zelensky Zaluzhny

(SeaPRwire) –   Pertengkaran kuasa antara dua lelaki paling berkuasa di Ukraine berakhir minggu lepas bukan dengan gempa bumi tetapi dengan jabatan tangan.

Selama lebih setahun, elit di Kyiv seringkali terpaksa memihak salah seorang daripada dua kumpulan, sama ada menyokong Presiden Volodymyr Zelensky atau panglima tentera tertingginya, Jeneral Valery Zaluzhny. Pertembungan antara mereka cenderung berlangsung di belakang tabir, biasanya di dalam bilik peperangan presiden, dan ia menyebabkan kebimbangan tentang kemungkinan perpecahan yang kekal dalam kepimpinan negara yang boleh membahayakan peluangnya dalam perang menentang Rusia.

Tetapi pada Khamis, apabila Zelensky akhirnya memecat jeneral itu, Zaluzhny tidak memberi sebarang tindak balas serta merta. Keesokan harinya, gambar yang dimuatnaik di laman web presiden menunjukkan kedua-dua lelaki itu berpelukan dan tersenyum apabila Zelensky menganugerahkan anugerah tentera tertinggi negara, Pahlawan Ukraine, kepada Jeneral Zaluzhny.

“Mereka bersetuju untuk tidak menunjukkan sebarang tanda konflik,” kata seorang pegawai tentera rapat dengan Zaluzhny kepada TIME selepas upacara itu. “Ini kerana ia boleh menyebabkan ketidakstabilan, dan kami semua faham bahawa mengganggu negara pada masa ini hanya akan memihak kepentingan musuh,” katanya sambil meminta untuk tidak disebut namanya ketika membincangkan pemikiran jeneral itu.

Pertengkaran mereka boleh berakhir jauh kurang mesra. Zaluzhny adalah pemimpin negara paling popular, dan beliau diberi kredit secara meluas kerana menyelamatkan negara semasa minggu-minggu awal serangan Rusia. Beberapa orang bawahannya telah mendesak jeneral itu untuk mempertimbangkan mencabar Zelensky untuk jawatan presiden. Sementara itu, beberapa kawan dan sekutu presiden memberi amaran bahawa memecat jeneral itu boleh menjauhkan kebanyakan kor pegawai, yang boleh bangun untuk mempertahankan panglima mereka. Oleh itu, pertengkaran itu menimbulkan ancaman dalaman terbesar kepada kepimpinan masa perang Zelensky. Kini beliau kelihatan telah menumpaskannya.

Apabila serangan bermula pada Februari 2022, Presiden Zelensky memberi kebebasan kepada jeneralnya untuk memimpin medan perang sambil beliau memberi tumpuan kepada tugas-tugas diplomasi masa perang—menyekat jumlah besar bantuan tentera dan kewangan dari luar negara. Tetapi sepanjang masa, Presiden dan kakitangannya membangunkan wawasan strategik tersendiri untuk pertahanan Ukraine, dan ia tidak selalu selari dengan pandangan Jeneral Zaluzhny. Kedua-dua pihak berselisih tentang keperluan untuk merekrut 500,000 orang tentera ke dalam tentera. Mereka juga berselisih tentang kecenderungan jeneral untuk mengisytiharkan kebuntuan di sepanjang garisan hadapan pada musim gugur tahun lepas.

Salah satu pertengkaran awal antara mereka berpusat di sekitar Pulau Ular, sekeping tanah di Laut Hitam yang diduduki Rusia pada hari-hari awal serangan. Menurut orang yang terlibat dalam tindak balas Ukraine, Zelensky mahu operasi pada musim bunga 2022 untuk merampas semula pulau itu dalam satu tunjuk perasaan kuasa terhadap Rusia yang boleh membantu Ukraine menjamin laluan perkapalan penting di Laut Hitam. Tetapi Jeneral Zaluzhny merasakan operasi itu tidak bernilai mempertaruhkan risiko tentera dan peralatan tentera, yang beliau cuba kekalkan untuk sektor lain barisan hadapan. Akhirnya, Zelensky memenangi operasi itu. Operasi itu, yang mengambil lebih daripada dua bulan dan beberapa percubaan untuk menyerang pulau itu, akhirnya mengusir pendudukan Rusia pada Jun 2022.

Satu pertengkaran serupa berlaku pada musim panas itu mengenai di mana untuk melancarkan serangan balasan yang jauh lebih ambisius. Dalam koordinasi dengan sekutu AS dan Eropahnya, Jeneral Zaluzhny mengadakan siri permainan peperangan maya untuk menganalisis pelbagai garis serangan, dan beliau memutuskan satu rancangan ambisius untuk mara ke selatan ke arah Crimea, bertujuan untuk memotong melalui garis pertahanan utama Rusia. Rancangan itu memerlukan perancangan teliti, serta simpanan besar senjata dan tenaga manusia. Tetapi pejabat presiden mahukan pendekatan lebih cepat, satu yang boleh dengan cepat menunjukkan keupayaan Ukraine untuk merampas semula wilayah.

Imej satelit dan maklumat risikan lain menunjukkan bahawa garis Rusia paling lemah bukan di selatan, ke arah Crimea, tetapi di timur laut, di sekitar bandar Kharkiv. Zelensky mendesak panglima tertingginya untuk melancarkan serangan di arah Kharkiv. Zaluzhny enggan, dengan mengatakan ia akan menandakan penyelewengan kosma yang akan mengalihkan perhatian daripada dorongan selatan yang sangat penting. Pada awal musim gugur, Zelensky memutuskan sekali lagi untuk mengatasi jeneral itu, dan memerintahkan serangan Kharkiv berjalan di bawah pemerintahan Kolonel Jeneral Oleksandr Syrsky, pegawai tertinggi kedua Ukraine.

Operasi itu tidak mengecewakan. Pada September 2022, Ukraine berjaya merampas semula wilayah Kharkiv dari Rusia, yang terpaksa melarikan diri beribu-ribu dari tentera yang maju di bawah pemerintahan Jeneral Syrsky. Kemudian Zelensky bertemu dengan Syrsky di medan pertempuran dan menaikkan bendera di bandar Izyum yang dibebaskan.

Ukrainian President Zelensky

Tidak lama selepas itu, desas-desus merebak dalam barisan atasan bahawa presiden bercadang untuk menyingkirkan Jeneral Zaluzhny dan melantik Syrsky di tempatnya. Itulah tindakan yang diambil presiden minggu lepas, setelah menangguhkan selama lebih setahun, terutamanya kerana kebimbangan bahawa tindakan terhadap Zaluzhny boleh menjejaskan semangat di kalangan anggota biasa. Pejabat presiden juga bimbang bahawa Zaluzhny boleh memutuskan untuk memasuki arena politik, dengan itu menimbulkan ancaman terus kepada kuasa Zelensky.

Sepanjang serangan Rusia, kaji selidik pendapat sentiasa menunjukkan bahawa Zelensky dan Zaluzhny adalah dua pemimpin paling popular di negara jauh. Satu kaji selidik yang dijalankan pada Disember oleh Institut Antarabangsa Kyiv untuk Sosiologi mendapati Zaluzhny menikmati kepercayaan 88% rakyat Ukraine. Kepercayaan kepada presiden pula pada 62%, jatuh daripada 84% setahun sebelumnya.

Zelensky, yang memangku jawatan pada 2019, secara normal akan bertanding untuk pemilihan semula pada musim bunga ini. Tetapi di bawah syarat-syarat undang-undang tentera, pilihan raya di Ukraine ditangguhkan secara tidak terhad. Walaupun Zaluzhny tidak pernah menyatakan sebarang niat untuk memasuki politik secara awam, beberapa kakitangannya dalam Staf Am Jeneral memantau kaji selidik pendapat dengan teliti pada 2022 dan mempertimbangkan apa yang diperlukan baginya untuk memanfaatkan popularitinya dengan membentuk sebuah parti politik atau melancarkan kempen presiden.

“Beliau memahami bahawa menjadi presiden akan menjadi mudah cukup dengan pasukan yang betul, program yang betul,” kata jurucakap jeneral kepada saya berhampiran akhir 2022. “Beliau bersedia. Tetapi saya tidak pasti sama ada beliau akan melakukannya. Jika semuanya berjalan lancar, jika beliau melihat langkah-langkah yang betul diambil, sikap yang betul terhadap veteran, terhadap keluarga yang mati, jika usaha memerangi rasuah benar-benar keras dan tentera semakin kuat, beliau mungkin memutuskan untuk tidak melakukannya.”

Dalam beberapa hari sejak pemecatannya, Jeneral Zaluzhny tidak menunjukkan sebarang niatnya. Beliau menolak jemputan untuk menyertai Majlis Keselamatan dan Pertahanan Negara, yang dilihat dalam lingkungan kuasa Kyiv sebagai rumah persaraan untuk ketua tentera dan perisikan. (Pengganti Zaluzhny, Jeneral Ruslan Khomchak, memegang kerusi dalam majlis itu.) Pegawai tentera rapat dengan Zaluzhny berkata bahawa, buat sementara, jeneral bercadang untuk “menepi” dan membenarkan panglima baru mengambil alih.

Berkenaan fasa seterusnya kerjaya Zaluzhny, pegawai itu berkata: “Masa akan menentukan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.