Eclipse glasses

(SeaPRwire) –   Gerhana suria penuh yang jarang berlaku akan berlaku di seluruh Mexico, U.S. dan Kanada pada 8 April 2024. Gerhana suria berlaku apabila bulan melalui di antara Bumi dan Matahari, menghalang cahaya matahari pada waktu siang, menyebabkan tempoh kegelapan buat sementara waktu. 

Jika anda ingin melihat gerhana suria penuh, anda perlu melawat salah satu tempat di sepanjang laluan gerhana penuh, yang mana anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai cara yang diperlukan oleh . Beberapa kota Amerika terbesar yang akan dilalui gerhana adalah Cleveland, Ohio, Indianapolis, Indiana, dan Dallas, Texas. 

Gerhana suria penuh boleh berlangsung sehingga maksimum selama lebih kurang 7 minit, Semasa tempoh gerhana penuh, iaitu masa di mana Matahari 100% tertutup oleh bulan, langit akan menjadi lebih cerah seolah-olah ini adalah waktu senja atau waktu subuh. Selain itu anda juga boleh mengharap suhu menurun kira-kira 10 darjah Fahrenheit dengan keadaan yang bergantung kepada tahap kelembapan dan tutup awan. Untuk pemandangan yang terbaik, cubalah mencari tempat yang mempunyai awan yang sedikit dan memberikan anda pemandangan langit yang jelas. 

Waktu gerhana yang tepat akan bergantung pada kota di mana anda berada. Untuk mengetahui bila gerhana akan berlaku di kota anda, anda boleh . Di Dallas, gerhana penuh akan bermula pada jam 1:40 petang waktu tempatan. Di Indianapolis, ia akan bermula pada jam 3:06 petang dan di Cleveland, ia akan bermula pada jam 3:13 petang waktu tempatan. Di ketiga-tiga kota, ia dijangka akan berlangsung kira-kira selama 3 minit dan 50 saat. 

Jika anda tidak berada berhampiran kota yang berada di laluan gerhana langsung, anda harusnya sekurang-kurangnya dapat menyaksi gerhana sebahagian jika anda berada di benua Amerika Syarikat. 

Cara-cara untuk melihat gerhana

Penonton juga harus memakai kaca mata gerhana khas, sebagai perlindungan daripada melihat matahari secara langsung . Cermin mata hitam biasa tidak memberikan perlindungan mencukupi untuk melihat gerhana, . American Astronomical Society pembekal pelindung mata gerhana yang mematuhi standard keselamatan antarabangsa. 

Atau, anda boleh gunakan sekeping kadbod dan kerajang timah untuk menghasilkan kamera lubang jarum anda sendiri, dan melihat pantulan gerhana menggunakan cara itu, Untuk mencuba cara ini, buat lubang satu inci di tengah satu keping kadbod, kemudian lekatkan sekeping kerajang timah pada lubang tersebut. Letakkan lubang kecil pada kerajang timah, dan pegang kadbod beberapa kaki dari tanah dan lihat ke arah shadow that the cardboard crates. 

Di tengah shadow, anda harusnya dapat melihat secebis cahaya kecil dari lubang jarum yang anda buat. Semasa fasa awal gerhana sebahagian, tompokan cahaya itu akan terbentuk dalam bentuk bulan sabit. Sabit tersebut akan beransur-ansur menjadi lebih kecil menjelang gerhana penuh sehingga hilang dari pemandangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.