang telah ditemui semasa proses pemilihan. Dalam musim lima contohnya, Stacy Snyder mungkin telah dimaklumkan tentang skor kredit buruk Izzy Zapata, yang menimbulkan kemarahan beliau beberapa minggu selepas meninggalkan pod dan akhirnya menyumbang kepada perpisahan mereka. “Kadang-kadang peserta tidak membawa perkara yang penting bagi orang lain untuk mengetahui,” kata Jimenez.

Permainan dimulakan

Love Is Blind cenderung melepasi permainan dan cabaran yang menjadi inti rancangan realiti lain. Tetapi ini merupakan peluang yang terlepas, kata Amy Morin, seorang psikoterapis berpangkalan di Marathon, Fla. Menyelesaikan masalah atau tugas bersama-sama, atau bersaing antara satu sama lain—seperti peserta Love Island melakukannya—mungkin memberi maklumat. “Anda akan melihat watak sebenar seseorang. Adakah mereka cuba curang untuk maju? Adakah mereka sangat bersaing? Adakah mereka tidak benar-benar peduli? Bukan sahaja tentang apa yang mereka katakan, tetapi tentang apa yang mereka lakukan, dan bagaimana mereka melakukannya.”

Beri mereka terapi (dan biarkan kami menonton)

Selain daripada hos terkenal, peserta secara dasarnya ditinggalkan untuk menguruskan sendiri siapa yang akan mereka pertunangkan, bagaimana untuk menavigasi konflik yang tidak terelakkan yang timbul, dan sama ada mereka harus berkahwin. Mungkin dia memihak, tetapi jenis tekanan itu memanggil terapis skrin, kata Stephanie Yates-Anyabwile, seorang terapis perkahwinan dan keluarga berpangkalan di Decatur, Ga., yang .

Secara ideal, seorang terapis akan menghabiskan masa di ruang duduk di mana peserta berkumpul dengan peserta jantina yang sama apabila mereka tidak pada temujanji pod, membantu mereka bekerja melalui emosi mereka pada hari itu. Ahli barisan boleh berkata, “Hey, saya mengalami kesukaran memilih antara dua orang,” kata Yates-Anyabwile.

Terapis juga boleh menyediakan senarai soalan untuk peserta tanya pasangan mereka, kata Luree Benjamin, seorang terapis perkahwinan dan keluarga di Henderson, N.C. Sebagai contoh: Apakah dosa dan tak dosa mereka apabila berhadapan dengan kemarahan? “Adakah berteriak dan membanting pintu dibenarkan? Adakah berjalan keluar?” beliau bertanya. “Berapa lama anda kekal tidak berhubung dengan satu sama lain?” Ia juga bijak untuk menjelajahi bagaimana orang lain berasa tentang media sosial—dan sejauh mana kehidupan selepas rancangan mereka akan disiarkan kepada pengikut baru.

Biarkan mereka berhubung dengan keluarga

Persekitaran pod sangat seperti “penumbuk tekanan,” kata Mickey Atkins, seorang terapis berpangkalan di Tucson, Ariz., yang memposting tentang rancangan itu. “Dari perspektif kesihatan mental, ia mengecewakan melihat orang terasing dari keluarga dan kawan-kawan dan sokongan sistem normal mereka,” tambahnya. Tidak dapat memproses keputusan mereka secara lisan dengan seseorang yang mereka percayai, beliau percaya, adalah salah satu sebab mengapa banyak pasangan tidak bertahan. Untuk menangani itu, rancangan itu boleh melaksanakan kabin telefon di mana peserta boleh menghubungi keluarga. Dengan cara itu, bukannya merasa terputus dari kenyamanan dan keakraban, mereka boleh menstabilkan diri dengan memeriksa dengan orang kasihi.

Lebih banyak wanita harus melamar

Wanita di Love Is Blind, walaupun pencipta rancangan telah bahawa ia dibenarkan. Dalam dunia ideal, wanita akan menyumbang setengah daripada lamaran, kata Baum, terapis New York. “Anggapan bahawa wanita dalam rancangan itu adalah ‘wanita menunggu’ adalah toksik,” katanya. “Saya fikir akan lebih baik bagi penonton untuk dinaiktarafkan: seorang wanita boleh mengambil inisiatif itu.” Selain membantu memecahkan norma usang, Baum menunjukkan, bayangkan wawasan apa yang boleh diperoleh tentang pasangan masa depan. Jika seorang lelaki tersinggung bahawa momen besarnya dicuri, mungkin dia bukanlah pilihan yang baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Bawa wakil pihak ketiga ke set

Peserta terdahulu Love Is Blind telah tentang cara ahli barisan dianiaya semasa penggambaran, dan sekurang-kurangnya tiga orang telah atas sebab-sebab termasuk gangguan seksual dan bahkan penahanan palsu. Untuk memastikan peserta masa depan tidak dieksploitasi atau tercedera, psikoterapis Kirk Ho