(SeaPRwire) –   Aplikasi temu janji Bumble baru-baru ini melancarkan kempen iklan yang nampaknya mengambil tumpuan terhadap demografi utamanya: wanita. Pada hujung minggu 11 Mei, beberapa pengguna TikTok di kawasan Los Angeles mengunggah gambar papan iklan Bumble yang baru yang menentang kecelikatan yang muncul untuk mengejek wanita yang bersumpah meninggalkan seks dan temu janji. Satu papan iklan membaca, “Anda tahu betul bahawa kecelikatan bukanlah jawapan.” Kempen itu datang dua minggu selepas iklan komersial yang mengumumkan “Bumble yang baru”, yang menunjukkan seorang wanita yang menjadi nun kerana jemu dengan temu janji, hanya untuk segera kembali ke jalan yang salah apabila dia nampak lelaki yang menarik. Papan iklan itu mencetuskan bantahan yang besar daripada wanita di TikTok, dengan seorang pencipta @Fleeksie, “WANITA! Patriarki TAKUT!! Mereka kehilangan kita dan mereka panik!!” Julia Fox, bagi dirinya, mengulas salah satu kiriman itu: “2.5 tahun tanpa seks dan saya belum pernah lebih baik tbh.”

Tindak balas yang sangat negatif terhadap kempen itu mendorong Bumble untuk mengakui banyak sebab yang sah yang mendorong seseorang ke arah kecelikatan: had ke atas hak reproduktif, pemulihan daripada trauma atau penderaan, atau wujud sebagai orang asexual. “Kami telah mendengar perhatian yang dikongsi tentang bahasa iklan dan memahami bahawa daripada menggarisbawahi perasaan semasa terhadap temu janji, ia mungkin memberi kesan negatif kepada sebahagian komuniti kami,” kata wakil Bumble kepada TIME. Aplikasi itu telah berjanji untuk mengeluarkan iklan, serta menyumbang kepada Talian Domestik Keganasan Kebangsaan. Tetapi dalam cubaan untuk mempermainkan iklim sosial di mana, seperti yang dinyatakan dalam permintaan maaf mereka, “sebuah komuniti” (membaca: wanita) “marah dengan temu janji moden,” Bumble akhirnya, secara tidak sengaja atau tidak, meniru bahasa yang banyak wanita alami apabila mereka memberitahu lelaki mereka tidak berminat.

Desiree (semua nama keluarga dalam artikel ini telah disimpan sebagai rahsia untuk memelihara kerahsiaan) contohnya, adalah seorang wanita berusia 26 tahun yang tidak lagi menggunakan aplikasi temu janji kerana dia merasa orang “menggunakan sambungan fizikal untuk menutup kekurangan intimasi emosi.” Dia mendapati bahawa intimasi emosi yang dia idamkan-sesuatu yang dia perlukan untuk menjadi fizikal dengan seseorang-semakin sukar didapati. “Saya sering menetapkan sempadan kerana normalisasi budaya temu janji oleh aplikasi,” katanya kepada saya. Terlalu sering dia akan berada di kencan di mana, tiba-tiba, seseorang akan miring untuk ciuman dan menjadi sedikit mesra tanpa menghormati keinginannya untuk menyambung hubungan pada peringkat peribadi terlebih dahulu. “Bagi saya, ia tidak bernilai, atau risiko bahawa seseorang mungkin tidak menghormati atau mematuhi keputusan saya.”

Bahkan di luar tekanan berterusan daripada individu untuk menyertai budaya temu janji, seperti yang dialami oleh Desiree, industri temu janji secara keseluruhan terus mengganggu orang tunggal untuk memuat turun semula, membeli langganan premium, dan kekal di pasaran romantik. Ini menimbulkan persoalan: Adakah wanita celikatan kini lebih mengancam daripada wanita seksual?

Semakin banyak wanita kini adalah seksual dan celikatan serentak, dan mungkin itu membuat mereka dua kali lebih mengancam: Generasi baru membuktikan bahawa pemberdayaan seksual tidak bergantung kepada mempunyai banyak seks, atau bahkan seks sama sekali. Pada tahun 2023, saya meramalkan kenaikan “pelacur celikatan”, orang yang menganggap diri mereka seksual tetapi telah mengambil langkah besar menjauhi seks, biasanya apabila mereka menyedari bahawa seks tidak memberi mereka manfaat, dan mendapat kedamaian. Seorang wanita berusia 23 tahun memberitahu saya bahawa dia dan kawan-kawannya merujuk kepada diri mereka sebagai “pelacur” “untuk menandakan kami panas dan menguasai tubuh kami sendiri,” terlepas daripada aktiviti seksual. Selain itu, kenaikan kesedaran mengenai asexualiti telah memberi banyak orang kebebasan untuk mendefinisikan semula intimasi untuk diri mereka sendiri.

Merentasi kumpulan umur dan jantina, kajian menunjukkan bahawa orang kini melakukan kurang seks, fenomena yang telah dipanggil “kemerosotan seks” dan sebahagian besar dicastikan dalam konteks negatif. Pada tahun 2021, CDC mendapati lebih daripada suku daripada orang dewasa Amerika Syarikat di atas 18 tahun tidak melakukan seks sekali pun dalam tahun lepas, yang merupakan rekod 30 tahun. Bukan itu sahaja, wanita secara keseluruhan memilih untuk mengelak daripada temu janji: Data Penyelidikan Pew 2020 mendapati 61% lelaki bujang aktif mencari tarikh, berbanding 38% wanita. Daripada memeriksa keadaan sosial, ekonomi dan politik yang mungkin menjadikan seks dan temu janji tidak menarik bagi individu, terutamanya wanita, tekanan ditumpukan kepada individu untuk memperbaikinya.

Apa yang saya dapati ketika melaporkan buku saya, , adalah bahawa orang muda secara umumnya jemu dengan seks dan temu janji, terutamanya disebabkan keletihan menggesa, tetapi juga disebabkan menetapkan piawaian yang lebih tinggi untuk rakan romantis. Ini boleh menjadi pilihan yang indah, memberdayakan-satu yang saya boleh berkongsi daripada pengalaman peribadi. Selepas vakum hampir dua tahun daripada temu janji, yang termasuk tahun kecelikatan saya yang lepas, saya memutuskan untuk menyentuh air dan hampir segera menyerahkan sisa-sisa kedamaian yang saya cengkam. Jika saya, seseorang yang pulih dari kanser, tidak membalas calon pasangan dengan cukup pantas, saya menerima balasan aneh yang lebih sinis seperti “jangan terlalu pemalu” atau “lol ok.” Saya merasa dibanjiri oleh berapa banyak profil lelaki mengisytiharkan mereka tidak “mencari kawan surat-menyurat,” atau yang mahu bertemu segera tanpa banyak perbualan lalu (yang sebenarnya merupakan alat yang digunakan wanita untuk menilai rakan potensi, untuk keselamatan mereka.) Untuk wujud di aplikasi temu janji adalah untuk sentiasa dibanjiri dengan tekanan untuk bertemu, terlepas daripada kesiapsiagaan anda. Dan bagi wanita, tekanan itu diperkukuhkan oleh wujud dalam dunia yang .

Kebenaran ialah, menjadi bujang adalah sangat sihat bagi orang yang mahu atau perlu, dan kajian menunjukkan bahawa wanita bujang tanpa anak lebih bahagia berbanding rakan berkahwin mereka dengan anak. Kecelikatan boleh memudahkan sebahagian daripada kegembiraan ini. “Saya lebih suka berada di rumah di atas sofa sambil berkawan dengan tumbuh-tumbuhan saya,” kata Sunah, seorang wanita berusia 41 tahun yang mendapati apabila dia meningkatkan piawaian temu janjinya, gaya hidup seksualnya kering. “Orang macam, ‘Mengapa anda tidak temu janji?’ Mereka rasa macam ia menyedihkan. Semua orang bertindak seolah-olah pencapaian cemerlang mereka adalah berpasangan secara romantis.” (Kawan lelakinya, khususnya, menuduh dia terlalu kejam dan terlalu cepat untuk menolak orang.)

Perbincangan dalam talian tentang “wabak keseorangan lelaki” cenderung untuk mengaitkan wanita sebagai penyelesaian yang berpotensi, terutamanya di forum incel. Ya, keseorangan lelaki adalah masalah nyata: Satu kajian Perspektif Amerika 2021 mendapati bilangan lelaki yang melaporkan tidak mempunyai seorang kawan rapat pun telah lima kali ganda kepada 15% sejak 1990. Bagi lelaki bujang di bawah 30 tahun, 25% mengatakan mereka tidak mempunyai kawan rapat sama sekali. Secara konsisten, kajian menunjukkan bahawa lelaki menghadapi kesukaran yang lebih besar dalam membuat dan mengekalkan persahabatan. Tetapi wanita tidak berhutang persahabatan kepada lelaki, walaupun jika lelaki itu keseorangan. Manakala semua warga Amerika Syarikat kurang kawan rapat berbanding yang mereka miliki sebelum pandemik, kajian Perspektif Amerika yang sama mendapati wanita muda lebih cenderung daripada lelaki muda untuk bersandar kepada kawan-kawan mereka untuk sokongan. Walaupun keseorangan memberi kesan kepada semua jantina, wanita yang memilih untuk mengelak daripada temu janji jelas berbuat demikian atas pilihan.

Alex, seorang wanita berusia 30 tahun yang merasa “lega yang amat” untuk mengambil cuti daripada aplikasi temu janji, memberitahu saya, “Baru-baru ini saya sedar betapa letihnya saya dengan rutin itu semua dan mahu mengambil rehat untuk membina diri saya semula sedikit, mengambil jeda daripada menetapkan temu janji setiap masa, menjimatkan wang, dan menilai semula perasaan saya tentang temu janji secara umum.”

Berhubung dengan perniagaan aplikasi temu janji, prinsip yang paling relevan bukanlah semestinya patriarki, tetapi secara dasarnya kapitalis: wanita celikatan, tanpa aplikasi bukanlah pelanggan yang menguntungkan, isu yang dihadapi oleh industri keseluruhannya. Perniagaan temu janji secara umumnya sedang merosot: Muat turun aplikasi temu janji , dan kajian Pew Research mendapati lebih ramai orang tidak puas hati dengan aplikasi berbanding sebelumnya.

“Kebanyakan masa apabila saya beritahu orang saya tidak temu janji, mereka segera melihatnya sebagai negatif dan mula berkata, ‘Anda hanya perlu masuk masa di aplikasi,'” kata seorang wanita berusia 30 tahun yang kini celikatan kepada saya. “Dan tentu sahaja, masyarakat mengingatkan saya bahawa saya sudah tua dan seharusnya mempunyai sepuluh orang anak sekarang. Untungnya,

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.