Participant seen holding a sign at the protest. Climate

(SeaPRwire) –   Liberal dan konservatif tidak bersetuju banyak, termasuk apabila datang ke memerangi perubahan iklim. Tetapi ada satu tingkah laku mengejutkan di mana pihak dari kedua-dua hujung skala politik kelihatan mempunyai tanah yang lebih umum daripada difikirkan sebelumnya: menanam pokok. Penyelidikan baru kami mencadangkan bahawa menemui tindakan iklim dengan sokongan bipartisan sudah mungkin–walaupun di negara set begitu berpolitik berpecah seperti Amerika Syarikat.

; itulah sebabnya kami mengukurnya. Apabila pokok tumbuh, ia melambatkan perubahan iklim dengan mengeluarkan karbon dioksida dari udara, menyimpannya, dan mengeluarkan oksigen ke dalam atmosfera. Jawatankuasa Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim mencadangkan 950 juta hektar hutan baru boleh membantu menghadkan peningkatan suhu purata global ke 1.5-darjah Celsius.

Dalam penyelidikan global baru, yang akan diterbitkan dalam isu akan datang Nature Communications, kami menganalisis sokongan untuk beberapa langkah perubahan iklim di 60 negara dengan sampel lebih 51,000 orang. Walaupun kami mendapati bukti jelas berpolitiknya kepercayaan perubahan iklim dan sokongan dasar, konservatif dan liberal sama-sama bersedia membuat usaha sebenar dalam tugasan penanaman pokok.

Sebenarnya, usaha mereka membawa kami kepada .

Tentu sahaja, penanaman pokok tidak cukup. Ahli sains membuat kesimpulan bahawa dasar berorientasikan pengurangan bahan api fosil juga penting untuk . Dan pengkritik meramalkan bahawa penanaman pokok mungkin mengurangkan sokongan untuk taktik mitigasi iklim sedemikian. Mereka menganggap bahawa terlibat dalam satu tindakan iklim secara automatik mengurangkan usaha terhadap yang lain, disebabkan had keupayaan perhatian, lebar jalur, atau sumber. Dalam penyelidikan kami bagaimanapun, kami tidak mendapati bukti untuk anggapan ini. Sebenarnya, kami mendapati corak keputusan yang terbalik.

Dalam fakta, tingkah laku seperti menanam pokok dengan sebab dan menjadi penyokong alam sekitar. Ini menekankan keperluan untuk bertindak pada kawasan di mana sokongan dasar luas dalam tindakan iklim sudah wujud dan kemudian membina momentum itu.

Walaupun dasar ini asas untuk optimisme, masih jauh untuk dicapai. Kami mendapati jurang partisan yang kekal pada dasar iklim di banyak negara di seluruh dunia–dan terutamanya di Amerika Syarikat. Untuk melihat jika kami boleh mencari cara untuk menyatukan jurang ini, kami menguji kesan 11 intervension psikologi teratas () direka untuk meningkatkan sokongan dasar iklim merentasi spektrum politik.

Di Amerika Syarikat, intervension dasar iklim terbaik adalah menulis surat kepada generasi akan datang ahli, menjelaskan tindakan hari ini untuk memastikan planet yang boleh didiami untuk orang dewasa akan datang itu. Intervensi ini meningkatkan sokongan untuk dasar mitigasi perubahan iklim sebanyak 10% merentasi semua peserta Amerika. Ini juga intervension teratas untuk konservatif, meningkatkan sokongan dasar iklim mereka sebanyak 13%!

Walau bagaimanapun, mesej perubahan iklim yang berbeza beresonansi dengan audiens politik yang berbeza. Bagi liberal, intervension teratas adalah mengurangkan jarak psikologi perubahan iklim dengan menyajikan akibat iklim di rantau mereka (contohnya, peningkatan kerapan dan keamatan kebakaran hutan dan banjir). Ini meningkatkan sokongan dasar iklim liberal sebanyak 9%. Satu saiz tidak sesuai semua.

Untuk partisan tegar di kedua-dua belah lorong, intervension terbaik memberi tumpuan kepada menekankan nilai kemurnian alam sekitar dan pematuhan dengan pemimpin autoriti, seperti saintis atau pemimpin politik dan tentera, sebagai sebab mengambil tindakan iklim. Intervensi ini meningkatkan sokongan dasar iklim kuat liberal sebanyak 8% dan kuat konservatif sebanyak 21%. Oleh itu, dengan mesej yang betul, orang merentasi spektrum politik boleh digerakkan untuk menyokong dasar iklim.

Keputusan ini unik kepada Amerika Syarikat, tetapi penyelidikan kami mencadangkan bahawa intervension yang berbeza mungkin lebih berjaya dalam menyatukan jurang ini di negara lain. Untuk menjelajahi kesan intervension kami di mana-mana negara di mana kami menjalankan eksperimen ini, kami telah mencipta aplikasi web mudah capai dan mesra pengguna, yang boleh diakses .

Amerika Syarikat sangat berpolitik di sepanjang garis partisan apabila datang ke kepercayaan perubahan iklim dan dasar mitigasi; bagaimanapun, penyelidikan kami mencadangkan bahawa bukan sahaja terdapat penyelesaian iklim dengan persetujuan meluas, tetapi juga strategi berkesan untuk meningkatkan sokongan dasar iklim konservatif. Penyokong perubahan iklim boleh menutup jurang partisan dan mendorong tingkah laku dan dasar yang perlu untuk mengurangkan risiko yang dibawa oleh perubahan iklim.

Memang, kedua-dua belah spektrum politik telah semakin membincangkan dan bahkan mencadangkan penyelesaian untuk ancaman hidup ini, walaupun dari sudut berbeza. Sebagai contoh, ahli undang-undang Republikan telah mencadangkan menangani krisis iklim dengan menanam . Sebaliknya, ahli perundangan Demokrat mencadangkan penyelesaian menyokong pembangunan tenaga bersih, contohnya melalui , satu dasar penting di untuk baharu.

Dengan membina beberapa dasar awal ini–seperti menanam pokok–sementara menyajikan dasar lain dalam cara yang lebih beresonansi, kita mungkin dapat membina momentum yang diperlukan untuk menangani perubahan iklim.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.