(SeaPRwire) –   Pada 20 Mac 1924, Komanwel Virginia meluluskan undang-undang pembahagian bangsa paling kejam dan drakonik di negara ini. Direka bentuk untuk memelihara “kemurnian bangsa” putih, undang-undang itu menjadi model bagi negeri-negeri di seluruh Selatan Jim Crow dan seterusnya.

Di dewan bangunan ibu negara Richmond, ahli-ahli politik memuji diri mereka sendiri kerana meluluskan Akta untuk Mempertahankan Integriti Bangsa, yang dikenali sebagai Akta Integriti Bangsa. Akta itu membuatkan kesalahan jenayah untuk memalsukan identiti bangsa seseorang dalam sijil kelahiran, kematian atau perkahwinan, dan melarang perkahwinan antara orang putih dan bukan putih. Kedua-dua kesalahan membawa hukuman setahun penjara.

Walau bagaimanapun, beberapa orang putih Richmond tidak puas hati. Mereka bimbang tentang lubang kelaziman dalam undang-undang itu yang akan melemahkan kemurnian “darah” putih. Pemimpin-pemimpin supremasi bangsa putih yang terkemuka mahukan Akta Integriti Bangsa itu mengukuhkan binari bangsa hitam-putih Virginia. Untuk berbuat demikian, mereka meminta Akta itu memadamkan kehadiran orang asli. Pada dekad-dekad berikutnya, sesetengah orang menggunakan Akta itu untuk berbuat demikian, terlibat dalam bentuk “genosid burokratik” untuk menyatakan semula orang asli sebagai Hitam, menjadikan mereka kurang kelihatan dalam rekod sejarah. Warisan dasar-dasar ini masih wujud sehingga hari ini.

Akta Integriti Bangsa Virginia tergolong dalam tradisi penjajahan pendatang yang bermula sejak awal 1600-an. Pada tahun , Hugh Davis, seorang lelaki putih, menerima sebatan awam kerana “mencemarkan tubuhnya dengan tidur bersama seorang Negro.” Sepanjang dekad-dekad berikutnya, kes serupa mendorong Maryland () dan Virginia (pada tahun dan ) meluluskan undang-undang yang lebih ketat terhadap perkahwinan antara bangsa dan kohabitasi.

Bagaimana hendak mendefinisikan keturunan hubungan seks dan perkahwinan antara bangsa terus menyusahkan pembuat undang-undang sepanjang abad ke-18. Pada tahun , Majlis Agung Virginia meluluskan undang-undang yang menetapkan “setiap orang yang mempunyai satu suku bahagian atau lebih darah Negro hendaklah dianggap sebagai mulatto.” Pada tahun , undang-undang baharu mendefinisikan bukan putih sebagai orang yang mempunyai “satu enam belas atau lebih darah Negro.”

Tetapi apabila kebimbangan bangsa putih meningkat pada awal 1900-an, takrifan bangsa lama itu gagal memuaskan pemimpin-pemimpin supremasi bangsa putih yang semakin lantang suaranya. Mereka melihat ancaman kepada “darah” putih di mana-mana. Bilangan kecil tetapi meningkat pendatang Asia menimbulkan ketakutan akan “gelombang kuning,” manakala “banjir” berjuta-juta orang dari Eropah Selatan dan Timur menimbulkan kebimbangan semakin meningkat di kalangan orang Amerika Anglo-Saxon.

Tetapi musuh sebenar yang benar-benar menakutkan para pendokong kemurnian bangsa putih ialah musuh di dalam. Ada yang mendakwa mempunyai data membuktikan bahawa populasi campuran (atau “berwarna”) meningkat sebanyak lebih 80% antara 1890 dan 1910. Adakah penduduk Amerika sedang menjadi “berwarna”? Adakah orang Amerika putih akan mengambil ancaman “penyerapan” secara serius dan bertindak untuk menghentikannya?

Di Virginia, Kelab-kelab Anglo-Saxon, pertubuhan sosial supremasi bangsa putih yang ditubuhkan pada 1920-an untuk melobi undang-undang yang lebih ketat, menjawab panggilan itu. Ideologi kebangsaan mereka menggabungkan eugenik, atau kepercayaan bahawa ciri-ciri bangsa diperoleh dari satu generasi ke generasi seterusnya, dan prejudis bangsa lama terhadap orang Afrika Amerika dan Pribumi Amerika.

Masa depan supremasi bangsa putih kelihatan selamat apabila Akta Integriti Bangsa menjadi undang-undang pada 1924. Tetapi bagi orang seperti , tokoh utama dalam Kelab-kelab Anglo-Saxon, lubang berbahaya masih wujud.

Walaupun Akta itu jelas mendefinisikan orang putih sebagai seseorang “yang tidak mempunyai jejak sama sekali darah lain selain Kaukasia,” Klausa Pocahontas membenarkan pengecualian. Klausa itu merupakan pengiktirafan kepada keluarga-keluarga terkemuka Virginia yang mendakwa keturunan dari Pocahontas remaja Pamunkey dan petani Inggeris John Rolfe.

Di bawah Klausa itu, “keturunan” ini menikmati status undang-undang “putih” jika mereka mempunyai keturunan Pribumi Amerika kurang daripada 1/16.

Bagi Kelab-kelab Anglo-Saxon Virginia, Klausa Pocahontas mewakili jemputan terbuka bagi orang Afrika Amerika berkulit terang cuba melepasi diri sebagai Orang India, atau lebih buruk lagi, putih.

bersetuju. Plecker membenci Klausa Pocahontas dan melobi pembuat undang-undang bagi undang-undang pembahagian semakin drakonik.

Antara 1912 dan 1946, Plecker berkhidmat sebagai Pendaftar Statistik Vital Komanwel. Dalam kedudukan itu, Plecker mengambil rekod sensus lama untuk menulis semula sejarah dan membuktikan bahawa orang yang mendakwa “darah India” sebenarnya “Negroes.” Di bawah pemerintahan Plecker, Virginia mengklasifikasikan semula beratus-ratus Orang India Virginia – bermula dari 1850-an – daripada “India” kepada “Negro.”

Selama dekad, Plecker berbohong, berdusta dan menakut-nakutkan pegawai-pegawai tempatan, bidan, pendidik dan pasangan berkahwin dalam kempen untuk memelihara supremasi bangsa putih. Plecker meneliti setiap sijil kelahiran, kematian dan perkahwinan yang difailkan di Virginia. Sering kali beliau mendesak orang yang mendakwa “darah India” untuk menfail semula dokumen sebagai “Negro,” kerana beliau percaya Orang India “sebenar” Virginia “telah lenyap.” Jika “sisa” masih wujud, beliau sering menulis, mereka mungkin “Negro dalam bulu burung.”

Kempen Plecker untuk memadamkan Orang India Virginia memberi tumpuan khusus kepada Chickahominy. Plecker bergantung kepada khabar angin dan fitnah untuk melabelkan Chickahominy sebagai “mulattoes,” dan mempersendakan Edward Bradby, Ketua Chickahominy sebagai “mulatto” dan penipu.

Plecker juga mempersoalkan kependudukan asli Pamunkey dan Mattaponi. Sejak abad ke-17, kedua-dua masyarakat ini tinggal di kawasan perlindungan timur Richmond. Walau bagaimanapun, Plecker percaya bahawa orang yang mendakwa keturunan Pamunkey dan Mattaponi lebih Hitam daripada Pribumi Amerika. Apabila beliau mengetahui bahawa Pamunkey telah melarang perkahwinan campur dengan orang Afrika Amerika pada 1887, beliau mempersendakan undang-undang itu, dengan mengatakan ia “dua ratus tahun terlambat.”

Pemeriksaan Plecker terhadap Akta Integriti Bangsa mencipta atmosfera ketakutan di kalangan Orang India Virginia. Di seluruh Negeri, masyarakat kerabat yang rapat hidup takut pendaftar tempatan akan mengklasifikasikan semula mereka sebagai Hitam. Dalam kes-kes lain, keluarga Pribumi Amerika dibahagikan oleh pendaftar tempatan apabila ahli keluarga mempamerkan kulit lebih gelap, mencetuskan pengkategorian sebagai “Negro.” Orang-orang sebegini berisiko mempunyai kependudukan mereka ditakrifkan keluar dari kewujudan oleh rasism birokratik.

Plecker mempercepat kempen genosid birokratiknya pada 1930-an dan 1940-an dengan terus mengklasifikasikan semula Orang Pribumi Amerika sebagai “Negro” dalam fail Pendaftar Statistik Vital. Pada tahun , kerjanya mendapat dorongan apabila Akta Integriti Bangsa yang disemak semula memudahkan Pendaftar Statistik Vital untuk menakrifkan keluar kewujudan Orang Pribumi Amerika yang mempunyai “setitis” darah Hitam.

Tipikal kempen intimidasi rasial Plecker, beliau menulis kepada Mary F. Adkins, seorang bidan dari Roxbury, Va., pada 13 Januari 1942. Suratnya merayu dan menakut-nakutkan Cik Adkins, mengarahkannya berhenti mengeluarkan sijil kelahiran kerana beliau buta huruf. Plecker percaya sijil kelahiran yang dikemukakan oleh Adkins mesti palsu dan enggan meluluskannya. Pada kesimpulan suratnya, beliau sampai kepada titik sebenar bagi objeksiannya, dengan menegaskan, “perkara ‘India’ ini sudah cukup, tetapi saya belum bersedia untuk mengatakan apa yang akan dilakukan untuk membuat contoh beberapa orang.” Surat Plecker sering diakhiri dengan ancaman samar tetapi menakutkan.

Yakin akan kebenaran matlamatnya, Plecker tidak pernah berhenti memerangi kemurnian bangsa putih di Virginia. Sebelum bersara pada 1946, beliau menyatakan kebimbangan berterusan terhadap kehadiran “mulattoes atau orang berwarna” di Komanwel itu. Dan beliau tidak mempunyai apa-apa hormat terhadap badan kajian yang muncul pada 1940-an dan menekankan manfaat sosial kepelbagaian budaya dan bangsa. Penulis-penulis sebegini, Plecker tegas, adalah “fenomena” yang telah disalah ajar oleh “sumber-sumber Komunis” dan “profesor kolej asing.”

Hanya pada 1967, apabila Mahkamah Agung Amerika Syarikat mengisytiharkan undang-undang anti-campuran bangsa tidak berperlembagaan dalam kes , dasar undang-undang bagi supremasi bangsa putih di Virginia runtuh. Tetapi, seperti yang diketahui Orang Afrika Amerika dan Pribumi Amerika, “penentangan” orang putih terhadap pembaharuan hak awam dan inisiatif kepelbagaian antara 1950-an dan 1970-an mewakili pengingat berterusan akan warisan Akta Integriti Bangsa.

Memang, sejak 1980-an, usaha-usaha untuk mendapatkan pengiktirafan negeri dan persekutuan secara rutin menghadapi halangan disebabkan oleh ketiadaan rekod dan dokumen arkib.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.