(SeaPRwire) –   Ketika sedang tumbuh di California dari , gambaran tentang konflik itu hadir dengan meluas dalam budaya Amerika. , , , dan banyak lagi filem menggambarkan wira Amerika berjuang melalui belakang air yang dystopian dan kemudian menangani beban psikologi kekalahan di rumah. Sangat sedikit filem-filem itu memberi banyak pertimbangan kepada pengalaman orang Vietnam—yang sendiri merujuk kepada konflik itu sebagai Perang Amerika.

Sudah 51 tahun sejak askar tempur Amerika terakhir meninggalkan Vietnam. Nguyen kini mengajar kelas tentang perang itu di University of Southern California, dan mendapati kebanyakan pelajarnya—yang dilahirkan selepas 2000—tidak pernah melihat filem-filem itu. Tetapi perspektif dan tema-tema itu masih berlegar di udara, mengubah ingatan kolektif secara tidak boleh diubah. “ telah mengubah pemahaman global tentang perang ini dan akibatnya dengan begitu radikal,” kata Nguyen.

Nguyen menawarkan naratif alternatif dengan , novel pemenang Hadiah Pulitzer 2015 yang mengikuti mata-mata Utara Vietnam semasa dan selepas perang. Kini, buku itu mendapat rawatan Hollywood, siri miniadaptasi yang akan ditayangkan di HBO pada 14 April. Produksi A24 ini menampilkan campuran bintang besar, termasuk , , dan , dan bakat baru berketurunan Vietnam, terutamanya Hoa Xuande dalam watak utama. Nguyen, yang merupakan penerbit eksekutif, dan pasukan kreatif berharap siri ini akan memaksa penonton untuk memfokuskan perspektif Vietnam tentang konflik sambil menilai semula mitos asas Amerika, termasuk bagaimana negara itu masih menggunakan kuasa geopolitiknya dalam dunia yang pecah hari ini. “Semua yang dilakukan Amerika Syarikat pada 1975 adalah perkara-perkara yang masih berlaku sekarang,” kata Nguyen.


The Sympathizer menceritakan kisah seorang ejen komunis separuh Vietnam, separuh Perancis yang menyusup ke tentera Selatan Vietnam dan kemudian menyusup ke California selepas perang, berharap untuk mengesan rancangan yang sedang berkembang terhadap tanah airnya. Novel itu hampir mustahil untuk diterima lebih baik: ia memenangi Hadiah Pulitzer untuk fiksyen dan tersenarai dalam lebih 30 senarai terbaik 2015 untuk sarkasme dan peralihan gaya yang berani, dari thriller ke skrip filem ke satira. Tetapi Nguyen, kini berusia 53 tahun, menyimpan impian yang lebih besar untuk novel sulungnya. “Novel berjaya mungkin menjual puluhan atau ratusan ribu salinan. Tetapi walaupun siri televisyen atau filem yang buruk akan mencapai jutaan orang,” katanya.

Hollywood tidak segera memahami visinya. Nguyen mengatakan dalam perjumpaan awal, penerbit merasa tidak selesa dengan kekekalan beliau bahawa siri itu harus memfokuskan orang Vietnam yang bercakap dalam bahasa Vietnam. Tetapi nada itu berubah berikutan ketidaktentuan politik semasa era Trump, dan 2020 dan 2021. “Liberalisme Hollywood dipertikai,” kata Nguyen. “Ia mengambil masa untuk orang-orang dengan keupayaan untuk membuat jenis ini menyesuaikan diri.”

The Sympathizer

Adaptasi itu diperkuat lagi dengan penyertaan penunjuk urus bersama Park Chan-wook, pembuat filem terkemuka Korea Selatan di sebalik Oldboy dan The Handmaiden, yang membaca The Sympathizer dan memahami bagaimana ia berkaitan dengan sejarah negaranya sendiri. Seperti di Vietnam, Korea mengalami perang wakil antara Amerika Syarikat dan USSR. Askar Korea Selatan berjuang bersama Amerika dan Vietnam Selatan di Vietnam. Involven mereka dalam perang itu mendorong suntikan ekonomi Amerika yang memancing ekonomi Korea Selatan menuju menjadi kuasa yang kini.

Nguyen gembira dengan penyertaan Park, kerana The Sympathizer diilhamkan oleh Oldboy dalam eksplorasi keganasan, ingatan, dan dendam yang gelap dan lucu. Park, sebaliknya, mengenali roh seiras. “Cara dia menggunakan humor dalam situasi yang begitu absurd dan merbahaya, itulah gaya saya yang sebenar,” kata Park melalui penterjemah.

Nguyen mempamerkan humor gelapnya satu hari di set, semasa penggambaran filem-dalam-filem yang mengejek gambaran satu dimensi Hollywood tentang perang. Nguyen meminta untuk dimasukkan sebagai penduduk Vietnam tanpa nama yang diledakkan oleh wira filem dalamannya, sebagai simbol bagaimana Hollywood melayan badan Asia yang tercedera secara santai. “Saya hanya fikir akan sesuai jika pengarang dibunuh,” kata Nguyen kepada saya, sinis. Sebaliknya, beliau dimasukkan ke dalam siri sebagai jurugambar di satu parti.

Adaptasi itu agak setia kepada novel. Park dan penunjuk urus bersama Don McKellar memperkuat unsur mata-mata, mengubah Watak Kapten Xuande menjadi lebih hero aksi noir. Penyesuaian itu bermakna walaupun watak itu tidak semestinya malaikat, beliau agak kurang kejam berbanding dalam novel. Satu adegan di mana beliau menggunakan taktik homofobik untuk memaksa pengakuan, misalnya, diubahsuai. “Jika anda membuatnya seperti Steve McQueen, dia akan menjadi sangat menarik dan seksi,” kata McKellar. “Ia bukan untuk melembutkannya. Ia hanya terasa semula jadi bahawa dalam medium visual, kami perlu lebih bersandar kepada daya tarikan bintang filem.”

The Sympathizer

Keputusan utama Park ialah untuk mempunyai beberapa watak Amerika putih—seorang Kongresmen, seorang pembikin filem, seorang profesor, seorang ejen CIA—dimainkan oleh pelakon tunggal. Park berharap untuk menekankan konsep pusat kepada The Sympathizer: bahawa sistem kuasa imperialis berkait rapat dan bertindih. Pilihan teratas Park ialah Robert Downey Jr., yang bersetuju mengambil cabaran berpelbagai dan berkhidmat sebagai penerbit eksekutif bersama isterinya Susan Downey, di bawah label syarikat penerbitan mereka Team Downey. Kehadiran Downey Jr. juga menambah lapisan meta makna. Ramai penonton, terutamanya yang lebih muda, mengenalinya terutama sebagai , yang Stan Lee cipta sebagai “kapitalis quintessential”: seorang bilionair berjuang menentang komunisme dan membekalkan senjata kepada tentera Amerika Syarikat. Iron Man diperkenalkan buat pertama kali dalam komik 1963, berjuang di Vietnam bersama Amerika menentang karikatur berkaum Wong-Chu, “pengganas merah pemberontak,”.

Tetapi Nguyen dan Park jelas bahawa The Sympathizer tidak pro-Vietnam Utara atau anti-Amerika. Sebahagian daripada pengutukan pedas novel itu diarahkan kepada kerajaan Vietnam, yang membawa kepada halangan dalam mendapatkan buku itu diterbitkan di negara itu, kata Nguyen. McKellar mengatakan mereka cuba sangat untuk mengambil gambar di Vietnam—menghantar ratusan surat ke lembaga penapis—tetapi tidak mendapat kebenaran. (Mereka akhirnya menggunakan Thailand sebagai pengganti.) “Saya menjangka [kerajaan Vietnam] akan sangat tidak berpuas hati,” kata McKellar.


Walaupun The Sympathizer tidak mengampunkan mana-mana faksi daripada kritikan, kedua-dua buku dan siri juga menyimpan tujuan ideologi yang jelas. Nguyen agak pemberontak progresif dalam media sosial dan persembahan awam, dan tidak menyembunyikan matlamat politiknya untuk siri. Antara yang utama ialah mencabar penonton untuk menilai kesan merosakkan kuasa Amerika dan rasisme global. “Terdapat alergi am kepada idea bahawa kesusasteraan atau seni boleh mempunyai sebarang fungsi didaktik atau politik,” katanya. “Saya fikir itu salah.”

Nguyen berharap siri itu akan mendedahkan tempat perang itu dalam sejarah Amerika dan kepentingannya kepada konflik yang masih berlangsung hari ini. “Orang Amerika mahu memahami peperangan mereka sebagai perkara berasingan,” kata Nguyen. “Tetapi jika kita bercakap tentang peperangan ini di Asia, apa yang sebenarnya kita bincangkan ialah pengembangan Amerika dari penyelesaian terawalnya untuk terus meluaskan ke barat, sehingga ke China. Semuanya adalah sebahagian daripada sejarah yang sama.”

Sejarah itu, menurut Nguyen, berterusan kepada sokongan Amerika Syarikat terhadap . Pada Oktober, seminggu selepas , Nguyen menandatangani surat mengkritik serangan balas Israel ke atas Gaza. Tempat 92NY menarik Nguyen daripada sesi bicara buku mempromosikan memoirnya, A Man of Two Faces. Nguyen mengatakan walaupun akibat mungkin, beliau diilhamkan oleh Martin Luther King Jr., yang menentang Perang Vietnam dan “keangkuhan Barat yang membunuh” pada 1967. Nguyen menulis kata pengantar untuk percetakan semula ucapan itu tahun ini. “Di sini adalah seorang lelaki yang meluaskan prinsipnya dari perjuangan pembebasan Hitam ke perjuangan menentang imperialisme Amerika dan apa yang dilihatnya sebagai rasisme global dan kezaliman Barat,” kata Nguyen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.